2021. szeptember 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Esperesi gyűlés
Holnap a csáki plébánia és Filip Dorin Gyula helyi plébános szervezésében a temesvári és a dettai esperesi kerület papjai délelőtt 10 órai kezdettel ülésen vesznek részt, amelyet témája a burnout-szindróma, a kiégés okai.

Önsegítő közösség indul Nagyváradon
Az Alzheimer-kór világnapja alkalmából, holnap kötetlen beszélgetéssel egybekötött találkozót szerveznek a Caritas Catolica munkatársai. A rendezvényre szeretettel várnak minden olyan személyt, aki a családjában szellemi leépüléssel küzdő betegről gondoskodik, vagy akár hivatásos gondozó. A hagyományteremtő céllal megszervezett nagyváradi Alzheimer Café első meghívott vendége Dr. Palotás-Dascal Edina pszichiáter szakorvos, aki A demencia első jelei címmel tart előadást, majd ezt követően kérdésekre is válaszol ebben a témakörben.
A találkozó holnap délelőtt 11 órától kezdődik a Kanonok sor, 21 szám alatti teremben. A részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet munkanapokon reggel 8 és délután 3 óra között a 0359-427777-es vagy 0740-083274-es telefonszámokon.

Hangverseny Temesváron
A temesvári Püspökség Egyházzenei Hivatalának szervezésében holnap este 7 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban (Piața Romanilor) jubileumi hangversenyre kerül sor. Műsoron Ludwig van Beethoven és Gioacchino Rossini művei szerepelnek.
Közreműködik a temesvári székesegyház zenekara és a Banatul Filharmónia kamarakórusa Iosif Todea vezetésével.
Vezényel dr. Walter Kindl székesegyházi karnagy.

Búcsú Zsombolyán
A zsombolyai római katolikus egyházközséghez tartozó Tornya templomát Szent Tekla tiszteletére szentelték. A templombúcsút szeptember 23-án, csütörtökön ünnepli a közösség. A szentmisét délután 5 órai kezdettel Pozsonyi Daniel helyi plébános mutatja be.

Szent Gellért-napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Sólyomkőn a búcsús szentmise szeptember 24-én, pénteken déli 12 órakor kezdődik.
Gyergyóditróban a Szent Gellért-kápolna búcsúja az ünnep napján délután 4 órakor kezdődik. Sepsiszentgyörgyön a Szent Gellért-templom búcsúja szeptember 24-én, pénteken este 6 órától lesz.
A szelterszi Szent Gellért Alapítvány kápolnájának búcsúja szeptember 25-én, szombaton lesz, a szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. A búcsúünnepre a szentkeresztbányai és szentegyházasfalvai templomoktól reggel 9 órakor autóbusz indul.
A Temesvári egyházmegyében a temesvár-szabadfalui plébániához tartozó temessági római katolikus közösség szeptember 25-én, szombaton tartja a Szent Gellért tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét. A szentmisét délután 4 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök mutatja be.

Időjárás: A napos időszakok mellett nyugaton, délnyugaton több felhő lesz az égen. Ezeken a tájakon eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Helyenként
élénk, erős lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Hajnalban 3-7, délután 14-20 fok valószínű. Délen melegebb lesz, itt 20-27 fok körüli értékekre lehet számítani. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több szezonális zöldséget,
gyümölcsöt!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni Terezianum- templomban  tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Továbbképző papoknak: A vezetés alapjai
A Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében a Gyulafehérvári Érsekség A vezetés alapjai címmel képzés tart papok részére Csíksomlyón a Jakab Antal Házban ma és holnap.
Tematika: A vezetés alapkérdései; vezetői képességek; a jó vezető titka; vezetői stílusok; csoportmunka szervezésének szabályai és lehetőségei; miért fontos a munkatársak motiválása és kit hogyan lehet és érdemes motiválni; milyen a hatékony kommunikáció és hogyan kell ezt csinálni; konfliktuskezelés vezetőként; vezetői szerepek; vezetői hatalom, tekintély; vezetői döntések és döntési módszerek.
A képzés célja: Segíteni a papokat a vezetői szerep hatékonyabb és szakszerűbb gyakorlásában. Segíteni, hogy jobban értsék, mi miért működik úgy egy közösségben, ahogyan; illetve láthassák azt, hogy különböző vezetői stílusok, döntések, viszonyulások hogyan hatnak munkatársaikra, a közösségre.

Bérmálások a gyulafehérvári egyházmegyében
Püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a krisztusi nagykorúság szentségét a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában a kisebb megszakításokkal szeptember 19-től november 7-ig tartó bérmakörúton. Ezen a héten a követező helyszíneken lesznek bérmálások:
A radnalajosfalvi templomban a bérmálási szentmise szeptember 22-én, szerdán délután 5 órakor kezdődik.
A csicsókeresztúri templomban a bérmálási szentmise szeptember 23-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor, a vicei templomban pedig délután 5 órakor lesz.
A dési templomban a bérmálási szentmise szeptember 24-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik.
A kapnikbányai templomban a bérmálási szentmise szeptember 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor, a magyarláposi templomban pedig du. 5 órakor lesz.
A kapnikbányai templomban a bérmálási szentmise szeptember 26-án, vasárnap délelőtt 10 órakor, a besztercei templomban pedig délután 5 órakor kezdődik.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
A Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28. és október 2. között a belvárosi Szent József római katolikus plébánián (Kós Károly utca 6. szám) ez évben is napközis ingyenes felnőtt hímző képzést–alkotótábort szervez, ahova várják az érdeklődőket. Előadók: dr. Illés Károlyné hímző, népi iparművész, a népművészet mestere (Békéscsaba) és Tarsoly Ibolya népi iparművész (Debrecen). A programban: a Kárpát-medencében előforduló hímzések kezdőknek és haladóknak lakástextíliákon, viseleteken, úri hímzés és baranyai szabadrajzú hímzések. A helyek száma korlátozott. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges szeptember 24-ig a 0727 273 056-os telefonszámon. Szervezők: Vinkler Aurélia Aranka hímző, népi iparművész és Köllő Irénke hímző.

Fehér barátok nyomában
Október 8-10. között ismét gyalogos zarándoklat lesz, pálos szerzetesek vezetésével a budapesti Sziklatemplom és Márianosztra között. A már 11. éve megrendezett zarándoklatra Erdélyből is indul csoport Farkas Zsombor atya, csíkszeredai káplán és Szűcs Imre pálos testvér vezetésével. Székelyföldről október 7-én lesz az indulás és 11-én a visszaérkezés.
Részletes tájékoztatát a www.taborhegy.ro, illetve a www.palos70.hu oldalakon olvashatnak.
Jelentkezni lehet a zsomborfarkas@yahoo.com email címen illetve a 0755 197 111 telefonszámon.

Időjárás: A napos időszakok mellett nyugaton, délnyugaton több felhő lesz az égen. Ezeken a tájakon eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Helyenként
élénk, erős lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Hajnalban 3-7, délután 14-20 fok valószínű. Délen melegebb lesz, itt 20-27 fok körüli értékekre lehet számítani. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több szezonális zöldséget, gyümölcsöt!

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 20.

About the author

majoros gabriella