2021. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökfogadalom Nagykárolyban Nagykárolyban a Kalazanci Szent József-templomban a ma délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében Tóth Borbála piarista nővér tesz örökfogadalmat.

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére A kilenced lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is. A kilenced befejező alkalma holnap délután 6 órakor szentmisével kezdődik, melyet Böcskei László megyéspüspök mutat be, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik. A kilencedet, a megszokott módon rádiónk élőben közvetíti.

Szentmise Hargitafürdőn Szeptember 18-án, szombaton déli 12 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Szent Kereszt tiszteletére Hargitafürdőn, az adótorony melletti kettős keresztnél. A szentmisére gyalogos zarándoklat indul délelőtt 10 órakor az Ózon Szállótól. Az ünnepi szentmisét és a szentbeszédet Koncsag László plébános atya tartja.

Zarándoklat Szentjobbra Böcskei László nagyváradi megyés püspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. Szeptember 19-én, vasárnap Szentjobbra zarándokolnak a Nagyváradi Egyházmegye papjai és hívei, ahol a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. Rendhagyó módon, a szentmise előtt, 10 órától a Rózsafüzér Társulatok és Mária Légió tagjai Bărbuț Péter, a máriás lelkiségek felelősének vezetésével ünnepélyes rózsafüzér ájtatosságra várják a zarándokokat. Székelyhídról reggel 6 órakor gyalogos zarándoklat indul Szentjobbra, illetve délelőtt 10 órakor indul autóbusz azok számára, akik nem tudják vállalni a gyaloglást. A részvétel ingyenes.

Szatmári egyházmegyei ifjúsági találkozó Szeptember 25-én, szombaton Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót tartanak Mezőpetriben a 14–30 év közötti fiataloknak. Jelentkezni szeptember 17-ig lehet a saját plébániákon. A szervezők felhívják a részt venni szándékozók figyelmét, hogy mennyiben a járványhelyzet változik, és szigorítások lesznek, a találkozó elmarad!

Időjárás: A sokéves átlagnak megfelelő időjárás várható a következő két hétben, jövő héten pedig 22 Celsius-fokra csökken az átlagos nappali hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 13–26. közötti periódusra vonatkozó előrejelzéséből. Ma is meleg időben lesz részünk, a csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között alakul. A napsütést időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, de csak keleten, északkeleten lehet rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar. Záporok, zivatarok környezetében megélénkülhet, máshol mérsékelt marad az északnyugati szél.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent Kereszt-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk A Gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkszeredában a Szent Kereszt-plébánia búcsúját a ma délelőtt 11 és este 7 órai szentmisék keretében ünneplik. Székelykeresztúron a templombúcsú az ünnep napján, ma délután 5 órakor kezdődik. Bálványospatakán szeptember 19-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják a búcsút. A Szatmári egyházmegyében Rónaszéken ma délelőtt 10 órakor kezdődik a búcsú a plébániatemplomban, majd a résztvevők körmenetben, a missziós kereszt mögött vonulnak át a Kálvária-domb aljáig, ahol keresztúton vesznek részt. Ezután következik a szentmise, melynek főcelebránsa Barta Barnabás, a Mezőpetri Árpád-házi Szent Erzsébet-templom plébánosa. Mezőteremen a búcsú szintén ma délelőtt 11 órától. lesz, a szentmise szónoka Turtureanu Róbert. Sárközújlak templombúcsúja Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, délelőtt 11 órakor kezdődik. Szónok: Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes-plébános. Felsőbányán a kápolna búcsúmiséje ugyancsak ma délelőtt 11 órától kezdődik. Szónok: Vik János. Alsóhomoródon a templom búcsúját szeptember 18-án, szombaton délután fél kettőkor ünneplik. A szentmise szónoka Dimitru Coduc. A Temesvári egyházmegyében az arad-ségai egyházközséghez tartozó Tornya templombúcsúját is ma ünnepli a közösség. A szentmisét délelőtt fél 11 órai kezdettel Erős Miklós zimándújfalui plébános mutatja be. Óteleken ma tartják a templombúcsút. Az ünnepi szentmisét délelőtt 11 órakor Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes kaplonyi házfőnök, plébános celebrálja, koncelebrál Heinrich József nyugalmazott plébános. Az oravicabányai római katolikus közösség ma délután 5 órától ünnepli a templombúcsút. Pălie Veniamin esperes, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa celebrálja a szentmisét. A temesvári piarista templom felszentelésének emléknapján, ma délután 6 órai kezdettel Máthé Lajos újszentesi plébános mutat be szentmisét. Koncelebrál Kocsik Zoltán templomigazgató, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója.

Szentmise a Popuri-dombon Ma, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén Böcskei László nagyváradi megyés püspök délután 3 órakor keresztúti ájtatosságot végez, 4 órakor pedig szentmisét mutat be a Berettyószéplakhoz tartozó Popuri-dombon állított keresztútnál.

Időjárás: A sokéves átlagnak megfelelő időjárás várható a következő két hétben, jövő héten pedig 22 Celsius-fokra csökken az átlagos nappali hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 13–26. közötti periódusra vonatkozó előrejelzéséből. Ma is meleg időben lesz részünk, a csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között alakul. A napsütést időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, de csak keleten, északkeleten lehet rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar. Záporok, zivatarok környezetében megélénkülhet, máshol mérsékelt marad az északnyugati szél.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 14.

About the author

Majoros Gabriella