2022. január 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Apa-lánya lelkinap A Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda január 22-én, szombaton egy apa-lánya lelkinapra hívja az érdeklődőket a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébániára, melynek mottója: „Igazi, tiszta nőiesség” Mint tudjuk, az édesapák sokban hozzájárulhatnak az Isten szerinti, igazi nőiesség kialakulásához. A lányokat az édesapjuk irántuk való hízelgő figyelme készíti fel a barátnő, a menyasszony és a feleség sajátosan női szerepére. A lányok minden életkorban vágynak az édesapjuk szeretetére, visszajelzésére. Ha egy lánynak nem kielégítő az édesapjával való kapcsolata, azt leginkább a nőiesség fejlődése sínyli meg. Ha egy apa nem becsüli meg lánya nőiességét, vagy nem reagál rá, megtorpan a fejlődése. Ha egy lány keveset tapasztalja, hogy apja gyönyörködik benne, nem lesz teljes egyéniség. A lelkinap meghívott előadója Borota Gábor pszichológus lesz. A kapcsolaterősítő rendezvényre olyan édesapa-lánya párosok jelentkezését várják, akiknél a lányok már elmúltak 14 évesek, de nem idősebbek 23 évesnél. A programhoz való hozzájárulás 120 lej/pár, amit a regisztrációt követően január 17-e, 12 óráig a Családpasztorációs Iroda bankszámlájára kell átutalni. A hozzájárulás nem tartalmazza az ebéd és a vacsora költségeit, ez várhatóan páronként 80 lej, és a helyszínen készpénzben fizetendő. További információk a csalad.ro oldalon.

Mária áhítat Kovásznán Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket, január 15-én délután 5 órakor kezdődő szentségimádásra, majd 6 órától szentmisére a helyi plébániatemplomba. A szentmisét Berszán Lajos a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum lelkiigazgatója mutatja be. A zenei szolgálatot a Kikapcsolsz katolikus ifjúsági együttes látja el. Ez alkalommal rádiónk nem közvetít sem a szentségimádást, sem a szentmisét. A Mária áhítatot a plébánia Facebook oldalán lehet élőben követni.

Gyászfeldolgozó csoport fiataloknak A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián Nem vagy egyedül! címmel gyászfeldolgozó csoport indul fiatalok számára minden hétfőn este 7 órától január 17. és március 21. között Hajlák Attila István imecsfalvi plébános vezetésével. Jelentkezni a 0744-146394-es telefonszámon vagy a gall.orsolya525@gmail.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de a déli, a délkeleti és néhol a keleti tájakon felhősebb időre van kilátás, délen hószállingózás, havazás várható. Gyengül az északi szél, de még többfelé lehetnek élénk, erős lökések. A hófödte tájakon hófúvás is kialakulhat. Napközben -6 és +2 fok közötti értékeket mérhetünk. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, rétegesen, ugyanis nagy lesz a megfázásveszély.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosszentgyörgyi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Meleg ebéd rászorulók számára Nagyváradon, az Olaszi templom oldalbejáratánál minden szerdán, így ma is, délután 2 órakor ebédet osztanak a nagyváradi Katolikus Karitász munkatársai rászoruló, szegény, idős személyek számára. Az ebéd el is vihető ezen személyeknek. Az akció egészen márciusig tart.

Kiállítás Brassóban A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület valamint a Reménység Háza szervezésében a Magyar Kultúra Napja alkalmából első ízben láthatják az érdeklődők Brassóban, a Magyar Távirati Iroda „56 kép 56-ról” című dokumentumfotó válogatását. A tárlat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából készült. A kiállítás mellé rövid hanganyag is készült Hangok 56-ról címmel. A kiállítást január 20-án, délután 5 órától, a brassói Reménység Háza, Moldovei utca 2 szám alatti épületében Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője nyitja meg. Beszédet mond Szegedi László Tamás, a Reménység Háza lelkésze.

Fülöp kurzus A Regnum Christi Alapítvány szervezésében Fülöp-kurzust tartanak a csíkszeredai Szent Ágoston templomban január 21-23 között. A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban. Részvételi díj 150 lej, ami tartalmazza a kurzus költségeit valamint egy közös ebéd árát. Bővebb információkat a 0742-679082-es telefonszámon, vagy a daneljozsef@gmail.com lehet kérni. Jelentkezési határidő január 15.

Időjárás: Az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de a déli, a délkeleti és néhol a keleti tájakon felhősebb időre van kilátás, délen hószállingózás, havazás várható. Gyengül az északi szél, de még többfelé lehetnek élénk, erős lökések. A hófödte tájakon hófúvás is kialakulhat. Hajnalban -15 és -8, a fagyzugos tájakon pedig -20 és -11 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben -6 és +2 fok közötti értékeket mérhetünk. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, rétegesen, ugyanis nagy lesz a megfázásveszély.

MRE Hírszolgálat, 2022. január 12.

About the author

Majoros Gabriella