2022. január 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Védőszent az új évre – ismét itt a „szentgenerátor”
Jennifer Fulwiler író, rádiós műsorvezető az ötletgazdája és fenntartója az évek óta népszerű „szentgenerátornak”, amellyel mennyei közbenjárót választhatunk az új évre – számol be a Magyar Kurír. Több helyen manapság is él a hagyomány, miszerint kis papírokra felírták a szentek neveit, és szilveszterkor vagy valamikor az új év elején találomra húzhattak egy nevet. Akinek idén nem volt erre lehetősége, de szeretne választani magának egy védőszentet, az most megteheti. Az interneten található egy „szentgenerátor” angol nyelven, használata azonban minimális nyelvtudással is egyszerű. Az érdekeltek kattintsanak a saintsnamegenerator.com oldalra.

Szentségimádás a családokért
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban minden hónap első csütörtökjén szentségimádást tartanak a családokért. Várnak mindenkit január 6-án este 7 órától a közös imádságra.

Elsőpénteki keresztút
Január 7-én, pénteken délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Mária-köszöntő Illyefalván
Minden hónap második szombatján ünnepélyes Mária-köszöntőt tartanak Illyefalván. Január 8-án, szombaton, a megszokott időpontban, délután 4 órától kezdődik az imaalkalom.

Bibliakurzus a páli levelekről
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára, amelynek témáját Szent Pálnak a különböző keresztény közösségekhez intézett levelei képezik. A kurzusokat a következő időpontokon tartják: január 15., február 19. és március 19., naponta 10–16 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail-címen, telefonon a 0723 523 369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Időjárás: Ma többfelé képződik pára, köd, ami délkeleten tartósabban is megmaradhat. Megvastagszik a felhőzet, és helyenként gyenge esőre is számítani kell. Rövidebb napos időszakok azért lesznek. A nyugatias szél a déli, délnyugati tájak kivételével élénk, erős, néhol viharos lesz. A csúcshőmérséklet 6 és 12 fok között alakul, de az ország déli részén 16-17 fok is valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a borbándi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Gyászfeldolgozó csoport fiataloknak
A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián Nem vagy egyedül! címmel gyászfeldolgozó csoport indul fiatalok számára minden hétfőn 19 órától január 17 és március 21 között. Jelentkezni a 0744 146 394-es telefonszámon vagy a gall.orsolya@gmail.com e-mail címen lehet.

Ferences ki mit tud
Az Erdélyi Ferences Rendtartomány játékra hívja a VI−X. osztályos diákokat minden hónapban ez év júniusáig. Céljuk, hogy játékos feladatok által közelebb hozzák a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különösen az erdélyi vonatkozásokra összpontosítva.
A januári hónap tematikái, feladatai: ferences szentek, boldogok.
Kit tisztel a Katolikus Anyaszentegyházunk szentként vagy boldogként? Miért lényeges, hogy életpéldájuk ne merüljön homályba sok száz év után sem? Hogyan ismerhetjük meg őket, hogyan követhetjük életszentségüket? Hiszünk-e abban, hogy ők már a jó Isten társaságában vannak, elnyerve méltó jutalmukat, és közbenjárnak értünk?
A 800 éves ferences nagycsalád igen csak gazdag úgy a férfi, mind a női, de a ferences harmadrend boldoggá és szentté avatott tagjait illetően is. A ferences szentek és boldogok között nemcsak papok és laikus testvérek vannak, hanem sok másfajta területen szolgált személyek is. Mondhatni méltó, illő és hasznos is, hogy szentjeink, boldogjaink életét ismerjük.
A feladat a következő:
1. Nézz, kérdezz, olvass utána és sorolj fel néhány, olyan személyt (legalább ötöt), aki a ferences nagycsalád valamely ágához tartozva élt, majd később boldoggá, szentté avatták.
2. Kérdezd meg a plébánosodat és/vagy a kántort/hitoktatót, hogy ki az ő kedvenc/kedves ferences szentje és miért épp ő?
+ kérdés: Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnél egy kis plusz pontot szerezni, íme egy bónusz kérdés:
Nagyon sok templomban szokásban van, hogy a keddi nap folyamán egy ferences szenthez imádkoznak, majd azt követően, főleg rendi helyeken jótékonykodás történik a rászorulókkal.
Kicsoda ez a szent, akit ily nagy buzgalommal tisztelnek, nemcsak ferences körökben?
(Segítségként eláruljuk, hogy ő az elveszett dolgok megtalálója, vagyis hozzá fohászkodnak nagyon sokan és nem hiába, ha valami elvesztődik…)
A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences ki-mit tud játék, Mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola, nr. 4, 400112, jud. Cluj) vagy emailben az ofmjatek@gmail.com címre várjuk. Elég csak az egyikre beküldeni. Beküldési határidő: minden hónap 30. napja.

Időjárás: Ma többfelé képződik pára, köd, ami délkeleten tartósabban is megmaradhat. Megvastagszik a felhőzet, és helyenként gyenge esőre is számítani kell. Rövidebb napos időszakok azért lesznek. A nyugatias szél a déli, délnyugati tájak kivételével élénk, erős, néhol viharos lesz. A csúcshőmérséklet 6 és 12 fok között alakul, de az ország déli részén 16-17 fok is valószínű.

MRE-Hírszolgálat, 2022. január 3.

About the author

Tunde Vidican Lokodi