2022. január 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szeptemberben avatják boldoggá I. János Pál pápát
Tavaly, október 13-án hagyta jóvá Ferenc pápa azt a dekrétumot, amelyben elismeri az I. János Pál pápa közbenjárására történt csodát. Egy kislány, aki súlyos agyi működészavarban szenvedett, I. János Pál, a mindössze harminchárom napig regnáló pápa közbenjárására gyógyult meg. Az egyház által elismert csodás gyógyulás 2011. július 23.-án történt Buenos Airesben.
Ferenc pápa szeptember 4-én avatja boldoggá. I. János Pált, a „mosolygós pápát”.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket, január 15-én délután 5 órakor kezdődő szentségimádásra, majd 6 órától szentmisére a helyi plébániatemplomba. A szentmisét Berszán Lajos a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum lelkiigazgatója mutatja be.
A zenei szolgálatot a Kikapcsolsz katolikus ifjúsági együttes látja el.
Ez alkalommal rádiónk nem közvetít sem a szentségimádást, sem a szentmisét. A Mária áhítatot a plébánia Facebook oldalán lehet élőben követni.

Segítség egyedülálló szülőknek
Új programokat indít a Csíkszeredai Egyedülálló Szülők Klubja egyszülősök (gyereküket egyedül nevelők) számára a nemrég felavatott székhelyén, a Szakszervezetek Művelődési Házában.
Többek között korrepetálást tartanak matematika és román tantárgyakból január 17-től hatodik-nyolcadik osztályosoknak, ugyanakkor a kisebb osztályosoknak is segítenek a tanulásban.
Gyermekfelügyeletre is biztosítanának lehetőséget egyéb foglalkozások mellett a klub székhelyén.
Január 15-ig lehet igényelni még az egyszülős kártyát, amely különböző kedvezményekre jogosít fel. Érdeklődni a foglalkozásokról, illetve az egyszülős kártya igénylésének mikéntjéről a csikiegyszulo@yahoo.com e-mail-címen lehet.

Fülöp kurzus
A Regnum Christi Alapítvány szervezésében Fülöp-kurzust tartanak a csíkszeredai Szent Ágoston templomban január 21-23 között.
A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban.
Részvételi díj 150 lej, ami tartalmazza a kurzus költségeit valamint egy közös ebéd árát. Bővebb információkat a 0742-679082-es telefonszámon, vagy a daneljozsef@gmail.com lehet kérni.
Jelentkezési határidő január 15.

Időjárás: Ma a megnövekvő felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Délután helyenként keleten és a középső tájakon szállingózhat a hó, de jelentős csapadék sehol sem várható. Csak néhol lehet élénk a légmozgás.
Kora délutánra -6 és +2 fok közé melegedhet a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a maroskeresztúri templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Gyűlés a családpasztoráció munkatársaival
Pál József Csaba temesvári megyéspüspök ma este fél 7 órakor megbeszélést tart a temesvári egyházmegye családpasztorációs felelőseivel és munkatársaival. A találkozó témáját a június 22-26. között Rómában rendezendő Családok X. Világtalálkozójára való felkészülés képezi.

Hangverseny Szatmárnémetiben
Ma este fél 7 órától ismét egy szimfonikus hangversenyre kerül sor a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia dísztermében.
Az est karmestere Novák István lesz, szólistaként fellép Stier Alexandra zongoraművész. A résztvevők Frédéric Chopin és Georges Bizet műveket hallhatnak.
Az előadásra jegyek a filharmónia pénztárában válthatóak.

Ünnep Hargitafürdőn
Január 15-én, szombaon Remete Szent Pál főünnepén, Hargitafürdőn délután 5 órakor kezdődik a szentmise. A szentmise elején a rendi hagyományok szerint megáldják a gyermekeket, Remete Szent Pál közbenjárását kérve. A szentmise keretében a pálos szerzetesek megújítják fogadalmukat. A szentmisét és a szentbeszédet Darvas Kozma József pálos konfráter tartja.
Január 16-án, vasárnap a fél 10 órakor kezdődő szentmisét és a szentbeszédet Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter végzi. Ez ünnepi alkalommal emlékeznek meg a 2014-ben történt kolostoralapításról, a rend patrónusáról Remete Szent Pálról és alapítójáról Boldog Özsébről.
Mindkét szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Templombúcsú Margittán
Január 16-án, vasárnap, déli 12 órakor tartják Margittán az Árpádház-i Szent Margit tiszteletére szentelt templom búcsús szentmiséjét, amelynek főcelebránsa és szónoka András István, a gyulafehérvári papnevelő intézet rektora.

Időjárás: Ma a megnövekvő felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Délután helyenként keleten és a középső tájakon szállingózhat a hó, de jelentős csapadék sehol sem várható. Csak néhol lehet élénk a légmozgás. Hajnalra a havas délkeleti és keleti tájakon többfelé -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, néhol akár -20 fok lehet, máshol -10 és -3 fok közötti minimumokat mérhetünk. Kora délutánra -6 és +2 fok közé melegedhet a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 13.

About the author

Majoros Gabriella