2021. szeptember 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elsőpénteki keresztút
Holnap délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián.
Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Szent Mihály-búcsú
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Jegenyében a templombúcsút október 2-án, szombaton déli 12 órai kezdettel ünneplik. Szónok Ferencz Antal plébános, a Verbum Kiadó igazgatója.
Türkösben október 2-án, szombat este 6 órakor tartják a búcsúünnepet. Szónok: András József helybéli plébános.
A Temesvári egyházmegyében a kisjenői templom búcsúünnepsége október 3-án, vasárnap délután 4 órától kezdődik. A szentmise szónoka Johann Dirschl általános helynök. Ez alkalommal megáldják a külsőleg megújult templomot.
A billédi közösség október 3-án, vasárnap ünnepli a templombúcsút. A program délután 1 órakor a német népviseletbe öltözött párok felvonulásával kezdődik. Az ünnepi szentmisét délután 4 órakor mutatják be, ezt követően, 5 órakor kulturális műsor kezdődik.

Mária köszöntő Csíksomlyón
Október 2-án, elsőszombaton a Csíksomlyói Kegyhelyen ünnepélyes Szűz Mária köszöntője délután 4 órától kezdődik az imaórákkal, este 6 órától
szentmise, 7 órától rózsafüzér és gyertyás körmenet lesz a kegytemplom előtt.
A ferences atyák felhívják a zarándokok figyelmét a jelenlegi járványügyi előírások betartására: a kegytemplomban kötelező a védőmaszk viselése, a kézfertőtlenítés és a családok közötti 1,5 méteres távolság megtartása.

Templombúcsú Varaszótanyán
Október 3-án, vasárnap tartják a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye egyetlen Flüei Szent Miklós oltalma alatt álló templomának búcsúját a Bihar megyei Varaszótanyán. A délután 2 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Vilcsek Ferenc mezpőtelegdi plébános.

Eucharisztikus kiállítás Nagyváradon
Október 3-án, vasárnap, délután 5 órakor a nagyváradi püspöki palota első emeleti fehér termében nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia 11 tablóból álló „Minden forrásom belőled fakad” című kiállítása. A tárlat a magyar történelem évszázadait megidézve mutat be fotón egy-egy műtárgyat, művészi alkotást. Minden tabló egy-egy betűt is rejt, melyeket összeolvasva az Eucharisztia felirat rajzolódik ki.

Szentmise Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
Történelmi pillanat volt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye életében, amikor 2010. október 30-án Angelo Amato nuncius boldoggá avatta az 1953. október 2-án, 42 évesen mártírhalált halt Bogdánffy Szilárdot, az 1949. február 14-én titokban püspökké szentelt nagyváradi paptanárt, teológust.
Október 3-án, vasárnap, Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepén este 6 órakor Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét a nagyváradi székesegyházban, amelyben kéri a vértanú püspök közbenjárását egyházmegyénk, közösségeink, családjaink életére.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik nyugat felől, így több helyen kell esőre, záporokra, néhol zivatarokra kell készülni. Napközben a legtöbb helyen borongós lesz az idő, de keletebbre elkezd felszakadozni a felhőzet és helyenként előbújik a nap. Helyenként élénk lesz a déli-délkeleti szél.
Délután 14-20 fok közötti értékekre lehet számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Abafáján, a  Szent Kereszt felmagasztalása templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
Idén VI. alkalommal szervezik meg a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált, ezúttal Kovásznán. A rendezvény fő célja az élőszavas mesélés, az anyanyelvi kultúra ápolása, az olvasóvá nevelés, a közösségépítés és a lelki egészség fenntartása.
Ma, a kovásznai Művelődési Házban délelőtt 10 és 11 órától 0-4 osztályosoknak olvas fel mesét Csavar -Mátis Katalin meseterapeuta.

Mária rádiós önkéntes találkozók
Ma délelőtt 11 órától várjuk az önkénteseket a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia dísztermébe. Délután 4 órától Szentegyházán a Szent András plébánia hittantermében lesz találkozó.
Holnap délelőtt 10 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket. Délután 2 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házba tartunk önkéntestalálkozót.
Október 2-án, szombaton délután 4 órától Csíksomlyón, Mária Rádió stúdiójánál lesz találkozó.

Lisieux-i Szent Teréz napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Torockón a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthona kápolnájának búcsúját holnap déli 12 órától ünneplik. Főcelebráns Szász János plébános, szónok: Böjte Csaba ferences atya.
Marosszentgyörgyön a karmelita kolostor búcsúját holnap délután 5 órától tartják az intézmény kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kovács Gergely érsek.
Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Szent Teréz-templom búcsúja szintén holnap délután 5 órától kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott segédpüspök. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Marosbogáton október 3-án, vasárnap délután 4 órától lesz a templombúcsú.
A Nagyváradi egyházmegyében a nagyvárad-őssi Lisieux-i Szent Teréz-templom búcsúját október 3-án déli 12 órától tartják.
A Szatmári egyházmegyében Szatmárnémetiben a Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére szentelt templom búcsús szentmiséje holnap este 6 órakor kezdődik
A Temesvári egyházmegyében az arad-ségai templomban holnap délután fél hattól kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebránsa és szónok Kocsik Zoltán templomigazgató, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója.

Eucharisztikus virágkocsi Nagyváradon
Október 2-án, szombaton, délelőtt 11 órától vasárnap estig tekinthető meg a székesegyház előtti téren az az Oltáriszentséget ábrázoló virágkocsi, amelyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt a Mátyás Templom előtt csodálhattak meg az érdeklődők.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik nyugat felől, így több helyen kell esőre, záporokra, néhol zivatarokra kell készülni. Napközben a legtöbb helyen borongós lesz az idő, de keletebbre elkezd felszakadozni a felhőzet és helyenként előbújik a nap. Helyenként élénk lesz a déli-délkeleti szél.
Délután 14-20 fok közötti értékekre lehet számítani.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 30.

About the author

majoros gabriella