2021. szeptember 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Plébániai est Kézdivásárhelyen
Ferenc pápa „Patris corde-Apai szívvel” kezdetű enciklikája alapján plébániai estet szerveznek férjeknek és édesapáknak a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban.
A holnap este 7 órától kezdődő alkalom alatt a gyengéd férj és édesapa tulajdonságait ismerhetik meg a résztvevők.

Családi nap Homoródremetén
Szombaton, szeptember 25-én, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia közössége családi napot tart Homoródremetén. A közös program délelőtt fél 12 órakor kezdődik.
A résztvevők közösen indulnak a plébánia elől, reggel 8 órakor gyalogosan, 9 órakor biciklivel és fél 11 órakor személyautóval.

Orgonakoncert sorozat Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban folytatódik az orgonakoncert-sorozat. A sorozat hatodik, egyben befejező alkalmára szeptember 25-én, szombaton délután fél 1 órától kerül sor. Ez alkalommal Windháger-Geréd Erzsébet Bécsben élő orgonaművész, karnagy és Geréd István kolozsvári kántor tart orgonakoncertet.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
A Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28. és október 2. között a belvárosi Szent József római katolikus plébánián (Kós Károly utca 6. szám) ez évben is napközis ingyenes felnőtt hímző képzést–alkotótábort szervez, ahova várják az érdeklődőket.
A helyek száma korlátozott. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges szeptember 24-ig a 0727-273056-os telefonszámon. A tábor szervezői Vinkler Aurélia Aranka hímző, népi iparművész és Köllő Irénke hímző.

Kolping műhely és kerekasztal-beszélgetés
A szeptember 23–26. között megtartandó Temesvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretében szeptember 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap délelőtt 10 és este 8 óra között a Szabadság téren a Romániai Kolping Szövetség egy németországi szervezettel közösen hagyományos kézműves mesterségeket bemutató műhelyt szervez.
Szeptember 25-én, szombaton délután fél 5 és este fél 7 óra között a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a mai korszellemről keresztény szemszögből.
Szervező és moderátor Gazda István református lelkész és Szilvágyi Zsolt római katolikus plébános.
Meghívottak: Kolumbán József, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora és Diósi Dávid, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzora.

Időjárás: Ma hűvös idővel veszi kezdetét a csillagászati ősz.
Észak felől megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé esernyőre lesz szükségünk, de késő délután az északi tájakon már szakadozni kezd a felhőzet,
előbújik a nap, egyre kevesebb helyen eshet. Az északnyugati szelet többfelé kíséri élénk, néhol erős széllökés. A hűvös hajnalt követően délután 11-18 fokra van kilátás.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a balánbányai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

40 nap az életért
A 40 Nap Az Életért célzott életpárti kampány, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a fogantatással kezdődik. Közös ügyünk a baba és az anya védelme, segítése.
A szeptember 22-október 31 között megszervezett kampány három fő összetevőből áll.
Imádság és böjt: hívők hívása városunkban és országszerte, hogy csatlakozzanak a 40 napig tartó buzgó imádsághoz és böjthöz.
Békés jelenlét: kiállás az élet mellett 40 napon át, közterületen, olyan kórház közelében, ahol történik abortusz. Kiemelve az élet értékességét, fontosságát.
Közösségi ismeretterjesztés: Szemléletformálás, a média segítségével, a petíciók és a nyilvános láthatóság révén pozitív, lendületes életvédő üzenetek eljuttatása az emberekhez. Egyházi és iskolai ismeretterjesztés.
Imádkozzunk, böjtöljünk együtt, hogy azok, akik szeretnék, megtarthassák a babáikat, több gyermek születhessen meg, csökkenjen az abortuszok száma!

Szent Gellért-napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Sólyomkőn a búcsús szentmise szeptember 24-én, pénteken déli 12 órakor kezdődik.
Gyergyóditróban a Szent Gellért-kápolna búcsúja az ünnep napján délután 4 órakor kezdődik. Sepsiszentgyörgyön a Szent Gellért-templom búcsúja szeptember 24-én, pénteken este 6 órától lesz.
A szelterszi Szent Gellért Alapítvány kápolnájának búcsúja szeptember 25-én, szombaton lesz, a szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. A búcsúünnepre a szentkeresztbányai és szentegyházasfalvai templomoktól reggel 9 órakor autóbusz indul.
A Temesvári egyházmegyében Szent Gellért ünnepén, szeptember 24-én, pénteken, délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét mutatnak be az első vértanú püspök és a temesvári egyházmegye védőszentje emlékére. Szentbeszédet mond Király Árpád esperes, arad-ségai plébános és Dumitru Daniel Temesvár-gyárvárosi plébános.

Vasér-völgyi Szent Erzsébet-búcsú
A máramarosszigeti esperesség plébániáiról minden év szeptemberének utolsó szombatján zarándokok érkeznek Felsővisóra, a Vasér-völgyi római katolikus kápolnához. Az idei búcsúra szeptember 25-én, szombaton kerül sor. A kápolnát a kisvasúttal közelítik meg, amely reggel fél kilenckor indul Felsővisóról.

Időjárás: Ma hűvös idővel veszi kezdetét a csillagászati ősz.
Észak felől megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé esernyőre lesz szükségünk, de késő délután az északi tájakon már szakadozni kezd a felhőzet,
előbújik a nap, egyre kevesebb helyen eshet. Az északnyugati szelet többfelé kíséri élénk, néhol erős széllökés. A hűvös hajnalt követően délután 11-18 fokra van kilátás.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 22.

About the author

majoros gabriella