2021. október 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Plébániai estek férfiaknak
Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián tovább folytatódnak a férjeknek, édesapáknak tartott plébániai találkozók.
A témákat, Ferenc pápa Apai szívvel kezdetű enciklikája alapján állítják össze, ezúttal az engedelmes apa tulajdonságait ismerhetik meg a résztvevők.
A találkozó következő alkalmára ma este 7 órától kerül sor.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Holnap este 7 órakor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagyterme ad otthont az idei hangversenyévad nyitókoncertjének, amelyet a Brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar ad.
Az idei évad második koncertjére november 26-án, pénteken este 7 órától kerül sor, melynek helyszíne a Krisztus Király katolikus templom.
A jegyeket a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni, amely hétfőtől csütörtökig reggel 9-től délután 4, pénteken reggel 9-től és délután 3 óráig tart nyitva. A jegy ára 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.
A belépéshez kötelező az oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi hitelesített antigéngyorsteszt vagy védettséget igazoló irat felmutatása.

Online családos találkozó
A temesvári Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda online családos találkozót szervez október 30-án, szombaton, amelynek témája: Menjünk együtt. A program délután 5 órakor Szilvágyi Zsolt püspöki helynök előadásával kezdődik, majd tanúságtételek hangzanak el, 6 órától kiscsoportos beszélgetésre azt követően kiértékelőre kerül sor, a találkozó este 7 órakor imával zárul.
A román és magyar nyelvű szinkrontolmácsolás biztosított.
További információk a temesvári családpasztoráció facebook oldalál olvasható.

Versíró pályázat
Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület versíró pályázatot hirdet 7–8. osztályos erdélyi, partiumi, bánsági diákok számára. A diákok legtöbb 2 versben, amelyek 25 sornál nem lehetnek hosszabbak, fogalmazhatják meg, hogy mit jelent számukra a szülővárosuk, szülőfalujuk; miért jó ott élni, miért jó oda visszamenni; miről ismerik meg, akik nem jártak még ott, mit ajánlanak a látogatók figyelmébe? A vers mellé egy fényképes bemutatkozást (név, postacím, e-mail-cím, születési dátum, iskola, segítő tanár) is csatolni kell, amelyet a verspalyazatazen-erdelyem2021@gmail.com e-mail-címre lehet elküldeni október 31-ig.
Eredményhirdetés online formában november 20-án, szombaton lesz a Cimbora magazin és az Erdélyt járók Facebook oldalán.

Időjárás: Ma reggelre ismét többfelé párás, hidegre ébredtünk. Napközben ugyanakkor derült, napos időben lesz részünk, csapadék továbbra sem várható. Délután 12 és 18 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.
Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsóbölkényi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Segítségnyújtás időseknek
Segítő Háló – több mint egy hívás néven indította el a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti fiókszervezete a zöld vonalát. A program célja, hogy segítséget nyújtsanak az egyedülálló idős-, fogyatékkal élő magányos embereknek.
Hétköznap reggel 8 és déli 12 óra között várják azon idősek jelentkezését, akik nehézségekkel küzdenek, a mindennapokban. A szervezet önkéntesei szívesen állnak a rászorulók rendelkezésére akár bevásárlásról, számla fizetésről, egy sétáról vagy beszélgetésről legyen szó.
A Máltai Szereteszolágalt várja az idősek hívását a 0748-312396-os telefonszámon.

Szent Simon és Júdás Tádé apostolok napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Esztelneken ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebráns és szónok Urbán Erik ferences atya, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa.
Gyergyóalfaluban a búcsúünnep ma lesz, délután 5 órától. A szentmise főcelebránsa és szónoka Nagy László gyergyószárhegyi plébános.

Bérmálás Kadicsfalván
Püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki Kerekes László segédpüspök a krisztusi nagykorúság szentségét a kadicsfalvi templomban. A ma délután 5 órakor kezdődő szentmisén 28 fiatal részesül a bérmálás szentségében.

Hangverseny Szatmárnémetiben
Az elhunyt szeretteinkre való emlékezés jegyében, holnap este 7 órától a szatmári székesegyházban szervez koncertet a Dinu Lipatti Filharmónia.
A vokál-szimfónikus hangversenyen a közönség Mozart életének utolsó darabját, a Requiem című gyászmisét hallhatja. Az előadásban közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa is.
Az estre a 12. számú bérlet érvényes, jegyeket a filharmónia jegypénztárában lehet váltani.

Ima az elhunytakért
November 1-én, hétfőn, Mindenszentek ünnepén délután 3 órakor a nagyváradi Rulikowski temetőben a Steinberger kápolnánál, 4 órakor pedig az egykori Olaszi temetőben található Gerliczy-, illetve a Markovits kápolnánál imádkoznak elhunytjaikért Nagyvárad katolikusai, papok és hívek közösen.

Időjárás: Ma reggelre is többfelé képződhet pára, köd, illetve újra többfelé fagyni fog. Napközben ugyanakkor derült, napos időben lesz részünk, csapadék továbbra sem várható. Délután 12 és 18 fok
között alakul a legmagasabb hőmérséklet.
Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 28.

About the author

majoros gabriella