2022 augusztus 12. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a kotormányi, holnap a somogyoni, vasárnap pedig a medgyesi Szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A Nagyváradi Egyházmegyében vasárnap Érkeserűn és Papfalván tartanak szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Megtalálták a város romjait, ahol Jézus sokat tanított, gyógyított

Egy nemzetközi kutatócsoport bukkant az elveszett Bétszaida városának romjaira két régészdoktor vezetésével. Sokat gyógyított és tanított ebben a térségben Krisztus, több ismert csodatétele is ehhez a területhez köthető, ugyanakkor az újszövetségi források szerint Jézusnak legalább három tanítványa, Fülöp, Péter és András is innen származott. Különleges templomromokra is bukkantak, amelyek könnyen lehetnek a Péter háza fölé később épített templomnak a maradványai is. Josephus Flavius zsidó-római történetíró szerint Bétszaidát Heródes Fülöp fejedelem alakította át szerény halászfaluból polisszá vagyis római várossá. A történelmi feljegyzésekben azonban csak a harmadik század végéig szerepelt a település, majd közel 200 évre eltűnt az írásos emlékekből. A régészeti kutatások kimutatták, hogy ebben az időszakban jelentősen megemelkedett a tó vízszintje, ezért valószínűleg az áradás és az iszaposodás miatt a zsidó település jó része odaveszett.

1Úton a békéért

Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület kilencedik éve már, hogy minden évben megszervezi az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot a Mária Úton. Teszik ezt évről évre egyre többen, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát itthon és külföldön egyaránt. A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A zarándoknap idén is átöleli az egész Kárpát-medencét. Zarándoklatok lesznek ezen a napon Magyarországon, Ausztriában, Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és Muravidéken is. A holnapi zarándoklatok részletes programtervezete megtekinthető a romkat.ro oldalon, az eseménynaptáron belül.

A mi Szent Mihály templomunk

Vasárnap déli tizenkét órakor a mi Szent Mihály templomunk című szabadtéri fotókiállítás megnyitójára várnak minden kedves érdeklődőt, mely a Kolozsvári Magyar napok keretén belül valósul meg. 40 nagyméretű pannón, 280 fotóval/ábrával, rövid szöveges magyarázatokkal szeretnének betekintést nyújtani az elmúlt négy év összetett, sokrétű és átfogó rehabilitációs munkálatainak kihívásaiba és szépségeibe. A megnyitón beszédet mond: László Attila főesperes-plébános és dr. Guttmann Szabolcs István tervfelelős. A kiállítás a Deák Ferenc utca 3-7 szám alatt tekinthető meg.

A nagyváradi székesegyház Szent László Kórusának koncertje

Vasárnap délután öt órától a piarista templomban koncertezik a nagyváradi székesegyház Szent László Kórusa, vezényel Kristófi János. Műsoron: Lászlóffy Zsolt: A vértanú Bogdánffy – Isten szolgája emlékének, Horváth Márton Levente: O salutaris hostia, Karai József: Ének Szent Lászlóhoz, Mohay Miklós: Ének Szent László királyhoz, Fekete Gyula: Salve Regina művek. Mindenkit szeretettel várnak!

Jótékonysági vásár Laráért

Szeretettel meghívnak minden kedves érdeklődőt és jószándékú embert a harmadik szilágycsehi Jótékonysági vásárra, melyet Larácska támogatásáért szerveznek. A vásár augusztus 21-én, délelőtt tizenegy és este hét óra között kerül megrendezésre a városi piactéren. Várnak minden kedves adakozót, vásárlót és mindazokat, aki tárgyakat/eszközöket ( játék, ékszer, ruha, könyv kozmetikai cikkek, stb.) szeretnének felajánlani. Amennyiben lehetőségük van, akár felajánlással, akár vásárlással segítsenek, hogy Lara újra egészséges legyen, és boldog gyermekként játsszon és szaladgáljon társaival, testvérével együtt.

