2021. szeptember 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Veni Sancte Kolozsváron
A BBTE Római Katolikus Teológia Karának kolozsvári tagozatán ma este 7 órakor lesz a tanévnyitó szentmise a Kar Szent Jeromos- kápolnájában. A szentmisében egyben a kápolna búcsúját is ünneplik. Főcelebráns és szónok: László Attila kolozs-dobokai főesperes.

Szent Mihály-búcsú
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkszentmihályon a templombúcsú szeptember 29-én, szerdán délelőtt 11 órától kezdődik. Ekkor áldják meg a felújított templomot.
Gyulafehérváron a székesegyház búcsús szentmiséje az ünnep napján délelőtt 11 órától kezdődik. Az érseki szentmise szónoka Horváth István főesperes lesz.
Lemhényben szintén szeptember 29-én, szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebráns és szónok Tamás József nyugalmazott püspök. A szentmisében megáldják a felújított templomot.
Kolozsváron szeptember 29-én, szerdán este 6 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A Szent Mihály-templom felújítási munkálatai miatt a piarista templomban lesz az ünnepi szentmise.
Jegenyében a templombúcsút október 2-án, szombaton déli 12 órai kezdettel ünneplik. Szónok Ferencz Antal plébános, a Verbum Kiadó igazgatója.
Türkösben október 2-án, szombat este 6 órakor tartják a búcsúünnepet. Szónok: András József helybéli plébános.
A Szatmári egyházmegyében Mezőfényen a templombúcsú szeptember 29-én, szerdán délelőtt 11 órától lesz.
A Temesvári egyházmegyében a kisjenői templom búcsúünnepsége október 3-án, vasárnap délután 4 órától kezdődik. A szentmise szónoka Johann Dirschl általános helynök. Ez alkalommal megáldják a külsőleg megújult templomot.

Koncert Zsombolyán
Románia nyugati régiójának legfontosabb kamarazenei fesztiválja, az Eufonia fesztivál keretében szeptember 29-én, szerdán este fél 8 órakor a zsombolyai plébániatemplomban kerül sor koncertre.

Papok, szerzetesek és világi alkalmazottak találkozója
A temesvári egyházmegye lelkipásztorai, az itt tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai, valamint a plébániák alkalmazottai és világi munkatársai október 2-án, szombaton a máriaradnai bazilikához zarándokolnak.
A program délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődik a máriaradnai kegytemplomban, déli 12 órakor online előadásra kerül sor, amelynek címe: Megújult élet a plébánián. Ezt követően délután 1 órai kezdettel kiscsoportos beszélgetésre, ebéd után műhelymunkákra kerül sor. A nap programja délután fél 5 órakor a kegytemplomban imával zárul.

Időjárás: A mai napon nyugat, délnyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek, így erősen megnövekszik a felhőzet, és délkelet kivételével záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A változó irányú szél zivatarok idején megerősödhet. A reggeli 7-12 fokot követően napközben 18-26 fokot
mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a görgényüvegcsűri templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Bérmálás Óradnán
Püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a krisztusi nagykorúság szentségét a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában a kisebb megszakításokkal szeptember 19-től november 7-ig tartó bérmakörúton.
Az óradnai templomban a bérmálási szentmise ma délelőtt 10 órakor kezdődik.

Műhelykoncert Gyergyószentmiklóson
Műhelykoncertre hívnak minden orgonazene kedvelőt a Vox Humana Manufaktúra Ady Endre utcai székhelyére, Gyergyószenmiklóson ma 18 órára.

Szent Jeromos-búcsú és Veni Sancte a kolozsvári teológia fakultáson
A BBTE Római Katolikus Teológia Karának kolozsvári tagozatán ma 19 órakor lesz a tanévnyitó szentmise a Kar Szent Jeromos- kápolnájában. A szentmisében egyben a kápolna búcsúját is ünneplik. Főcelebráns és szónok: László Attila kolozs-dobokai főesperes.

Élet a Lélekben szeminárium Marosvásárhelyen
Az Élet a Lélekben szeminárium egy kilenchetes lelkigyakorlat, melynek célja a személyes, élő istenkapcsolat elmélyítése, hitben való megerősödés. A résztvevők hetente egyszer találkoznak, hétfő esténként 7 és 9 óra között, a marosvásárhelyi Szent Család-templomban, amikor megosztják egymással az előző heti tapasztalataikat, tanítást hallgatnak, együtt imádkoznak, tanulnak Istenre figyelni. A bevezető találkozó ma este 19 órától lesz.

Alzheimer Café Gyergyószentmiklóson
Az Alzheimer Világnapja alkalmából, szeptember 28-án, kedden délután 5 órától Alzheimer Cafés csoportok találkozójára kerül sor a Gyulafehérvári Caritas szervezésében, a Gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában.

Lelkigyakorlat gyászolóknak
Gyergyószentmiklóson a Szent István Ereklyéinek Átvitele plébánián lelkigyakorlat indul gyászolók részére szeptember 30. és december 2. között csütörtökönként este 7 órától. Az eseményre várják mindazokat, akik még nem tudták elengedni elhunyt szeretteiket, és a gyászuk miatt vívódnak, szenvednek. A lelkigyakorlat vezetője Hajlák Attila-István plébános lesz.

Cseperedő Marosvásárhelyen
Október 4-én újraindul a marosvásárhelyi Cseperedő Várandósság programja bába, újszülött gondozásában tapasztalt szakember vezetésével.
A találkozások során a várandósság harmadik trimeszterét érintő témaköröket fognak körbejárni: anyaság és szülővé válás, kórház és csomag, vajúdás, szülés és születés, gyermekágy és testi-lelki változások, szoptatás, az újszülött otthoni ellátása, elsősegély nyújtás.
A hét alkalmas csoportfoglalkozásra áldott állapotban lévő nők és párjaik jelentkezését várják október 1-ig.
Jelentkezni és érdeklődni Tölgyesi Izabellánál lehet a 0744-822519-es telefonszámon.

Időjárás: A mai napon nyugat, délnyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek, így erősen megnövekszik a felhőzet, és délkelet kivételével záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A változó irányú szél zivatarok idején megerősödhet. A reggeli 7-12 fokot követően napközben 18-26 fokot
mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 27.

About the author

majoros gabriella