2022 augusztus 16. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Táncünnep, kiállításmegnyitó a Kolozsvári Magyar Napok kezdetén

A Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar Szerelmünk, Kalotaszeg című előadása volt a 13. Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógálájának művészi műsora. A Kolozsvári Magyar Operában augusztus 14-én este fergeteges táncelőadásnak tapsolt a lelkes közönség, amelynek most a Kolozsvár közelében fekvő, különleges népviseletéről híres tájegység táncai és zenéje bűvölte el a közönséget. A nyitógálán felszólalt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Utóbbi nagy tapsot kiváltott beszédét azzal kezdte: mindig jó Kolozsváron lenni, innen lehet a legjobban belátni Erdélyt. Gergely Balázs köszönetet mondott a teljes szervezőstábnak, a mintegy kétszáz önkéntesnek, valamint a támogatóknak. Mindezeknek köszönhetően 60 programhelyszín 450 programja várja a látogatókat. A Kolozsvári Magyar Napok teljes programkínálata a www.magyarnapok.ro holnapon böngészhető.

Megújult a 125 éves biharpüspöki templom

Böcskei László megyéspüspök áldotta és szentelte meg az 1897-ben a Szent Lőrinc tiszteletére épült római katolikus plébániatemplomot Biharpüpökiben. Nemcsak a helyi közösség, hanem az egész egyházmegye öröme egy helyreállított templom, mert azt jelzi, van megújulás, folytatás és erősödő lelki közösség. Az építő maradandót alkot, hogy erősödjön általa az egész társadalom. A felújítás azonban nem fejeződött be, nekünk is alkotnunk és építenünk kell, hogy Isten dicsősége megmutatkozzon a világban − mondta a főpásztor az ünnepen. Varga Sándor plébános a 125 éves templom búcsúünnepén elmondta: „történelmi pillanathoz értünk itt Biharpüspökiben, templomunk 125 éves, mert 1897-ben boldog emlékű Schlauch Lőrincz bíboros augusztus 10-én itt járt, és felszentelte, konszekrálta ezt a templomot. 1889-ben boldog emlékű Schlauch Lőrincz bíboros itt járt és látta, hogy a helyi közösség egy kicsi kápolnában gyűl össze és imádkoznak. A felújításról a plébános elmondta: „Biharpüspökiben körülbelül háromszázan vagyunk, a hívek nagyon lelkesen álltak hozzá, és más támogatók is támogatták is a felújítási munkálatokat, ez a híveket nagyon fellelkesítette. 2021-ben jubileumi évet kezdtünk advent első vasárnapjával, és beiktattunk hétközbe is szentmiséket, ami addig nem volt. Kezd kialakulni egy lelki igény. Maga a templom is lelki életre kötelez bennünket, ennek tudatosítása zajlik a közösségben.”

Könyvbemutató Kolozsváron

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban meglepetéskötet mutattak be, ami az idén 70. életévét betöltött Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tiszteletére jelent meg. A püspök műveinek egy válogatását, valamint jeles személyiségek őt méltató sorait tartalmazó kötetet a Kolozsvári Magyar Napok keretében is bemutatják, mégpedig ma délután öt órától a Vallásszabadság Házában. Az Isten szeretetében, Erdély ölelésében – Tőkés László 70 című kötet bemutatóján jelen lesz és felszólal Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A püspök pedig dedikálni fogja a kiadványt.

A makó-belvárosi templom 250. évfordulója

A makó-belvárosi Szent István Király plébániatemplomot 1772-ben Gróf Franz Anton Engl von Wagrain megyéspüspök építtette, és ugyanazon évben szentelték fel. A jubileumi templombúcsú alkalmából szombaton, Szent István király ünnepén a szentmise tíz órakor kezdődik, melyet az ősi csanádi püspökség három utódegyházmegyéjének püspöke mutat be. Szentbeszédet mond Pál József Csaba főpásztor. A makó-belvárosi egyházközség az utóbbi két évben, illetve az eltelt hónapok során történelmi adatokat gyűjtött az egyházközség múltjával és a régi püspöki nyári rezidenciájával kapcsolatosan. Ezeket az adatokat a temesvári egyházmegyei levéltár digitális formában továbbította.

