2021. szeptember 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Aranymise Ditróban Dr. Vencser László Linzben (Ausztria) szolgáló lelkipásztor, az Ausztriai Idegennyelvű Pasztoráció országos igazgatója szeptember 18-án, szombaton délelőtt 11 órakor, pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutat be a gyergyóditrói templomban.

Szentmise Hargitafürdőn Szeptember 18-án, szombaton déli 12 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Szent Kereszt tiszteletére Hargitafürdőn, az adótorony melletti kettős keresztnél. A szentmisére gyalogos zarándoklat indul délelőtt 10 órakor az Ózon Szállótól. Az ünnepi szentmisét és a szentbeszédet Koncsag László plébános atya tartja.

Ifjúsági keresztény fesztivál Szeptember 18-án, szombaton délután a marosvásárhelyi vár ad otthont az Ő az út! Ifjúsági keresztény fesztiválnak. A fesztivált délután 4 órától több, mint 10 sátorprogrammal indítják. Jelen lesz a kövesdombi Szombati Esti dicsőítő csapat, a csíkszeredai Psallite együttes, az udvarfalvi Reménység együttes és Molnár Ferenc Caramel Magyarországról. A részvétel ingyenes, ellenben regisztrációhoz kötött. A fesztiválon való részvételhez szükséges oltási igazolvány, antigén-teszt vagy negatív koronavírus teszt.

Mária-áhítat Kovásznán Szeptember 18-án, szombaton Mária-áhítatot tartanak a Kovásznai Szent István Király plébániatemplomban. Este 6 órától imaóra lesz, majd 7 órától szentmisét mutat be Simon Dávid, a győri Nagyboldogasszony székesegyház lelkésze. A szentmise után rózsafüzért imádkoznak, melyet a csíkszeredai Szent Kinga Nőszövetség vezet. A Mária-áhítat gyertyás körmenettel zárul. Az imaórát és a szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Egyházmegyei Zarándoklat Szentjobbra Böcskei László nagyváradi megyés püspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. Szeptember 19-én, vasárnap Szentjobbra zarándokolnak a Nagyváradi Egyházmegye papjai és hívei, ahol a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. Rendhagyó módon, a szentmise előtt, 10 órától a Rózsafüzér Társulatok és Mária Légió tagjai Bărbuț Péter, a máriás lelkiségek felelősének vezetésével ünnepélyes rózsafüzér ájtatosságra várják a zarándokokat. Székelyhídról reggel 6 órakor gyalogos zarándoklat indul Szentjobbra, illetve délelőtt 10 órakor indul autóbusz azok számára, akik nem tudják vállalni a gyaloglást. A részvétel ingyenes.

Időjárás: Hamarosan véget ér a szeptemberi nyár, holnaptól egy hidegfront hatására már ősziesebbre fordul az időjárás. Ma délután még nyárias meleg lesz, de estétől egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. A maximumok 25-31 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Marosvásárhelyen, a Szent Család-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Kötetbemutató Énlakán Idén szeptember 17-19. között szervezik meg a VIII. Énlaka-konferenciát, amelynek a székely népszokások a témája, ezen belül a naptári szokásokat és az emberi életúthoz kapcsolódó szokásokat mutatják be. A konferencia keretében holnap este 6 órától mutatják be Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított tanulmánykötetét. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója által megjelentetett Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című kiadványról a szerzővel dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi előadó és P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa beszélgetnek.

Komoly- és egyházzenei fesztivál Varadinum Nostra címmel komoly- és egyházzenei fesztivált szervez a Nagyváradi Püspökség a székesegyházban. Szeptember 18-án, szombaton este 7 órai kezdettel Ludwig van Beethoven és Gioacchino Rossini műveket hallgathatnak meg a zenekedvelők. Szeptember 19-én, vasárnap szintén este 7 órakor Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart és más zeneszerzők művei csendülnek majd fel. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Bérmálás Biharszentjánoson Szeptember 19-én, vasárnap  délután 5 órakor Böcskei László megyés püspök Biharszentjánoson 11 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését Vass Csaba plébános, lazarista szerzetes végezte.

Önsegítő közösség indul Nagyváradon Az Alzheimer-kór világnapja alkalmából, szeptember 21-én, kedden kötetlen beszélgetéssel egybekötött találkozót szerveznek a Caritas Catolica munkatársai. A rendezvényre szeretettel várnak minden olyan személyt, aki a családjában szellemi leépüléssel küzdő betegről gondoskodik, vagy akár hivatásos gondozó. A hagyományteremtő céllal megszervezett nagyváradi Alzheimer Café első meghívott vendége Dr. Palotás-Dascal Edina pszichiáter szakorvos, aki A demencia első jelei címmel tart előadást, majd ezt követően kérdésekre is válaszol ebben a témakörben. A találkozó szeptember 21-én, kedden délelőtt 11 órától kezdődik a Kanonok sor, 21 szám alatti teremben. A részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet munkanapokon reggel 8 és délután 3 óra között a 0359-427777-es vagy 0740-083274-es telefonszámokon.

Időjárás: Hamarosan véget ér a szeptemberi nyár, holnaptól egy hidegfront hatására már ősziesebbre fordul az időjárás. Ma délután még nyárias meleg lesz, de estétől egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. A maximumok 25-31 fok között alakulnak.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 16.

About the author

Majoros Gabriella