2022 augusztus 10. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a bétai Jézus Szent Szíve-templomba tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Megnyílt a második biztos kezdet ház

Gyergyóalfalu után Marosszentgyörgyön nyitotta meg a második biztos kezdet házat a Gyulafehérvári Caritas. Az ünnepélyes megnyitón az intézmények és a partnerek képviselői mellett a kedvezményezett családok is részt vettek. A Biztos kezdet egy biztos jövőért projekt megvalósítója a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazata, partnerei Hargita megyében Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Korond, Oroszhegy és Zetelaka, Maros megyéből pedig Marosszentgyörgy önkormányzatai. A projekt célja, hogy választ adjon a 0-6 éves kisgyermeket nevelő hátrányos helyzetű családok igényeire és problémáira hat Maros és Hargita megyei községben.

Azonosították több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait

Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek elemzése révén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága tegnap az MTI-t. A csontmaradványokat visszajuttatják a székesfehérvári osszáriumba, ahol több mint kilencszáz ember csontmaradványa található összekeveredve. A kutatók célja, hogy – ezeket a mintákat a korábban meghatározott profilokkal összevetve – több magyar uralkodót is azonosítsanak. A szegedi tudósok vizsgálatának biztos kiindulópontja a korábban megtalált III. Béla király DNS-mintája volt. Ennek segítségével sikerült feltérképezni az Árpád-házi rokonokat. A kutatók Corvin Jánostól, Mátyás király fiától és unokájától, Kristóftól is rendelkeznek DNS-mintával, ezért már csak néhány lépésre vannak attól, hogy Mátyás király földi maradványait is azonosíthassák. A székesfehérvári osszáriumbeli csontmaradványok vizsgálatának célja egyrészt, hogy méltó sírhelyet kaphassanak egykori uralkodóink, másrészt, hogy – az összegyűlt információk feldolgozása alapján – jobban megismerjék a magyar uralkodókat.

Az erdélyi Dudás Rend koncertje

Pénteken este hét órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával. A koncertre a jegyek 20, illetve 10 lejért kaphatóak a városi kulturális szervezőirodában, valamint az esemény előtt egy órával a helyszínen.

Különleges nyári miniévaddal készül a szatmárnémeti filharmónia

Három koncertből álló nyári miniévadot szervezett a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia augusztus második felére. A tematikus koncerteket felvonultató sorozaton különböző műfajok és híres fellépők várják a szimfonikus zene iránt rajongó közönséget. A három különböző műfaj három periódust hoz el a közönségnek, így a fergeteges koncertek közül bárki találhat kedvére valót. Kovács-Pistuka Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója elmondta, hogy a miniévad lényege egy nagyobb, esetleg új közönség bevonzása, minőségi koncertek széles palettájának kínálata, valamint az, hogy a rendszeres koncertre járók továbbra se hagyják el szokásukat, legyen nyáron is műsor, amin részt vehetnek. Mint kiderült, a koncertek különböző helyszíneken lesznek megtartva, mindhárom esetben díjtalan belépéssel. A miniévad első koncertje augusztus 19-én este fél hétkor veszi kezdetét a Partiumi Magyar Napok keretében, a szatmárnémeti Szépművészeti Múzeum udvarán, Musica, Nature, Amore címmel. Az előadás során a híres Flauto Együttes fergeteges barokk koncerttel örvendezteti majd meg a közönséget Majó Zoltán művészi vezetésével. A szervezők szeretettel várnak mindenkit!

István, a király rockopera

Idén is látható lesz augusztus 20–24. között Sepsiszentgyörgyön az István, a király székelyföldi nagyprodukció a Sepsi Arénában. Jegyek még korlátozott számban kaphatóak a 22-i, 23-i és 24-i előadásokra a városi kulturális szervezőirodában, valamint a www.eventim.ro weboldalon.

Margaritha Valappila nővér lelkigyakorlata Kovásznán

Szeptember 20–24. között, a kovásznai Szent István király templom és plébánia ad otthont egy ötnapos dicsőítő, gyógyító, Szentírásra alapozott, csendes lelkigyakorlatnak. A lelkigyakorlatot az Indiából származó, Németországban élő Margaritha Valappila nővér vezeti Manfred Huber atyával. Nemcsak plébániai közösségük tagjai számára hirdették meg ezt az ötnapos, reggeltől estig tartó lelkigyakorlatot, szívesen várják mások jelentkezését is. A lelkigyakorlat résztvevői választ kaphatnak hitbeli kérdéseikre, segítséget a világban való eligazodásukhoz, és az Istennel való személyes kapcsolatuk, lelki békéjük megtalálásához.

Zarándoklat Medjugorjeba

Karácson Tibor atya vezetésével medjugorjei zarándoklatra kerül sor október 23-28. között. Az öt nap során, mindennap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt a zarándokok. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, találkoznak a látnokkal, a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak, valamint Mostar óvárost is meglátogatják. A részvételi díj 300 euró, mely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Az indulás Csíkszeredából a Kaufland parkolójából lesz október 23-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor. Nagyváradon a bazilikában este hat órakor közös szentmisén vesznek részt a zarándokok, majd továbbutaznak. Jelentkezni és részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Időjárás

A mai napon is szeles, napos-gomolyfelhős idő várható, csak helyenként fordulhat elő zápor. Továbbra is élénk, több helyen erős lesz az északi-északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. A többfelé élénk, erős szél fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat idézhet elő az érzékenyek körében, illetve ronthatja a hő- és komfortérzetet.