Búcsú Hargitafürdőn

Hargitafürdőn vasárnap fél egykor kezdődik a Szent István ünnepi, búcsús szentmise, amelyet Exc. és Ft. dr. Kerekes László püspök úr mutat be. Az ünnepségen jelen lesz Puskás Antal pálos tartományfőnök atya is. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit a közös ünneplésre, hálaadásra!

Zarándoklat Medjugorjeba

Karácson Tibor atya vezetésével medjugorjei zarándoklatra kerül sor október 23-28. között. Az öt nap során, mindennap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt a zarándokok. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, találkoznak a látnokkal, a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak, valamint Mostar óvárost is meglátogatják. A részvételi díj 300 euró, mely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Az indulás Csíkszeredából a Kaufland parkolójából lesz október 23-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor. Nagyváradon a bazilikában este hat órakor közös szentmisén vesznek részt a zarándokok, majd továbbutaznak. Jelentkezni és részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Ma a napos idő mellett elszórt záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. Több helyen megélénkül a nyugati-északnyugati szél. Melegszik az idő, a csúcshőmérséklet 26 és 34 fok között alakulhat. Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat, a szelesebb tájakon élők pedig nyugtalanságot, ingerlékenységet is tapasztalhatnak. Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

HÍREK DÉLBEN

Tematikus nap a Mária Rádióban

E havi tematikus napunk mottója: "Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi? "(1Kor 6,19) Isten végzi a tisztító munkát bennünk. Ehhez adja a Szentlelkét. Az alakuláshoz a mi részvételünk is kell. Mert Isten nem töri ránk a templom ajtaját. Csupán belép azokhoz, akik lehetővé teszik a számára. Kitisztít mindent. Újra lehet használni a templomot. Ezekről a gondolatokról hallhatnak elmélkedéseket, beszélgetéseket holnap, azaz szerdán. Tartsanak velünk!

Lőrinc-napi levéltáros találkozó

Szent Lőrinc a levéltárosok védőszentje. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltárközponti és területi levéltárainak munkatársai immár több éves hagyományt továbbörökítve találkoztak a Szamosújvári és az Örmény Katolikus Gyűjtőlevéltárban, melynek házigazdája Küsmődi Attila plébános, örmény vikárius-plébános és Jakab Júlia helyi levéltáros volt. Szombaton, előbb szakmai megbeszélés zajlott, a jelenlévők beszámoltak az utóbbi év változásairól, eredményeikről, helyzetükről és terveikről. A levéltári munkatársak sok esetben nem kizárólag levéltári tevékenységet folytatnak, így a találkozó szakmai részén beszámoló hangzott el például a mikházi ferences múzeum kialakításáról, a restaurátor műhely legutóbbi különlegesebb munkáiról, a Ferences Gyűjtőlevéltár helyzetéről és az esztelneki kiállításról, a lövétei imakönyv gyűjtemény létrejöttéről és terveiről. A központi és területi levéltári egységeket koordináló igazgató, dr. Bernád Rita egyebek mellett az utóbbi egy év sikeres pályázatairól, megvalósításairól számolt be, levéltárpedagógiai tevékenységekről, kiállításról és terveiről. A kétnapos rendezvény alkalom volt mindenekelőtt a találkozásra és fejlődésre, az egymástól távol dolgozó munkatársak munkájába való mélyebb betekintésre, a közös imára és a közösség megtapasztalására. Szent Lőrinc vértanú, könyörögj érettünk!

