2022 augusztus 11. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán csutakfalvi Árpád-házi Szent Margit-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szentmisével nyitották meg a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót

Tegnap délután a Szent István Otthon udvarán felállított oltárnál, ünnepi szentmise keretén belül, hivatalosan is megnyitották a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót. A legszentebb áldozatot dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatta be, a találkozón résztvevő papok koncelebrálásával. A zenei szolgálatot a Psalite Együttes látta el. A főpásztor prédikációjában a napi evangéliumi szakasz, valamint a CSITT mottójának összefüggéséről elmélkedett. Arról a búzamagról, melynek el kell halnia ahhoz, hogy termést adhasson másnak. Hogy tudok nap, mint nap meghalni az én elképzelésemnek, akaratomnak úgy, hogy ne adjam fel önmagamat, de ott legyek, ahol lennem kell? – tettek fel a kérdést a fiataloknak. A szentmise főpásztori áldással zárult. Az Ifjúsági Találkozó további programjait a www.csit.fif.ma oldalon lehet böngészni.

Egész Erdély ünnepének szánják a felújított Szent Mihály-templom megáldását Kolozsváron

Többéves munka után az utolsó simításoknál tart a kolozsvári Szent Mihály római katolikus templom felújítása, restarurálása; Kolozsvár és Erdély ékességét szombaton hálaadó szentmise keretében áldják meg, illetve szentelik fel az új oltárt. A több zenei esemény által is kísért hálaadó ünnepség a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadásának a nyitóeseménye is egyben. Az ünnepi szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálja, míg az oltárt Miguel Maury Buendia pápai nuncius szenteli fel. A Szent Mihály-templom számos történelmi esemény színhelye volt. Falai között közel ötven országgyűlést tartottak, itt iktatták be az erdélyi fejedelmek közül Báthory Zsigmondot, Rákóczi Zsigmondot, Báthory Gábort és Bethlen Gábort. Márton Áron erdélyi katolikus püspök itt mondta el 1944 májusában a zsidóüldözést elítélő nevezetes beszédét. A három napos ünnepi esemény részleteit, az új oltár történetét, valamint a restaurálási munkálatok során fellelt kincseket László Attila főesperes-plébános ismerteti a mai déli magazin rovatunkban. A szombati áldó szertartást és oltárszentelést követhetik a Mária Rádió hullámhosszán, az M5 tévécsatornán, valamint a plébánia facebook oldalán.

Orbán Lászlóra emlékeztek halálának évfordulóján

Orbán László egykori csíkszentgyörgyi segédlelkészről, a Gátkötők egykori lelkivezetőjéről emlékeztek meg kedden, halálának 14. évfordulóján. Orbán László a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség egyetemi lelkésze volt, amikor 2008. augusztus 9-én a Duna-delta torkolatánál életét odaajándékozva megmentette egy fuldokló diákját. A megemlékezést a csíkszentgyörgyi plébániatemplomban kezdték egy megemlékező szentmise keretében, amelyet lelki üdvéért, valamint az egykori és mai gátkötős fiatalokért ajánlottak fel. A szentmisét követően egy jó hangulatú régi-új találkozóra került sor az elhunyt lelkészről elnevezett csíkbánkfalvi Orbán László Közösségi Házban, ahol a hangsúly a beszélgetésekre és játékokra helyeződött. A szervezők hisznek abban, hogy minden találkozás egy ünnep, ezért is tartották fontosnak, hogy a régi és a mai ifjak együtt legyenek, élményeket és kudarcokat oszthassanak meg egymással, rávezetve kölcsönös módon egymást arra a lelkiségre, amelyre egykor a régi ifjakat is rávezette Orbán László az ő evangéliumi pasztorációja által.

Holnap kezdődik a 24. Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozó

Kolozsváron, Magyarfenesen, Válaszúton és a Fehér megyei Miriszlón zajló fesztiválon hat ország 20 külföldi és belföldi kisebbségi és regionális kultúrát képviselő táncegyüttese és zenekara vesz részt – közölte a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány. A programok között szerepel villámcsődület Kolozsvár központjában, nyitógála a kolozsvári Diákművelődési Házban, nemzetközi néptánckavalkádok és zárógála Kolozsvár főterén, nemzetközi gasztronómiai est, nemzetközi táncház, népviseleti felvonulás, a magyarfenesi falunapok, a miriszlói magyar napok és a Heltai FolkNapok. A rendezvényen a magyar keresztény államalapításra és az államalapító szent királyra kívánnak emlékezni a Kárpát-medencei magyar közösségek, az európai kisebbségek, népcsoportok és regionális kultúrkörök népzenei és néptánc hagyományaival.

Nagyboldogasszony búcsúk a nagyváradi egyházmegyében

Augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli a katolikus egyház. A nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Sülelmeden szombaton délelőtt tizenegy órakor tartják a templom búcsúját, majd délután három órakor Zsibón, ahol Kiss Márton éradonyi plébános lesz a szentmise főcelebránsa és szónoka. Vasárnap tizenegy órakor Szilágysomlyón Mahajduda János kárásztelki plébános, tizenkét órakor Margittán Orosz Roland újmisés, szintén déli tizenkét órakor Feketeerdőn, magyar nyelven Vilcsek Ferenc mezőtelegdi plébános, egy órakor szlovák nyelven Frnka Jaroslav bodonosi plébános, hat órakor pedig Tenkegörbeden Pitó Lajos monospetri plébános tartja a templom búcsús szentmiséjét.

Zarándoklat Medjugorjeba

Karácson Tibor atya vezetésével medjugorjei zarándoklatra kerül sor október 23-28. között. Az öt nap során, mindennap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt a zarándokok. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, találkoznak a látnokkal, a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak, valamint Mostar óvárost is meglátogatják. A részvételi díj 300 euró, mely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Az indulás Csíkszeredából a Kaufland parkolójából lesz október 23-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor. Nagyváradon a bazilikában este hat órakor közös szentmisén vesznek részt a zarándokok, majd továbbutaznak. Jelentkezni és részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Ma is napos, gomolyfelhős időben lesz részünk. Az ország több részén alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi-északkeleti szél élénk, erős marad. Hajnalban 6-16 fokig hűlt a levegő, a csúcshőmérséklet pedig 23 és 30 fok között valószínű.

About the author

Ferencz Emese