HÍREK DÉLBEN

Beharangozták a hétvégén kezdődő Kolozsvári Magyar Napokat

A Magyar Egyházzenei Fórummal és kiállításmegnyitókkal már pénteken elkezdődik a 13. Kolozsvári Magyar Napok. A Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjeként nyilvántartott rendezvénysorozatot hivatalosan vasárnap nyitják meg – közölték a szervezők a tegnap tartott sajtótájékoztatón. Egyházi, kulturális és várostörténeti értelemben is kivételes eseménysorozat szerepel a Magyar Napok programkínálatában: szombaton tizenegy órától kerül sor a felújított Szent Mihály-templom ünnepélyes újranyitására és megáldására, valamint az oltár felszentelésére. A Deák Ferenc utcában a felújítási munkálatokat és a templom azt megelőző állapotát bemutató pannókiállítást is szerveznek, valamint elhangzott: idén újra lehetőség nyílik a Szent Mihály-templom tornyának látogatására, ez azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Szabó Lilla elmondta: augusztus 15–21. között várják az érdeklődőket, akik félóránként és 20 fős csoportokban tekinthetik meg a tornyot, az eseményre feliratkozni pedig a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint a főtéri Infóstandoknál lehet. A teljes programkínálatot, valamint a műsorfüzetet is az említett, Magyar Napok honlapján lehet letölteni.

Diákok javára fordítja a Mága-koncert után kapott adományt az Alma Mater Alapítvány

Az aradi magyar oktatást támogató Alma Mater Alapítvány közvetve a diákok javára fordítja a Mága Zoltán jótékonysági koncertje után kapott adományt. A Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas magyarországi hegedűművész július végén és augusztus elején Erdély 17 városában adott jótékonysági hangversenyeket, Aradon szombat délután lépett fel a belvárosi Páduai Szent Antal-templomban. A bevétel egy részét a szervezők a több mint 30 éves Alma Mater Alapítványnak, a másik részét az orosz–ukrán háború következményei miatt nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösségnek ajánlották fel. Az Alapítvány a Facebook-oldalán mondott köszönetet az adományért, amit a – szintén támogatásként Magyarországról kapott használt kisbusz karbantartására fog fordítani. A járművel a szociálisan rászoruló diákok tanulmányi utakra, versenyekre való eljutása egyszerűbbé válik.

Nagyszebenbe vándorol az Ideje az építésnek című kiállítás

Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel kiállítás nyílik holnap déli tizenkét órakor Nagyszebenben, a Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A megnyitón köszöntőt mond dr. Chituță Alexandru, a múzeum marketing főosztályának vezetője, a kiállítást megnyitja Kiss Lóránd festőrestaurátor. A magyar és román nyelven feliratozott kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg.

Zarándoklat Máriaradnára

Szombaton a temesvári és a nagyváradi egyházmegye területén élő szlovák nemzetiségű hívek zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. A szentmisét a kegytemplomban tizenegy órai kezdettel Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatja be.

Búcsú Kolozsváron

A Kálvária templom búcsús szentmiséjét augusztus 15-én délután hat órától tartják, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Böjte Csongor újmisés lesz. A szentmise után a Magyar Egyházzenei Fórum szervezésében, több kórus koncertjére kerül sor: az UniCante, Ars Nova, Lux Aurumque, Guttmann Mihály Pedagóguskórus és a Refektórium énekegyüttesekkel. Előző nap, vasárnap, a tizenegy órás szentmise keretében a felvidéki Szent Korona Kórus énekel, Molnár Ottó vezetésével. Az Ipolybalogon 1997-ben alakult énekkar a Musica Sacra elkötelezett művelője.

Szent István Napokat szerveznek Nagybányán

Nagybányán már hagyománnyá vált a Szent István tiszteletére szervezett napok megtartása, melyre idén változatos és igényes programokkal várják az érdeklődőket különböző helyszíneken, augusztus 15-21. között. Hangversenyek, előadóestek, kiállítás-megnyitók, családi programok színesítik az idei rendezvénysorozatot. Az esemény csúcspontja az augusztus 21-én este hét órától Szent István király tiszteletére bemutatott szentmise lesz, melynek főcelebránsa Pajor András, a Budapest-Herminamezői Szentlélek plébánia plébános.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport

A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport augusztus 17-én ünnepli fennállásának 28-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban, melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka Takó István plébános lesz. Várnak mindenkit a hálaadásra és a közös ünneplésre!

Az öröm és a remény embere

A fenti címet viseli az a fiúknak szóló tábor, amely Assisiben, a ferencesek jóvoltából kerül megszervezésre augusztus 20-27. között. Az egy hetes program keretében elzarándokolnak Assisibe, és azokra a helyekre, ahol Szent Ferenc rátalált az igazi öröm és boldogság Forrására – ennek köszönhető, hogy úgy kezdtek rá tekinteni, mint az öröm és remény emberére. Azok jelentkezését fogadják el, akik egy A4-es oldalnyi terjedelemben összefoglalják egy olaszországi ferences hellyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Bővebb információkért keressék fel a www.ofm.ro honlapot, vagy hívják bizalommal a tábor szervezőjét, Tibor testvért a 0746774701-es telefonszámon. Korhatár 17-35 év. Részvételi díj: 150 euró + 100 Ron. Jelentkezési határidő: augusztus 15.

Időjárás

A mai napon is szeles, napos-gomolyfelhős idő várható, csak helyenként fordulhat elő zápor. Továbbra is élénk, több helyen erős lesz az északi-északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. A többfelé élénk, erős szél fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat idézhet elő az érzékenyek körében, illetve ronthatja a hő- és komfortérzetet.

About the author

Ferencz Emese