2021. szeptember 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep alkalmából nyolc erdélyi közéleti személyiségnek adományozott rangos állami kitüntetéseket Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A csíkszeredai Lázár-házban a tegnap tartott díjátadón példaértékű munkájáért mások mellett a magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Hajdu János főesperes, szentszéki tanácsos, a sepsiszentgyörgyi Szent Benedek-plébánia plébánosa. Mások mellett Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum alapítója és vezetője. A kitüntetéseket Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője adta át; az eseményen Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is jelent volt.

Szentmise Hargitafürdőn Holnap déli 12 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Szent Kereszt tiszteletére Hargitafürdőn, az adótorony melletti kettős keresztnél. A szentmisére gyalogos zarándoklat indul délelőtt 10 órakor az Ózon Szállótól. Az ünnepi szentmisét és a szentbeszédet Koncsag László plébános atya tartja.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk A Gyulafehérvári főegyházmegyében Csernakeresztúron szeptember 19-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek szónoka Korom Imre vajdahumyadi plébános lesz. Bálványospatakán szeptember 19-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják a búcsút. A Szatmári egyházmegyében Alsóhomoródon a templom búcsúját holnap délután fél kettőkor ünneplik. A szentmise szónoka Dimitru Coduc.

Szűz Mária szent Neve-búcsú A Temesvári Egyházmegyében az újaradi templombúcsút szeptember 19-én, vasárnap ünnepli a közösség. Délelőtt fél 10 órakor a német népviseletbe öltözött párok felvonulására kerül sor, ezt követően a helyi templomban 10 órakor Dirschl Mates helyi plébános mutat be szentmisét. A kulturális műsor és a búcsús csokor árverezése délután fél 5 órakor kezdődik.

Zarándoklat Gyulafehérvárra Szeptember 29. Szent Mihály főangyal főünnepe, a gyulafehérvári székesegyház búcsúja, a Nagyszeminárium Veni Sancte ünnepsége, valamint Isten szolgája Márton Áron püspök halálának évfordulója is egyben. Ez alkalomból Kovács Gergely érsek szeretettel hívja és várja a főegyházmegye ministránsait Gyulafehérvárra. A zarándoklat célja a ministránsok megerősítése a szolgálat iránti hűségben és preszemináriumi hivatásgondozás. A meghívás két csoporthoz szól: ministráns fiúk és lányok VIII. osztállyal bezárólag, illetve olyan középiskolás fiúk, akik érdeklődnek a papi hivatás iránt, vagy akikben a lelkipásztor a hivatás csiráját véli felfedezni. A ministráns csoportok Balla Imre atyánál jelentkezhetnek az abpdon@gmail.com címen. A középiskolás fiúk András István rektornak jelentsék be részvételi szándékukat az istvan_andras@hotmail.com címen. Jelentkezni szeptember 20-ig, hétfő délig lehet.

Időjárás: Hamarosan véget ér a szeptemberi nyár, a mai naptól egy hidegfront hatására már ősziesebbre fordul az időjárás. A hidegfront többfelé hozhat jelentősebb esőt és zivatarokat. A szél feltámad és a zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. 21 és 30 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, északon lesz hűvösebb az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gödemesterházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Kötetbemutató Énlakán Idén szeptember 17-19. között szervezik meg a VIII. Énlaka-konferenciát, amelynek a székely népszokások a témája, ezen belül a naptári szokásokat és az emberi életúthoz kapcsolódó szokásokat mutatják be. A konferencia keretében ma este 6 órától mutatják be Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított tanulmánykötetét. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója által megjelentetett Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című kiadványról a szerzővel dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi előadó és P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa beszélgetnek.

Ifjúsági keresztény fesztivál Holnap délután a marosvásárhelyi vár ad otthont az Ő az út! Ifjúsági keresztény fesztiválnak. A fesztivált délután 4 órától több, mint 10 sátorprogrammal indítják. Jelen lesz a kövesdombi Szombati Esti dicsőítő csapat, a csíkszeredai Psallite együttes, az udvarfalvi Reménység együttes és Molnár Ferenc Caramel Magyarországról. A részvétel ingyenes, ellenben regisztrációhoz kötött. A fesztiválon való részvételhez szükséges oltási igazolvány, antigén-teszt vagy negatív koronavírus teszt.

Lelkigyakorlat a Szűzanyával és Szent Józseffel Kilenc egymást követő szombaton este 6 órai kezdettel lelkigyakorlatot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban. A lelki út mottója: „Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik”. A lelki alkalmakon szentmisék, katekézisek, különböző imák segítik az elmélyülést. Az ötödik találkozóra holnap kerül sor, ez alkalommal vezetett szentségimádást tartanak, melynek mottója: „A Szűzanya Fiával egy szív…”

Mária-áhítat Kovásznán Holnap este Mária-áhítatot tartanak a Kovásznai Szent István Király plébániatemplomban. Este 6 órától imaóra lesz, majd 7 órától szentmisét mutat be Simon Dávid, a győri Nagyboldogasszony székesegyház lelkésze. A szentmise után rózsafüzért imádkoznak, melyet a csíkszeredai Szent Kinga Nőszövetség vezet. A Mária-áhítat gyertyás körmenettel zárul. Az imaórát és a szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás: Hamarosan véget ér a szeptemberi nyár, a mai naptól egy hidegfront hatására már ősziesebbre fordul az időjárás. A hidegfront többfelé hozhat jelentősebb esőt és zivatarokat. A szél feltámad és a zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. 21 és 30 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, északon lesz hűvösebb az idő.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 17.

About the author

Majoros Gabriella