2022. január 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Urunk megjelenésének ünnepe, avagy Vízkereszt Nagyváradon
Vízkereszt az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Az egyház ezen a napon emlékezik meg a napkeleti bölcsekről és ezen a napon szentelik meg templomainkban a vizet. Ezzel a vízzel hinti meg a pap a lakásokat, amikor a házszentelés alkalmával elviszi a karácsonyi örömhírt a családokhoz, és együtt imádkoznak Isten áldását kérve az új esztendőre.
Január 6-án, csütörtökön, Vízkereszt ünnepén a nagyváradi székesegyházban 8, 10, 11.30 és 18 órakor lesznek szentmisék. Az ünnepi szentmisét 10 órakor Böcskei László megyés püspök mutatja be, mely szentmise előtt a főpásztor elvégzi a vízszentelés szertartását.
A Nagyvárad-Újvárosi Szent László templomban a szentmisék reggel 9 és délután 6 órakor lesznek vízszenteléssel.
A Nagyvárad-Olaszi plébániatemplomban Vízkereszt ünnepén reggel 7, délben fél 12 és este 5 órakor lesznek szentmisék. A vízszentelés szertartását minden szentmisén elvégzik.

Pedagógiai képzés Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja január 7-8. között továbbképzőt szervez hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak. A képzés, melynek címe A nevelés az Élet szolgálata a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban lesz megtartava. A program előadója Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. A részvétel regisztrációhoz kötött. A jelentkezési címet megtalálják honlapunkon is, www.mariaradio.ro, a mai hírek írottanyagában. (Jelentkezési cím: https://forms.gle/ojtgRoWXasR6mynK7)

Petőfi-emlékév 2022-2023
A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ennek szellemiségében több programmal is tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt.
Az intézmény Petőfi ma címmel felhívást hirdet középiskolás tanulók számára versmegzenésítés és egyéb verses produkciók témában.
Az első felhívás középiskolás osztályközösségeknek szól, akik különböző verses-zenés produkciókkal jelentkezhetnek. Feltételek: vezetőtanár által koordinált produkció, amely Petőfi Sándor műveiből ihletődik, egy 15-20 perces videófelvétel elkészítése és beküldése.
A második felhívás olyan középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi Sándor verseket zenésítenek meg és mutatnak be. Feltételek: 2-3 vers megzenésítése, hangszeres előadása, időtartam: 5-10 perc, a videófelvétel elkészítése és beküldése.
Mindkét felhívásra a jelentkezési határidő 2022. március 17. A produkciókat a office@hagyomany.ro e-mailcímre várják. A beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályázók alkotása 2022 április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából, közönség előtt kerül bemutatásra. Minden produkció megtekinthető lesz a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán.
A nyertes pályázókat Petőfi kötetekkel, illetve Petőfi-tanulmányúton való részvétellel jutalmazzák. A program végső célja ugyanakkor, hogy a nyertesekből egy olyan közös összművészeti produkció szülessen, amelyet a Hargitai Megyenapok és más intézményi programokon Hargita megye különböző településein is bemutatunk a Petőfi Sándor-emlékév időszakában.

Időjárás: A mai napon is a legtöbb helyen felhős, borongós időre készülhetünk, kisebb esőre, egy-egy záporra a nyugati, északkeleti és a középső tájakon lehet számítani. Naposabb idő délen lehet. A déli-délnyugati szelet élénk, erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Délután 6-12 fok valószínű, délen ma is melegebb lesz, akár 14-15 fok is.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sepsiszentgyörgyön, a Szeretet misszionáriusai nővérek kápolnájában tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Meghívás szinódusi animátorképzésre
Ferenc pápa a 2023-as püspöki szinódus előkészítéseként mindenkit arra hív, hogy megtanuljunk közösen járni, és közösen építeni az Egyházat. Arra vagyunk hivatottak, hogy aktív részesei legyünk az Egyház életének. Ezért a Gyulafehérvári Érsekség egy szinódusi animátorképzést indít, melyre bárki jelentkezhet, aki része akar lenni az egyházmegyei szinodális folyamatnak. A képzés két modulból áll, melyet internetes felületen, a ZOOM-on tartanak meg, január 10-én és 31-én este 7 és 9 óra között. Várják mindazokat, akik aktívabban részt szeretnének venni kisközösségük életében, akik nyitottak arra, hogy megtanuljanak meghallgatni, odahallgatni, illetve hitelesen kommunikálni, azokat, akik szívükön viselik a plébániai/helyi “együtt járást” a szinodális úton. Jelentkezni az érsekség facebook oldalán lehet január 8-ig.

Meleg ebéd rászorulók számára
Nagyváradon, az Olaszi templom oldalbejáratánál minden szerdán délután 2 órakor ebédet osztanak a nagyváradi Katolikus Karitász munkatársai rászoruló, szegény, idős személyek számára. Az ebéd el is vihető ezen személyeknek. Az akció egészen márciusig tart.

Elsőpénteki böjt és imanap
Idén is folytatódnak a Világcsalád kezdeményezésére indított böjt és imanapok. Hálát adva a tavalyi imaalkalmakért, a Mária Rádió Világcsaládja arra buzdítja az összes rádióállomást, hogy idén is folytassuk a közös imát, a lemondást, felajánlva mindezt a Szűzanya Szeplőtelen Szívének a győzelméért. Hívjuk hallgatóinkat január 7-én, elsőpénteken, csatlakozzanak a már megszokott imaprogramjainkhoz, a déli szentségimádáshoz, az azt követő magyar családdal végzett közös imához, illetve a rózsafüzér négy koszorújának elvégzéséhez.

Időjárás: A mai napon is a legtöbb helyen felhős, borongós időre készülhetünk, kisebb esőre, egy-egy záporra a nyugati, északkeleti és a középső tájakon lehet számítani. Naposabb idő délen lehet. A déli-délnyugati szelet élénk, erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Délután 6-12 fok valószínű, délen ma is melegebb lesz, akár 14-15 fok is.

MRE-Hírszolgálat, 2022. január 3.

About the author

Tunde Vidican Lokodi