2022 augusztus 17. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári Szent Péter templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Tematikus nap a Mária Rádióban

E havi tematikus napunk mottója: "Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi? "(1Kor 6,19) Isten végzi a tisztító munkát bennünk. Ehhez adja a Szentlelkét. Az alakuláshoz a mi részvételünk is kell. Mert Isten nem töri ránk a templom ajtaját. Csupán belép azokhoz, akik lehetővé teszik a számára. Kitisztít mindent. Újra lehet használni a templomot. Ezekről a gondolatokról hallhatnak elmélkedéseket, beszélgetéseket a mai nap folyamán. Tartsanak velünk!

Harangszentelés a csíkajnádi kápolnánál

Augusztus 14-én az épülő Szent Ilona-kápolnánál harangszentelésre gyűltek össze Ajnádon. A 39 kilogrammos harangot Lázár Imre udvarhelyi harangöntő műhelyében készíttette és adományozta a közösségnek Máté József és lánya, Mária, valamint ifj. Máté József és családja. ,,Miközben nyugaton templomokat hagynak el, mi építünk és harangot helyezünk templomaink tornyára. Templomot építünk, mert hiszünk az Istenben, nemzetünkben, a családokban és a megmaradásban. Harang szólal meg örömünnep alkalmával, győzelmet, de gyászt is hirdetni vagy éppen nagyidő elején”, írta Borboly Csaba a közösségi médiában. A harangot Tankó Szilveszter plébános szentelte meg. A köszöntő beszédek után a harangot felszerelték a toronyba és megszólaltatták. Az ünnepi alkalommal közösségi napra és közös ebédre hívták meg a híveket, valamint együttlétre a kápolna körül.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport

A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport ma ünnepli fennállásának 28-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban, melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka Takó István plébános lesz. Várnak mindenkit a hálaadásra és a közös ünneplésre!

Szakrális művészeti kiállítás Nagybányán

Ma délután hat órától szakrális festészeti kiállítás megnyitója kerül sor az Oázis Philia galériavendéglőben. A Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület 1996-ban kezdte el a nagy múltú Nagybányai Festőiskola kommunizmusban megszakadt hagyományát újraéleszteni, nyári alkotótáborok szervezésével. A pandémia okozta kétéves újabb kimaradás után idén ismét ismert festőművészek jönnek el alkotni Nagybányára, az ő műveikből nyílik szakrális kiállítás Véső Ágoston Munkácsy-díjas képzőművész gondozásában. A belépés ingyenes, minden művészetkedvelőt szeretettel várnak!

Könyvbemutató Kolozsváron

A Kolozsvári Magyar Napok alkalmából az Erdélyi Múzeum Egyesület, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, valamint a Kovászna megyei Művelődési Központ bemutatja Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! - Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848–1849-ből című kötetet. A könyvet holnap délután egy órakor az EME székházában Egyed Ákos erdélyi magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az újra alakult Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke, valamint Lipthay Endre szerkesztő, az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárának vezetője és dr. Somogyi Gréta szerkesztő, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet munkatársa mutatja be. A több szempontból is érdekes levelezés a magyar történelem egyik legjelentősebb és legizgalmasabb két évében, 1848–49-ben zajlik. Gróf Mikó Imre, akit sokoldalú társadalmi és kulturális tevékenysége miatt már a kortársak is Erdély Széchenyijeként emlegettek, közéleti szereplőként és magánemberként is megnyilatkozik az írásokban, és reagál az eseményekre.

Családi fesztivál Benedekmezőn

Szombaton Benedekmezőn fél tizenegytől Családi Fesztivált szervez a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete. A rendezvény célja, hogy összehozza a kis- és nagycsaládokat olyan, egész napot átfogó szabadtéri tartalmas foglalkozáskora, melyeken a család minden tagja szerepet kap kortól függetlenül. A látogatókat sok érdekes foglalkozással várják: családi labdavezetés, arcfestés, családi papucs, mocsárjárás, fesztiváltaxi, beer pong, seprűs párbaj, diótörés, biciklikerék-eregetés, óriás marokkó, horgászás, kézműveskedés, ostorfonás, szalmabábu-készítés, fafaragás, agyagozás, slack-line, karkötőbogozás, de lesz babakörhinta és sok más érdekes játék is. Az esemény fővédnöke Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Kreatív irodalmi pályázat

Neked mi a kézdivásárhelyi történeted? címmel hirdet ismét kreatív irodalmi pályázatot a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet. Kézdivásárhely különleges város, ahol mindig történik valami, még ha nem is. Mindenkinek van egy története. Két szabály van csak: a történetek nem lehetnek hosszabbak 100 szónál, és valamilyen módon Kézdivásárhelyhez kell kapcsolódniuk. A cím és az írásjelek nem számítanak külön szónak, az igekötők és a névelők viszont igen. Lényeges még, hogy a műnek eredetinek kell lennie. A beérkezett munkákból a zsűri értékelése nyomán plakátkiállítást szerveznek. A pályázaton bármely korosztály részt vehet. A pályaműveket az office.kvisz@gmail.com címre várják (név és elérhetőség megadásával). Beküldési határidő: augusztus 21.

Búcsú Udvarhelyen

Augusztus 22-én, Szűz Mária Királynő ünnepén tartják a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház, valamint a Mária Rádió kápolna búcsúját. Az ünneplés vasárnap este nyolc órától szentségimádással kezdődik, majd hétfőn délután négy órától rózsafüzér imádsággal folytatódik. A búcsú, az öt órától kezdődő szentmisével zárul. Mindenkit szeretettel várnak és hívnak!

Időjárás

Ma sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. Jelentős csapadék nem valószínű, kevés zápor, esetleg zivatar északkeleten, keleten lehet. A szél is többnyire mérsékelt marad, csak néhol lehetnek élénk széllökések. Jelentős felmelegedés várható, az ország nyugati és déli részein kánikula lesz. A csúcshőmérséklet 29 és 36 fok között alakulhat.

About the author

Ferencz Emese