Különleges nyári miniévaddal készül a szatmárnémeti filharmónia

Három koncertből álló nyári miniévadot szervezett a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia augusztus második felére. A tematikus koncerteket felvonultató sorozaton különböző műfajok és híres fellépők várják a szimfonikus zene iránt rajongó közönséget. A három különböző műfaj három periódust hoz el a közönségnek, így a fergeteges koncertek közül bárki találhat kedvére valót. Kovács-Pistuka Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója elmondta, hogy a miniévad lényege egy nagyobb, esetleg új közönség bevonzása, minőségi koncertek széles palettájának kínálata, valamint az, hogy a rendszeres koncertre járók továbbra se hagyják el szokásukat, legyen nyáron is műsor, amin részt vehetnek. Mint kiderült, a koncertek különböző helyszíneken lesznek megtartva, mindhárom esetben díjtalan belépéssel. A miniévad első koncertje augusztus 19-én este fél hétkor veszi kezdetét a Partiumi Magyar Napok keretében, a szatmárnémeti Szépművészeti Múzeum udvarán, Musica, Nature, Amore címmel. Az előadás során a híres Flauto Együttes fergeteges barokk koncerttel örvendezteti majd meg a közönséget Majó Zoltán művészi vezetésével. A szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Még lehet jelentkezni a Szentföldi zarándoklatra
A novemberi zarándoklathoz hasonlóan, szeptember 22 és 29 között is Jézus életének fontosabb állomásain időzhetnek, imádkozhatnak a hívek. A teljes hét során a zarándokok eljuthatnak a Tábor-hegyére, a Jordán folyóhoz, Kafarnaumba, sétálhatnak a Genezáreti tóban, csónakáznak a Galileai tengeren egy Jézus korabeli csónak másával. Kánát, majd Názáretben az Angyali Üdvözlet-templomot tekinthetik meg a résztvevők. Az utazás elvezet Qumranba, a Holt-tengerhez, Jerikóba, a világ legrégebbi városába. Betlehem, majd Betánia és végül Jeruzsálem az úti cél: a Getszemáni kert, Bethezda fürdő; végig lehet menni a Via Dolorosán a Szent Sír bazilikáig és a Golgotáig; A zarándokok fohászkodhatnak Sion hegyén, Mária elszenderedésének helyén, ott lehetnek az Utolsó vacsora termében, ahol Jézus megalapította az Eucharisztiát és az Egyházi rendet; és ez egyben az első Pünkösd helyszíne is. Utolsó állomás Ein Karem, Keresztelő Szent János Szülőhelye, Szűz Mária kútja, és a Látogatás temploma, amelyről azt tartják, hogy a Szentföld legművészibb temploma. Részvételi díj: 1150,- EUR/fő-42 fő esetén. Az ár tartalmazza a szállítást, repülőjegyet, repülőtéri illetékeket, idegenvezetést, lelkivezetést, 7 éjszakai szállást kétágyas szállodai fürdőszobás szobákban, napi két étkezést és belépődíjakat a programban felsorolt helyekre. Lelkivezető: Ft. Ágoston Ferenc. Érdeklődni és jelentkezni lehet személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökségen vagy a 0745-785916-ös, és 0744-483444-es telefonszámok egyikén
Időjárás

A mai napon is sok gomolyfelhő lesz felettünk, zápor, zivatar az északnyugati rész kivételével mindenhol várható. Veszít erejéből az északkeleti szél, már csak helyenként lehetnek élénk lökések. Délután 25 és 30 fok között alakul a hőmérséklet, délen 33 fokra is lehet számítani. A hétvégén az erőteljes gomolyfelhő képződés mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra készülhetünk. Több helyen alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás, apró szemű jégeső is kísérhet. Az északias szél mérsékelt, helyenként élénk lesz, de zivatarok környezetében erős széllökésekre is számíthatunk. Napközben 24-31 fok közötti maximumok várhatóak.

HÍREK DÉLBEN

Óvodát és szabadidős központot avattak fel Kommandón

Az Erdély legkeletibb szegletében, Háromszék legmagasabb pontján fekvő Kommandón egy óvodaként és szabadidős központként is működő multifunkcionális központot avattak csütörtökön. A római katolikus egyház által épített, 340 négyzetméteres alapterületű, tájba simuló ingatlan, a magyar kormány 125 millió forintos támogatásából valósult meg. Elsősorban két óvodai csoportnak ad otthont, de gyerekek táboroztatására is alkalmas az épület. A csütörtöki avatóünnepségen Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a kor legfontosabb üzenete: megőrizni a békességét a közösségekben és a családokban, hiszen tetten érhető a törekvés, hogy a kultúrákat eltöröljék, egyes nemzetek identitását, anyanyelvét támadják. A kommandói óvoda építését kezdeményező és a nyáron Kovásznáról elhelyezett Péter Arthur főesperes elmondta: az ingatlan 240 négyzetméteres tetőterét szeretnék kápolnává kialakítani, hiszen a jelenlegi kommandói imaház az ünnepek alkalmával kicsinek bizonyul. A Háromszék legmagasabb pontján fekvő faluban mintegy ezren élnek, többségük katolikus és a lakosság 94 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláskor.

