2022 augusztus 15. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a tekerőpataki Keresztelő Szent János-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Véget ért a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Idén a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó mottója a 3 az 1-ben! volt. Egyből a kávé juthat eszünkbe, azonban itt az egyéniségre, egységre és az egyházra kell gondolnunk. Ezek a témakörök határozták meg az idei találkozót, hozták közelebb a fiatalokat önmagukhoz, egymáshoz és az egyházhoz. A résztvevők kiscsoportokban értékelték ki az elmúlt napokat, megosztották egymással a legjobb élményeiket, összegezték a tanításokon elhangzott útravalókat. A hálaadó szentmisét Kerekes László segédpüspök celebrálta, ahol arra buzdította a fiatalokat, hogy a CSIT alatt megéltek és tapasztaltak indítsák el őket egy olyan úton, amely a mély és meggyőződéses hit felé vezet. Ezt követően még egyszer utoljára eltáncolták a himnusz táncot, és a főszervezők irányításával megismerhették mindazt a közel 150 embert, akik a háttérben mindent megtettek, hogy az idei találkozás is feltöltő legyen. Csíki Szabolcs főegyházmegyei ifjúsági főlelkész zárta le útravaló gondolataival a CSIT-et, arra hívva meg a fiatalokat, hogy amit megtapasztaltak, bátran adják tovább. Menjenek haza és mondják el papjaiknak, hogy mit jelentett számukra ez a találkozó, és jöjjenek jövőre is: „gyertek, találkozzunk, együtt építsük és formáljuk az egyházat, ami értünk van”. A szervezők várnak minden 14−30 év közötti, lelkileg töltődni vágyó fiatalt a 2023-as CSIT-re!

Megáldották a kolozsvári Szent Mihály-templomot

Kovács Gergely érsek áldotta meg a felújított Szent Mihály-templomot, Miguel Maury Buendía nuncius szentelte fel az oltárt szombaton Kolozsváron. Az ünnepi szentmisén az egyházzenei szolgálatot teljesítő, Potyó István kántor-karnagy által vezetett Szent Cecília kórus és zenekar szívet-lelket gyönyörködtető módon szólaltatta meg az egyházzenei műveket, Miklósa Erika és Horváth István szólisták közreműködésével. A szentmise állandó részei Horváth Márton-Levente zeneszerző kolozsvári miséjéből hangzottak el, amelyet kifejezetten erre az alkalomra komponált. A négy éve elkezdett, Kovács Sándor főesperes-plébános által kezdeményezett felújítás Isten segítségével megvalósult. Ünnepelt a helyi közösség, ünnepelt Erdély, a Kolozsvári Magyar Napok nyitóeseményeként együtt ünnepeltek a vallásos, a közéleti szféra képviselői, hívők, katolikusok és más felekezetű, anyanyelvű, jószándékú emberek, akik nemcsak a templomot, de az előtte levő teret is megtöltötték e verőfényes nyári napon. A templom a közösség vallásos életének, ünneplésének helye, az összetartozás helye, mondta a főpásztor, aki arra biztatott: ne csak őseink hitét keressük, ápoljuk, ünnepeljük falai között, a hitet, amely megszülte és századokon át gondját viselte, hanem saját hitünket is! Az Eucharisztia liturgiája és az áldozás után könyörgés után az ünnepi beszédek következtek. László Attila főesperes-plébános köszönetet mondott az ünneplő közösségnek és mindazoknak, akik az elmúlt években töretlen elkötelezettséggel, lelkiismeretes hozzáállással, szakszerű munkával dolgoztak azon, hogy ez a templom kívül-belül megújulhasson: egyházi és világi munkatársaknak, közreműködőknek, tervezőknek, kivitelezőknek, szakmai tanácsadóknak, restaurátoroknak.

Szlovák hívek zarándoklata Máriaradnára

Többéves hagyomány, hogy a Nagyboldogasszony ünnepéhez közel eső szombaton a nagyváradi és a temesvári egyházmegye területén élő szlovák hívek zarándokolnak a máriaradnai kegytemplomhoz, hogy együtt kérjék Égi Édesanyánk oltalmát és közbenjárását. Idén a zarándoklat augusztus 13-án, szombaton volt. A liturgia főcelebránsa idén is a szomszédos egyházmegye főpásztora volt, koncelebrált Mlinárcsik Ján, Frnka Jaroslav és Gyenge Béla János plébános a nagyváradi, valamint Miklós Csaba, Máthé Lóránd és Hajdú József lelkipásztor a temesvári egyházmegyéből. A szentmise zenei szolgálatát a kassai főegyházmegyéből érkezett ifjúsági csoport végezte, orgonán játszottak a két egyházmegye szlovák közösségeinek kántorai. Böcskei László nagyváradi püspök buzdító és bátorító szavakkal fordult minden zarándokhoz egy olyan világban, amely – mint ahogyan a főpásztor fogalmazott – „más irányban halad, mint amerre mi szeretnénk”. – Amikor az ember eltávolodik Istentől, borzalmas dolgok történhetnek. Azért vagyunk ma itt, hogy tanúságot tegyünk arról a helyes irányról, amelyet továbbra is követni akarunk az életünkben – hangsúlyozta a püspök. A radnai Mária-kegyhelyre ezúttal is sok zarándok érkezett gyönyörű népviseletben, hangsúlyozva a hagyományok, az anyanyelv, a kultúra és a hit megőrzésének fontosságát, ami ezúttal is egyesítette a bazilikában jelenlévőket.

Hét éves a csinódi kápolna

A csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolna hét éves születésnapját ma délután három órakor szentmisével ünnepli az egyházközség, melynek főcelebránsa Kutasi Attila paksi plébános lesz. Az eseményre szeretettel hívják mindazokat, akik már zarándokként jártak a kápolnánál, ugyanakkor azokat is, akik eddig csak tervezték a csinódi zarándoklatot. Az út Csíkszentmártontól az Úz-völgyébe bármilyen autóval jól járható.

Búcsú Kolozsváron

A Kálvária templom búcsús szentmiséjét ma délután hat órától tartják, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Böjte Csongor újmisés lesz. A szentmise után a Magyar Egyházzenei Fórum szervezésében, több kórus koncertjére kerül sor: az UniCante, Ars Nova, Lux Aurumque, Guttmann Mihály Pedagóguskórus és a Refektórium énekegyüttesekkel. Mindenkit szeretettel várnak és hívnak a közös ünneplésre.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport

A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport szerdán ünnepli fennállásának 28-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban, melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka Takó István plébános lesz. Várnak mindenkit a hálaadásra és a közös ünneplésre!

Időjárás

Vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország területének nagy részére érvényes, viharokra, esőzésekre figyelmeztető sárga riasztást adott ki. Az előrejelzések szerint vasárnap déltől ma este tíz óráig a hegyekben, helyenként Erdélyben és Máramarosban, valamint Olténiában, Munténiában, Moldvában és Dobrudzsában a fokozott légköri instabilitás miatt záporokra, felhőszakadásra, megerősödő szélre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25–40 litert, kisebb területeken akár az 50–70 litert is négyzetméterenként.

About the author

Ferencz Emese