2021. október 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Ma 7 órakor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagyterme ad otthont az idei hangversenyévad nyitókoncertjének, amelyet a Brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar ad.
Az idei évad második koncertjére november 26-án, pénteken este 7 órától kerül sor, melynek helyszíne a Krisztus Király katolikus templom.
A jegyeket a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni. A jegy ára 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.
A belépéshez kötelező az oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi hitelesített antigéngyorsteszt vagy védettséget igazoló irat felmutatása.

Kettős ünnep Lövétén
Holnap délelőtt 10 órától templommegáldással egybekötött bérmálásra kerül sor a lövétei Kisboldogasszony-templomban. A bérmálás szentségét Kerekes László segédpüspök szolgáltatja ki 159 fiatalnak. A bérmálási szentmise keretében kérik az immár belsőleg is megújult templomra Isten áldását.

Koraszülöttek hete
A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A Gyulafehérvári Caritas korai nevelő- és fejlesztőközpontja már hetedik éve szentel kitüntetett figyelmet a koraszülöttek számára egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal.
A koraszülöttek hetét idén, november 4-11 között szervezik meg a marosvásárhelyi korai nevelő- és fejlesztő központban.
A eseménysorozat keretén belül három előadásra kerül sor, amelyek során a koraszülöttséget vizsgálják meg orvosi szemmel, a család és fejlesztő szakemberek szemszögéből.
Ezekre az alkalmakra koraszülött babát nevelő családokat, szakembereket és a téma iránt érdeklődő résztvevőket várnak.
A járványhelyzetre váló tekintettel a beszélgetés-sorozat online térben fog zajlani, amely előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas honlapján szereplő űrlap kitöltésével lehet.

Online biblianap
Online főegyházmegyei biblianapot szervez a Katolikus Magyar Bibliatársulat november 6-án, szombaton délelőtt 10 és délután fél kettő óra között. A nap témája, főszereplője Illés próféta lesz: „…szava lángolt, mint az égő fáklya”.
Előadó Oláh Zoltán biblikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának docense.
Jelentkezni november 2-ig lehet az orsolya.lakatos96@gmail.com e-mail-címen, illetve a 0747-680849-es telefonszámon.

Időjárás: Ma is folytatódik a napos, csapadékmentes idő. Helyenként élénk lesz a délkeleti szél. Délutánra 13 és 19 fok közé melegszik a levegő. A hétvégén is sok napsütésben lesz részünk, eső az ország déli részén várható. Napközben többfelé élénk, helyenként erős lehet a délkeleti szél. Délutánonként 12 és 18 fok között alakulhatnak a maximumok.
Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tőkési templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Keresztút Újpécsen
A temesvár-szabadfalui római katolikus plébánia és az újpécsi görögkatolikus plébánia közös szervezésében ma délután 3 órai kezdettel az újpécsi temetőben keresztúti ájtatosságot tartanak. Az imák román, magyar és német nyelven hangzanak el.

Bérmálás Máréfalván
Püspöki szentmise keretében szolgáltatják ki a krisztusi nagykorúság szentségét a máréfalvi templomban. A ma délután 5 órakor kezdődő szentmisén 69 fiatal részesül a bérmálás szentségében.

Hangverseny Szatmárnémetiben
Az elhunyt szeretteinkre való emlékezés jegyében, ma este 7 órától a szatmári székesegyházban szervez koncertet a Dinu Lipatti Filharmónia.
A vokál-szimfónikus hangversenyen a közönség Mozart életének utolsó darabját, a Requiem című gyászmisét hallhatja. Az előadásban közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa is.
Az estre a idei évad bérlete érvényes, jegyeket a filharmónia jegypénztárában lehet váltani.

Kettős ünnep Lövétén
Holnap délelőtt 10 órától templommegáldással egybekötött bérmálásra kerül sor a lövétei Kisboldogasszony-templomban. A bérmálás szentségét Kerekes László segédpüspök szolgáltatja ki 159 fiatalnak. A bérmálási szentmise keretében kérik az immár belsőleg is megújult templomra Isten áldását.

Online családos találkozó
A temesvári Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda online családos találkozót szervez holnapra, amelynek témája: Menjünk együtt. A program délután 5 órakor Szilvágyi Zsolt püspöki helynök előadásával kezdődik, majd tanúságtételek hangzanak el, 6 órától kiscsoportos beszélgetésre azt követően kiértékelőre kerül sor, a találkozó este 7 órakor imával zárul.
A román és magyar nyelvű szinkrontolmácsolás biztosított.
További információk a temesvári családpasztoráció facebook oldalál olvasható.

Időjárás: Ma is folytatódik a napos, csapadékmentes idő, de reggelre ismét sokfelé lesz párás, ködös a levegő. Helyenként élénk lesz a délkeleti szél. Délutánra 13 és 19 fok közé melegszik a levegő. A hétvégén is sok napsütésben lesz részünk, eső az ország déli részén várható. Napközben többfelé élénk, helyenként erős lehet a délkeleti szél. Délutánonként 12 és 18 fok között alakulhatnak a maximumok.
Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 29.

About the author

majoros gabriella