Egyházzenei fórumot rendeznek Kolozsváron

Kolozsvár nyolc templomában negyven kortárs magyar zeneszerző 77 egyházi alkotása csendül fel liturgikus keretben vagy koncert formájában augusztus 12–17. között. A fórum nyitó hangversenye a Szent Mihály-templomban lesz ma este hét órától. A Szent Cecília Kórus és Zenekar előadásában, Potyó István vezényletével felcsendül Horváth Márton Levente Szent Mihály-himnusza és Kolozsvári miséje, valamint Vajda János Te Deuma. Közreműködik Miklósa Erika, Horváth István, és a kolozsvári Fórum zenekar. Holnap délután öt órakor a piarista templomban Főhajtás címmel a két világháború közötti mesterek műveiből szólaltat meg néhányat az ipolybalogi Szent Korona Kórus, vezényel Pászti Károly és Molnár Ottó, közreműködik Takács Lilla. Vasárnap tizenegy órától a Kálvária templomban szentmise keretében Daróci-Bárdos Tamás Missa Sacrae Coronae-miséjét énekli az ipolybalogi Szent Korona Kórus, tizenkét órától a ferences templomban Tempfli Zsolt Missa Brevisét a nagyváradi székesegyház Szent László Kórusa énekli Kristófi János vezényletével. Hat órakor a Szent Mihály-templomban a szentmisén a pécsi székesegyház Palestrina-kórusa énekel Jobbágy Valér vezényletével, és este hét órakor a ferences templomban Ványolós András vezényletével a csíkszeredai Lux Aurumque Énekkart lehet meghallgatni.

Remeteszegi plébániai tábor

A marosvásárhely-remeteszegi plébánia közös nyári táborát augusztus 15–18. között szervezik Kőrispatakon, a Kalap Vendégházban. A rendezvény mottója: „Hogy életetek legyen és bőségben legyen.” Szeretettel várják a közösség minden tagját, kortól és életállapottól függetlenül. Pihenés, közösség, hitbeli feltöltődés, baráti együttlét, témák, beszélgetések, kirándulás, csendesség és vidámság vár a résztvevőkre, mindez egy szép és nyugodt környezetben.

Hét éves a csinódi kápolna

A csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolna hét éves születésnapját Nagyboldogasszony napján délután három órakor szentmisével ünnepli az egyházközség, melynek főcelebránsa Kutasi Attila paksi plébános lesz. Az eseményre szeretettel hívják mindazokat, akik már zarándokként jártak a kápolnánál, ugyanakkor azokat is, akik eddig csak tervezték a csinódi zarándoklatot. Az út Csíkszentmártontól az Úz-völgyébe bármilyen autóval jól járható. Részletekkel a déli magazinban jelentkezünk!

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport

A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport augusztus 17-én ünnepli fennállásának 28-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban, melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka Takó István plébános lesz. Várnak mindenkit a hálaadásra és a közös ünneplésre!

Fakultatív magyar nyelvtábor a Gerhardinum Líceumban

A temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum augusztus 22-26. között fakultatív nyelvtábort szervez román tannyelvű iskolába járó, V-VIII. osztályos magyar anyanyelvű vagy magyar származású tanulók számára. A tábor ideje alatt biztosított a napi háromszori étkezés és a szállás. Bővebb információ a 0720211286-os telefonszámon, vagy a kocsikz@yahoo.com e-mail címen keresztül kapható.

Zarándoklat Medjugorjéba

A küküllőkeményfalvi Szent Rita Nőszövetség zarándoklatot szervez Olti Attila idegenvezetésével és Mátyás Gábor zeteváraljai plébános lelki vezetésével Medjugorjebe augusztus 28-szeptember 2 között. Részvételi díj: 265 euró. Jelentkezni a nőszövetség facebook oldalán vagy telefonon Botházi Katónál a 0745936713-as telefonszámon lehet. A Szűzanya mindenkit vár!

Margaritha Valappila nővér lelkigyakorlata Kovásznán

Szeptember 20–24. között, a kovásznai Szent István király templom és plébánia ad otthont egy ötnapos dicsőítő, gyógyító, Szentírásra alapozott, csendes lelkigyakorlatnak. A lelkigyakorlatot az Indiából származó, Németországban élő Margaritha Valappila nővér vezeti Manfred Huber atyával. Nemcsak plébániai közösségük tagjai számára hirdették meg ezt az ötnapos, reggeltől estig tartó lelkigyakorlatot, szívesen várják mások jelentkezését is. A lelkigyakorlat résztvevői választ kaphatnak hitbeli kérdéseikre, segítséget a világban való eligazodásukhoz, és az Istennel való személyes kapcsolatuk, lelki békéjük megtalálásához.

Időjárás

A mai napon is sok gomolyfelhő lesz felettünk, zápor, zivatar az északnyugati rész kivételével mindenhol várható. Veszít erejéből az északkeleti szél, már csak helyenként lehetnek élénk lökések. Délután 25 és 30 fok között alakul a hőmérséklet, délen 33 fokra is lehet számítani. A hétvégén az erőteljes gomolyfelhő képződés mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra készülhetünk. Több helyen alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás, apró szemű jégeső is kísérhet. Az északias szél mérsékelt, helyenként élénk lesz, de zivatarok környezetében erős széllökésekre is számíthatunk. Napközben 24-31 fok közötti maximumok várhatóak.

About the author

Ferencz Emese