2022. január 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági programok a Temesvári egyházmegyében Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ előzetesen kiadott programjának megfelelőenholnap a Temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban este 8 órai kezdettel Taizé imára kerül sor. Január 20-án, csütörtökön este 8 órától ifjúsági szentségimádás lesz a Temesvár-józsefvárosi templomban. A katolikus egyetemisták számára január 10-én, hétfőn este 8 és 9 óra között Lectio Divina, január 15-én, szombaton este 8és 9 óra között online találkozó, amelynek témája Boldog Enrichetta Alfieri élete. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

Hangverseny Szatmárnémetiben Január 13-án, csütörtökön este fél 7 órától ismét egy szimfonikus hangversenyre kerül sor a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia dísztermében. Az est karmestere Novák István lesz, szólistaként fellép Stier Alexandra zongoraművész. A résztvevők Frédéric Chopin és Georges Bizet műveket hallhatnak. Az előadásra jegyek a filharmónia pénztárában válthatóak.

Petőfi-emlékév 2022-2023 A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ennek szellemiségében több programmal is tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt. Az intézmény Petőfi ma címmel felhívást hirdet középiskolás tanulók számára versmegzenésítés és egyéb verses produkciók témában. Az első felhívás középiskolás osztályközösségeknek szól, akik különböző verses-zenés produkciókkal jelentkezhetnek. Feltételek: vezetőtanár által koordinált produkció, amely Petőfi Sándor műveiből ihletődik, egy 15-20 perces videófelvétel elkészítése és beküldése. A második felhívás olyan középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi Sándor verseket zenésítenek meg és mutatnak be. Feltételek: 2-3 vers megzenésítése, hangszeres előadása, időtartam: 5-10 perc, a videófelvétel elkészítése és beküldése. Mindkét felhívásra a jelentkezési határidő 2022. március 17. A produkciókat a office@hagyomany.ro e-mailcímre várják. A beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályázók alkotása 2022 április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából, közönség előtt kerül bemutatásra. Minden produkció megtekinthető lesz a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán. A nyertes pályázókat Petőfi kötetekkel, illetve Petőfi-tanulmányúton való részvétellel jutalmazzák. A program végső célja ugyanakkor, hogy a nyertesekből egy olyan közös összművészeti produkció szülessen, amelyet a Hargitai Megyenapok és más intézményi programokon Hargita megye különböző településein is bemutatunk a Petőfi Sándor-emlékév időszakában.

Időjárás: Ma országszerte felhősebb lesz az idő. Keleten és a hegyvidéken gyenge havazás, hószállingózás, egy-egy hózápor fehérítheti a tájat. Északnyugaton, nyugaton pára, köd képződik, ami néhol tartósan megmaradhat. Délen eső, átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Délután -2 és +7 fok közötti értékeket mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagybaconi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn Hargitafürdőn, január 15-én, szombaton, Remete Szent Pál főünnepén a 17 órakor kezdődő szentmise elején, pálos rendi hagyomány szerint megáldják a gyermekeket, Remete Szent Pál közbenjárását kérve. A szentmise keretében pedig a pálos szerzetesek megújítják fogadalmaikat. A szentmisét és a szentbeszédet dr. Darvas Kozma József atya, pálos konfráter tartja. Január 16-án, vasárnap a fél 10-kor kezdődő szentmisét és a szentbeszédet Ft. Tamás József püspök úr, pálos konfráter végzi. Ez ünnepi alkalommal emlékeznek meg a 2014-ben történt kolostoralapításról, a rend Patrónusáról (Remete Szent Pálról) és alapítójáról (Boldog Özsébről). Mindenkit szeretettel várnak!

Imahét a krisztushívők egységéért Január 16-23. között kerül sor a keresztények egységéért megtartandó ökumenikus imanyolcadra, amelynek mottója: „Láttuk csillagát napkeleten, s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat.” (vö. Mt 2,2). Az idei ökumenius imanyolcad anyagát a Közel-Keleti egyházak Tanácsa állította össze. „A közel-keleti keresztények annak tudatában teszik közzé az imaheti forrásanyagot, hogy világszerte sokan osztoznak fájdalmaikban, nehézségeikben, és vágyódnak arra a világosságra, amely a Megváltóhoz vezet, aki le tudja győzni a sötétséget. A világjárvány, a következtében fellépő gazdasági válság, a politikai, gazdasági és társadalmi intézmények kudarca abban, hogy megvédjék a leggyengébbeket és legkiszolgáltatottabbakat, még inkább rámutat, milyen nagy szüksége van a világnak arra, hogy fény világítsa be a sötétséget. A napkeleten, a Közel-Keleten kétezer éve felragyogó csillag ma is a jászolhoz hív, oda, ahol Krisztus született. Odavonz bennünket, oda, ahol isten Lelke él és hat, keresztségünk valóságához és szívünk átformálódásához.” – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által megjelentetett imafüzetben. A kezdeményezéshez rádiónk is csatlakozik. Bíztatjuk és hívjuk hallgatóinkat, hogy imádkozzunk együtt az egységért január 16-23 között este 7 órakor, az Úrangyala imádság után.

Nagykilenced a Szőkefalvi Szűzanya tiszteletére Gyimesközéplokon nagykilencedet tartanak minden hónap 17-én este 7 órától a Boldogságos Szűzanya tiszteletére a gyimesközéplok-nagypataki Kisboldogasszony kápolnában. A nagykilencedre a főút melletti Szűzanya-oltártól indulnak a kápolnához, körmenetben, égő gyertyával a kézben, rózsafüzért imádkozva, a kápolnában folytatják az imaórát, majd szentmisével fejezik be. A nagykilenced minden alkalma, amennyiben a téli útviszonyok lehetővé teszik, a kápolnában lesz, viszontagságos körülmények között a plébániatemplomban tartják. A kilencedet a Gyimesekért, az egyházközségért, a járvány megszűnéséért, a bérmálkozókért ajánlották fel, illetve a plébániatemplom felújításához szükséges anyagiak eléréséért is.

Gyászfeldolgozó csoport fiataloknak A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián Nem vagy egyedül! címmel gyászfeldolgozó csoport indul fiatalok számára minden hétfőn 19 órától január 17. és március 21. között Hajlák Attila István imecsfalvi plébános vezetésével. Jelentkezni a 0744-146394-es telefonszámon vagy a gall.orsolya525@gmail.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Ma országszerte felhősebb lesz az idő. Keleten és a hegyvidéken gyenge havazás, hószállingózás, egy-egy hózápor fehérítheti a tájat. Északnyugaton, nyugaton pára, köd képződik, ami néhol tartósan megmaradhat. Délen eső, átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Délután -2 és +7 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2022. január 10.

About the author

Majoros Gabriella