2021. szeptember 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Üzenet a szakrálisból Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére szervezik meg az ötödik Üzenet a szakrálisból elnevezésű kiállítást. A megnyitóra ma délután 5 órától kerül sor Kolozsváron, a Szentegyház utca 4 szám alatti katolikus kiállítótérben. A tárlat kurátora Sabău-Trifu Cristina képzőművész. Beszédet mond: Szőcs Csaba szászfenesi plébános. Közreműködik: Bodó Márta a Verbum Kiadó szerkesztője. A kiállítás szeptember 30-ig lesz tekinthető.

Orgonakoncert-sorozat A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség szervezésében zajló orgonakoncert-sorozat szeptember 4-én, szombaton délután fél 1 órától folytatódik, a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban. A sorozat ötödik alkalmán Töttösy Norbert besztercei kántor tart orgonakoncertet.

Fesztivál filmrendezőnőknek A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház megszervezi az EVA FilmMakers Fest-et, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmrendezőknek szentelnek. Így egy héten át, szeptember 4-10. között a Kovászna megyei filmkedvelők rövid-, játék- és dokumentumfilmeket nézhetnek meg, amelyeket romániai és magyarországi rendezőnők fémjeleztek. Az EVA FilmMakers Fest egyes filmjei további öt Kovászna megyei településen is láthatóak lesznek, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Bodzafordulón és Szitabodzán. A fesztivált szeptember 10-én, pénteken a Csíki Kamarazenekar filmzenei koncertje zárja. Sepsiszentgyörgyön a vetítésekre kedvezményes árú jegyeket lehet váltani a Művész Mozi jegypénztárában. Az öt másik településen a filmvetítések ingyenesek lesznek. Részletek a fesztivál programjáról és a kísérő eseményekről hamarosan elérhetőek lesznek a rendezvény Facebook oldalán is.

Zarándoklat Máriaradnára A nagyváradi Szent József plébánia, Barátok temploma és a székesegyház közös zarándoklatot szervez szeptember 8-án, Máriaradnára. A zarándoklat lelki vezetője Bărbuț Péter atya. A zarándoklatra a sekrestyékben lehet jelentkezni, ára 40 lej.

Főtér Fesztivál Szeptember 13-16 között 16. alkalommal kerül megrendezésre a nagybányai Főtér Fesztivál. A fesztivál alkalmával Nagybányára látogat a Helikon folyóirat szerkesztősége, lesz képzőművészeti kiállítás, filmvetítés, kerekasztal beszélgetés a kortárs magyar irodalom neves alkotóival. A nagybányai művésztelep 125 éves fennállásának alkalmából egy ünnepélyes könyvbemutatóra is sor kerül. A gyerekeket és fiatalokat is színes programokkal várják, lesz bábelőadás, ügyességi vetélkedő, bicikliverseny, aszfaltrajz, és bábkészítés. A fesztivál teljes ideje alatt a már megszokott állandó programok is várják a résztvevőket, kézműves vásár, könyvvásár, míves sátor.

Időjárás: Ma napközben többfelé felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Északon, északkeleten és keleten elszórt záporok még kialakulhatnak, a keleti határszélen az ég is megdörrenhet. Többfelé még élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Hajnalban 3-11 fok várható, délutánra 17 és 22 fok közé melegszik a levegő. A déli országrészen 22-25 fok valószínű. A szeles idő miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, romlik hő- és komfortérzetünk, valamint a fejfájás is fokozódhat.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kapnikbányán, a Szent Borbála-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat. Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

Elsőpéntek Székelyudvarhelyen A megújult székelyudvarhelyi Jézus-kápolnánál májustól októberig minden hónap első péntekén szentmisét mutatnak be. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket a holnap este 6 órától kezdődő szentmisére. A Jézus-kápolna program szerint látogatható, a vasárnapot kivéve, minden nap délelőtt 10 és délután 1 , valamint délután 3 és 6 óra között.

Apostoli nuncius látogatása Nagyváradon Szeptember 4-én, szombaton Virgil Bercea görögkatolikus püspök meghívását elfogadva Nagyváradra látogat Miguel Maury Buendía apostoli nuncius. A kétnapos program keretében a szentszék nagykövete felkeresi a római katolikus püspöki palotát is, illetve a júniusban megnyílt egyházművészeti gyűjteményt. Böcskei László megyés püspök szombaton, este 7 órakor részt vesz a látogatás tiszteletére szervezett koncerten, majd a vasárnap, délelőtt 10 órakor tartandó szentmisén a görögkatolikus székesegyházban.

Templombúcsúk a Nagyváradi Egyházmegyében Szeptember 5-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a szentjobbi plébániatemplom „kisbúcsúját”. A szentmise főcelebránsa és szónoka Szőke Sándor lazarista szerzetes; Szintén vasárnap déli 12 órakor lesz a tasnádi plébániatemplom búcsúja. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fanea József, a nagybányai Szentháromság plébánia segédlelkésze; Szeptember 5-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a sáráni plébániatemplom búcsúja. A szentmise főcelebránsa Mlinárcsik János a nagyváradi szlovák közösség lelkipásztora, a szónoka pedig Frnka Jaroslav bodonosi plébános.

Lelkinap Pécskán A temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szeptember 6-án, hétfőn a marosi főesperesség területén lévő plébániák III.-XII. osztályos fiataljai számára lelkinapot szervez Pécskán Olimpiai bajnokság címmel. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a plébániai hivatalokban.

Időjárás: Ma napközben többfelé felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Északon, északkeleten és keleten elszórt záporok még kialakulhatnak, a keleti határszélen az ég is megdörrenhet. Többfelé még élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Hajnalban 3-11 fok várható, délutánra 17 és 22 fok közé melegszik a levegő. A déli országrészen 22-25 fok valószínű. A szeles idő miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, romlik hő- és komfortérzetünk, valamint a fejfájás is fokozódhat.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 02.

About the author

Majoros Gabriella