2022. január 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangverseny Szatmárnémetiben Január 13-án, csütörtökön este fél 7 órától ismét egy szimfonikus hangversenyre kerül sor a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia dísztermében. Az est karmestere Novák István lesz, szólistaként fellép Stier Alexandra zongoraművész. A résztvevők Frédéric Chopin és Georges Bizet műveket hallhatnak. Az előadásra jegyek a filharmónia pénztárában válthatóak.

Ünnep Hargitafürdőn Január 15-én, Remete Szent Pál főünnepén, Hargitafürdőn délután 5 órakor kezdődik a szentmise. A szentmise elején a rendi hagyományok szerint megáldják a gyermekeket, Remete Szent Pál közbenjárását kérve. A szentmise keretében a pálos szerzetesek megújítják fogadalmukat. A szentmisét és a szentbeszédet Darvas Kozma József pálos konfráter tartja. Január 16-án, vasárnap a fél 10 órakor kezdődő szentmisét és a szentbeszédet Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter végzi. Ez ünnepi alkalommal emlékeznek meg a 2014-ben történt kolostoralapításról, a rend patrónusáról Remete Szent Pálról és alapítójáról Boldog Özsébről.

Templombúcsú Margittán Január 16-án, vasárnap, déli 12 órakor tartják Margittán az Árpádház-i Szent Margit tiszteletére szentelt templom búcsús szentmiséjét, amelynek főcelebránsa és szónoka András István, a gyulafehérvári papnevelő intézet rektora.

Fülöp kurzus A Regnum Christi Alapítvány szervezésében Fülöp-kurzust tartanak a csíkszeredai Szent Ágoston templomban január 21-23 között. A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban. Részvételi díj 150 lej, ami tartalmazza a kurzus költségeit valamint egy közös ebéd árát. Bővebb információkat a 0742-679082-es telefonszámon, vagy a daneljozsef@gmail.com lehet kérni. Jelentkezési határidő január 15.

Időjárás: Észak kivételével még kitart a havazás, hószállingózás, de délutánra elvonul a csapadék. Nyugaton többfelé pára, köd indítja a napot, melyhez zúzmaralerakódás társulhat. Délután délnyugaton és délen időnként befelhősödhet az ég, máshol a napsütés lesz túlsúlyban. Élénk, erős, időnként nyugaton és északkeleten viharos lehet az északi, északkeleti szél. A hófödte tájakon hófúvás is kialakulhat. Kora délután -8, +3 fokvárható. Öltözzünk melegen, rétegesen, ugyanis nagy lesz a megfázásveszély!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádtői templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Kegyhelyet szenteltek Lengyelországban A sziléziai Lubliniec városban, december 8-án Szeplőtelen Fogantatás ünnepén szentély rangjára emeltek egy templomot az Auschwitzban mártírhalált szerzetesnő, Edith Stein Európa társvédőszentje tiszteletére. A városból származtak a Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta kármelita nővér anyai nagyszülei, és itt töltötte a későbbi szent gyermekkorának egy részét. Mivel Edith Stein az auschwitzi gázkamrában lelte halálát, majd elhamvasztották, így nincsenek ereklyéi, de a kegyhely rangjára emelt templomban kiállították annak a szerzetesi ruhának a maradványait, amelyet a Kármelbe lépésekor viselt

Bibliakurzus a páli levelekről A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára, amelynek témáját Szent Pálnak a különböző keresztény közösségekhez intézett levelei képezik. A kurzusokat a következő időpontokon tartják: január 15., február 19. és március 19., naponta délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail-címen, telefonon a 0723 523 369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Imahét a Krisztushívők egységéért Január 16-23. között kerül sor a keresztények egységéért megtartandó ökumenikus imanyolcadra, amelynek mottója: „Láttuk csillagát napkeleten, s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat.” (vö. Mt 2,2). Az idei ökumenikus imanyolcad anyagát a Közel-Keleti egyházak Tanácsa állította össze. „A közel-keleti keresztények annak tudatában teszik közzé az imaheti forrásanyagot, hogy világszerte sokan osztoznak fájdalmaikban, nehézségeikben, és vágyódnak arra a világosságra, amely a Megváltóhoz vezet, aki le tudja győzni a sötétséget. A napkeleten, a Közel-Keleten kétezer éve felragyogó csillag ma is a jászolhoz hív, oda, ahol Krisztus született. Odavonz bennünket, oda, ahol isten Lelke él és hat, keresztségünk valóságához és szívünk átformálódásához.” – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által megjelentetett imafüzetben. A kezdeményezéshez rádiónk is csatlakozik. Biztatjuk és hívjuk hallgatóinkat, hogy imádkozzunk együtt az egységért január 16-23 között este 7 órakor, az Úrangyala imádság után.

Időjárás: Észak kivételével még kitart a havazás, hószállingózás, de délutánra elvonul a csapadék. Nyugaton többfelé pára, köd indítja a napot, melyhez zúzmaralerakódás társulhat. Délután délnyugaton és délen időnként befelhősödhet az ég, máshol a napsütés lesz túlsúlyban. Élénk, erős, időnként nyugaton és északkeleten viharos lehet az északi, északkeleti szél. A hófödte tájakon hófúvás is kialakulhat. Hajnalban -14, -2, kora délután -8, +3 fokvárható. Öltözzünk melegen, rétegesen, ugyanis nagy lesz a megfázásveszély!

MRE Hírszolgálat, 2022. január 11.

About the author

Majoros Gabriella