2021. szeptember 21. – Hírek és progamajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangverseny Temesváron
A temesvári Püspökség Egyházzenei Hivatalának szervezésében ma este 7 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban (Piața Romanilor) jubileumi hangversenyre kerül sor. Műsoron Ludwig van Beethoven és Gioacchino Rossini művei szerepelnek.
Közreműködik a temesvári székesegyház zenekara és a Banatul Filharmónia kamarakórusa Iosif Todea vezetésével.
Vezényel dr. Walter Kindl székesegyházi karnagy.

40 nap az életért
A 40 Nap Az Életért célzott életpárti kampány, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a fogantatással kezdődik. Közös ügyük a baba és az anya védelme, segítése.
A szeptember 22-október 31 között megszervezett kampány három fő összetevőből áll.
Imádság és böjt: hívők hívása városunkban és országszerte, hogy csatlakozzanak 40 napig tartó buzgó imádsághoz és böjthöz.
Békés jelenlét: kiállás az élet mellett 40 napon át, közterületen, olyan kórház közelében, ahol történik abortusz. Kiemelve az élet értékességét, fontosságát.
Közösségi ismeretterjesztés: Szemléletformálás, a média segítségével, a petíciók és a nyilvános láthatóság révén pozitív, lendületes életvédő üzenetek eljuttatása az emberekhez. Egyházi és iskolai ismeretterjesztés.
Imádkozzunk, böjtöljünk együtt, hogy azok, akik szeretnék, megtarthassák a babáikat, több gyermek születhessen meg, csökkenjen az abortuszok száma!

Búcsú Tornyán
A zsombolyai római katolikus egyházközséghez tartozó Tornya templomát Szent Tekla tiszteletére szentelték. A templombúcsút szeptember 23-án, csütörtökön ünnepli a közösség. A szentmisét délután 5 órai kezdettel Pozsonyi Daniel helyi plébános mutatja be.

Ezüstmise Szászrégenben
Bara Zoltán teológiai tanár Szászrégenben ünnepli pappá szentelésének huszonöt éves évfordulóját. Az ünnepi szentmise szeptember 25-én, pénteken délelőtt 11 órától lesz.

Lelkigyakorlat gyászolóknak
Gyergyószentmiklóson a Szent István Ereklyéinek Átvitele plébánián lelkigyakorlat indul gyászolók részére szeptember 30. és december 2. között csütörtökönként este 7 órától. Az eseményre várják mindazokat, akik még nem tudták elengedni elhunyt szeretteiket, és a gyászuk miatt vívódnak, szenvednek. A lelkigyakorlat vezetője Hajlák Attila-István plébános lesz.

Időjárás: Ma is napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, napközben az ország keleti részén várható Az északias szelet több helyen kísérhetik élénk, néhol erős lökések. A hűvös hajnalt követően
délután 13-19 fokra van kilátás.
A sokfelé borongós, csapadékos idő miatt lehangoltak lehetünk, csökken hő- és komfortérzetünk. Nagy lesz megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az egeresi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Önsegítő közösség indul Nagyváradon
Ma van az Alzheimer-kór világnapja ez alkalmából, kötetlen beszélgetéssel egybekötött találkozót szerveznek a Caritas Catolica munkatársai. A rendezvényre szeretettel várnak minden olyan személyt, aki a családjában szellemi leépüléssel küzdő betegről gondoskodik, vagy akár hivatásos gondozó. A hagyományteremtő céllal megszervezett nagyváradi Alzheimer Café első meghívott vendége Dr. Palotás-Dascal Edina pszichiáter szakorvos, aki A demencia első jelei címmel tart előadást, majd ezt követően kérdésekre is válaszol ebben a témakörben.
A találkozó ma délelőtt 11 órától kezdődik a Kanonok sor, 21 szám alatti teremben. A részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet a 0359-427777-es vagy 0740-083274-es telefonszámokon.

Orgonakoncert sorozat Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban folytatódik az orgonakoncert-sorozat. A sorozat hatodik, egyben befejező alkalmára szeptember 25-én, szombaton délután fél 1 órától kerül sor. Ez alkalommal Windháger-Geréd Erzsébet Bécsben élő orgonaművész, karnagy és Geréd István kolozsvári kántor tart orgonakoncertet.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
A Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28. és október 2. között a belvárosi Szent József római katolikus plébánián (Kós Károly utca 6. szám) ez évben is napközis ingyenes felnőtt hímző képzést–alkotótábort szervez, ahova várják az érdeklődőket.
A helyek száma korlátozott. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges szeptember 24-ig a 0727-273056-os telefonszámon. A tábor szervezői Vinkler Aurélia Aranka hímző, népi iparművész és Köllő Irénke hímző.

Fehér barátok nyomában
Október 8-10. között ismét gyalogos zarándoklat lesz, pálos szerzetesek vezetésével a budapesti Sziklatemplom és Márianosztra között. A már 11. éve megrendezett zarándoklatra Erdélyből is indul csoport Farkas Zsombor atya, csíkszeredai káplán és Szűcs Imre pálos testvér vezetésével. Székelyföldről október 7-én lesz az indulás és 11-én a visszaérkezés.
Részletes tájékoztatást a www.taborhegy.ro, illetve a www.palos70.hu oldalakon olvashatnak.
Jelentkezni lehet a zsomborfarkas@yahoo.com email címen illetve a 0755-197111 telefonszámon.

Időjárás: Ma is napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, napközben az ország keleti részén várható Az északias szelet több helyen kísérhetik élénk, néhol erős lökések. A hűvös hajnalt követően
délután 13-19 fokra van kilátás.
A sokfelé borongós, csapadékos idő miatt lehangoltak lehetünk, csökken hő- és komfortérzetünk. Nagy lesz megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 21.

About the author

majoros gabriella