2021. szeptember 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Vasér-völgyi Szent Erzsébet-búcsú
A máramarosszigeti esperesség plébániáiról minden év szeptemberének utolsó szombatján zarándokok érkeznek Felsővisóra, a Vasér-völgyi római katolikus kápolnához. Az idei búcsúra holnap kerül sor. A kápolnát a kisvasúttal közelítik meg, amely reggel fél kilenckor indul Felsővisóról.

Szentírás vasárnapi gyűjtés
A Szentírástudomány védőszentjének, Szent Jeromosnak az ünnepéhez, szeptember 30-ához legközelebb eső vasárnapon ünnepli az Egyház a Szentírás vasárnapját. Ez idén szeptember 26-ára esik. A Szentírás vasárnapjára ebben az évben is a Gyulafehérvári főegyházmegyében gyűjtést szerveznek a Szentírás üzenetének terjesztése céljából.
A Katolikus Magyar Bibliatársulat célkitűzései között szerepel, hogy jutányos áron eljuttassa a Szentírást mindazokhoz, akik érdeklődnek Isten Igéje iránt, illetve hogy olyan programokat, lelki napokat szervezzen, amelyek elősegítik a Szentírás teljesebb megismerését.
Kovács Gergey érsek atya körlevelében szeretettel kér mindenkit, hogy lehetőségéhez mérten kapcsolódjon be idén is e szolgálat támogatásába, pénzbeli adomány által.

Ökumenikus Kamarazene Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-plébániatemplom ad otthont a holnap délután 4 órakor kezdődő XX. Ökumenikus Kamarazene Fesztiválnak, amely az esti szentmisével ér véget.
Részt vevő kórusok: Laudate Kamarakórus, a kézdivásárhelyi Kanta-templom kórusa és a Cantus Kamarakórus, a sepsiszentgyörgyi Szemerjai Református Dalárda és a Pro Musica Kamarakórus, a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Dalárda és a csíksomlyói Kegytemplom kórusa.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
Felhívjuk kedves hallgatóink figyelmét, hogy a korábban hírdetett, a sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28–október 2. között meghirdetett ingyenes felnőtt hímző és alkotótábora objektív okok miatt elmarad.

Cseperedő Marosvásárhelyen
Október 4-én újraindul a marosvásárhelyi Cseperedő Várandósság programja bába, újszülött gondozásában tapasztalt szakember vezetésével.
A találkozások során a várandósság harmadik trimeszterét érintő témaköröket fognak körbejárni: anyaság és szülővé válás, kórház és csomag, vajúdás, szülés és születés, gyermekágy és testi-lelki változások, szoptatás, az újszülött otthoni ellátása, elsősegély nyújtás.
A hét alkalmas csoportfoglalkozásra áldott állapotban lévő nők és párjaik jelentkezését várják október 1-ig.
Jelentkezni és érdeklődni Tölgyesi Izabellnál lehet a 0744-822519-es telefonszámon.

Időjárás: Délnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lehet az égen, de csak északon és északkeleten eshet kevés eső. Többfelé megélénkül a nyugati-délnyugati szél. A legmelegebb órákban 18-25 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.
Holnap sok napsütésre, kevés felhőre, csapadékmentes időre van kilátás. Helyenként még élénk lehet a nyugati-délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 19 és 27 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a borszéki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Gellért-napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Sólyomkőn a búcsús szentmise ma déli 12 órakor kezdődik.
Gyergyóditróban a Szent Gellért-kápolna búcsúja ma délután 4 órakor kezdődik.
Sepsiszentgyörgyön a Szent Gellért-templom búcsúja ma este 6 órától lesz.
A szelterszi Szent Gellért Alapítvány kápolnájának búcsúja holnap lesz, a szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. A búcsúünnepre a szentkeresztbányai és szentegyházasfalvai templomoktól reggel 9 órakor autóbusz indul.
A Temesvári egyházmegyében Szent Gellért ünnepén, ma délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét mutatnak be első vértanú püspök és a temesvári egyházmegye védőszentje emlékére. Szentbeszédet mond Király Árpád esperes, arad-ségai plébános és Dumitru Daniel Temesvár-gyárvárosi plébános.
A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó temessági római katolikus közösség korábban meghirdetett templombúcsúja a magas fertőzöttségi arányok miatt elmarad.

Lelkigyakorlat a Szűzanyával és Szent Józseffel
Kilenc egymást követő szombaton este 6 órai kezdettel lelkigyakorlatot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban. A lelki út mottója: „Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik”. A lelki alkalmakon szentmisék, katekézisek, különböző imák segítik az elmélyülést.
A hatodik találkozóra, rendhagyó módon ma este 6 órakor kerül sor, ez alkalommal a résztvevők csendes szentségimádásban is elmélkednek a Szűzanyáról, mint a Kenyér menyasszonyáról, az Élet kenyerét adó, gondoskodó Édesanyáról.

Kolping műhely és kerekasztal-beszélgetés
A szeptember 23–26. között megtartandó Temesvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretében holnap és vasárnap délelőtt 10 és este 8 óra között a Szabadság téren a Romániai Kolping Szövetség egy németországi szervezettel közösen hagyományos kézműves mesterségeket bemutató műhelyt szervez.
Holnap délután fél 5 és este fél 7 óra között a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a mai korszellemről keresztény szemszögből.
Szervező és moderátor Gazda István református lelkész és Szilvágyi Zsolt római katolikus plébános.
Meghívottak: Kolumbán József, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora és Diósi Dávid, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzora.

Időjárás: Délnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lehet az égen, de csak északon és északkeleten eshet kevés eső. Többfelé megélénkül a nyugati-délnyugati szél. Hajnalra foltokban pára, köd képződhet. A legmelegebb órákban 18-25 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.
Holnap sok napsütésre, kevés felhőre, csapadékmentes időre van kilátás. Helyenként még élénk lehet a nyugati-délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 19 és 27 fok között alakul.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 24.

About the author

majoros gabriella