Ünnep a székesegyházban

Nagyboldogasszony ünnepén a nagyváradi római katolikus egyházmegye hívei is ünnepet ültek: a székesegyház búcsúünnepét. Nagyváradnak mindmáig négy felszentelt székesegyháza volt. A mai székesegyház alapkőletételére 1752-ben került sor, felszentelésére pedig 1780-ban. 1991-ben megkapta a Kisbazilika – Basilica Minor – kitüntető címet. Erre az ünnepre készülve „triduum”-ot szervezett a székesegyházi plébánia, melyen a közelmúltban felszentelt újmisés papok, Blaga Antoniu és Orosz Roland mutattak be szentmisét. A Szűzanya tiszteletére szerenádot és körmenetet is tartottak. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyéspüspök mutatta be, szentbeszédet Iványi László orosházi esperes-plébános mondott.

Szent István napok Nagybányán

Orgonakoncerttel folytatódik a Szent István Napok rendezvénysorozata, melynek keretén belül ma este nyolc órakor a Szentháromság-templomban Hermann Szabolcs ad elő J. S. Bach, J. Clarke, Caccin,i valamint saját szerzeményű műveket. Őt kíséri trombitán Praszler Róbert. Hermann Szabolcs a Budapesti Operettszínház karmestere, az Aradi Filharmónia állandó vendégkarmestere és a Hermann Musik Egyesület elnöke, Csomaközön született 1990-ben. Zenei tanulmányait magánúton kezdte, majd tovább fejlesztette Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Budapesten és Bécsben. Több filharmónia vendégkarmestere. Kórusokat alapított, zenei ifjúsági mozgalmakat indított. Egyházi zenegyűjteményt adott ki, de zeneszerzőként is aktív. Több kórusátirata és versmegzenésítése van. Mindenkit szeretettel várnak!

Kolozsváron kerül színre a Csíksomlyói passió augusztus 20-án

A magyar államalapítás és Magyarország fővédőszentje, Szent István király ünnepnapján adja elő a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passió című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, mely egyben a 13. Kolozsvári Magyar Napok keretén belül valósul meg. A rendező felidézte, hogy 2018-ban a csíksomlyói nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt volt látható az előadás. A teátrum közlése szerint a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő. Az előadásra jegyek a biletmaster.ro oldalon vagy az opera jegypénztáránál igényelhetőek.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport

A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport holnap ünnepli fennállásának 28-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban, melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka Takó István plébános lesz. Várnak mindenkit a hálaadásra és a közös ünneplésre!

Családos táborok

Augusztus 18-21. között Vársonkolyoson lesz magyar nyelvű schönstatti családtábor a temesvári és a nagyváradi egyházmegyéből érkező családok számára. Előadók: a magyarországi Fleischer házaspár, a schönstatti családmozgalom tagja.

Margaritha Valappila nővér lelkigyakorlata Kovásznán

Szeptember 20–24. között, a kovásznai Szent István király templom és plébánia ad otthont egy ötnapos dicsőítő, gyógyító, Szentírásra alapozott, csendes lelkigyakorlatnak. A lelkigyakorlatot az Indiából származó, Németországban élő Margaritha Valappila nővér vezeti Manfred Huber atyával. Nemcsak plébániai közösségük tagjai számára hirdették meg ezt az ötnapos, reggeltől estig tartó lelkigyakorlatot, szívesen várják mások jelentkezését is. A lelkigyakorlat résztvevői választ kaphatnak hitbeli kérdéseikre, segítséget a világban való eligazodásukhoz, és az Istennel való személyes kapcsolatuk, lelki békéjük megtalálásához.

Időjárás

Ma a napos idő mellett elszórt záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. Több helyen megélénkül a nyugati-északnyugati szél. Melegszik az idő, a csúcshőmérséklet 26 és 34 fok között alakulhat. Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat, a szelesebb tájakon élők pedig nyugtalanságot, ingerlékenységet is tapasztalhatnak. Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra!

About the author

Ferencz Emese