2022. január 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Pedagógiai képzés Nagyváradon A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja január 7-8. között továbbképzőt szervez hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak. A képzés, melynek címe A nevelés az Élet szolgálata a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban lesz megtartava. A program előadója Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. A részvétel regisztrációhoz kötött. A jelentkezési címet megtalálják a püspökség honlapján, a varad.org címen, de akár honlapunkon is, www.mariaradio.ro, a mai hírek írott anyagában. (Jelentkezési cím: https://forms.gle/ojtgRoWXasR6mynK7)

Meghívás szinódusi animátorképzésre Ferenc pápa a 2023-as püspöki szinódus előkészítéseként mindenkit arra hív, hogy megtanuljunk közösen járni, és közösen építeni az Egyházat. Arra vagyunk hivatottak, hogy aktív részesei legyünk az Egyház életének. Ezért a Gyulafehérvári Érsekség egy szinódusi animátorképzést indít, melyre bárki jelentkezhet, aki része akar lenni az egyházmegyei szinodális folyamatnak. A képzés két modulból áll, melyet internetes felületen, a ZOOM-on tartanak meg, január 10-én és 31-én este 7 és 9 óra között. Várják mindazokat, akik aktívabban részt szeretnének venni kisközösségük életében, akik nyitottak arra, hogy megtanuljanak meghallgatni, odahallgatni, illetve hitelesen kommunikálni, azokat, akik szívükön viselik a plébániai/helyi “együtt járást” a szinodális úton. Jelentkezni az érsekség facebook oldalán lehet január 8-ig.

Jubiláns házaspárok megáldása Vasárnap, január 9-én, Urunk Megkeresztelkedésének ünnepén, a nagyváradi székesegyházban a déli 11.30 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyés püspök megáldja azokat a nagyváradi házaspárokat, akik az elmúlt esztendőben kerek házassági évfordulót ünnepeltek.

Imahét a krisztushívők egységéért Január 16-23. között kerül sor a keresztények egységéért megtartandó ökumenikus imanyolcadra, amelynek mottója: „Láttuk csillagát napkeleten, s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat.” (vö. Mt 2,2). Az idei ökumenius imanyolcad anyagát a Közel-Keleti egyházak Tanácsa állította össze. „A közel-keleti keresztények annak tudatában teszik közzé az imaheti forrásanyagot, hogy világszerte sokan osztoznak fájdalmaikban, nehézségeikben, és vágyódnak arra a világosságra, amely a Megváltóhoz vezet, aki le tudja győzni a sötétséget. A világjárvány, a következtében fellépő gazdasági válság, a politikai, gazdasági és társadalmi intézmények kudarca abban, hogy megvédjék a leggyengébbeket és legkiszolgáltatottabbakat, még inkább rámutat, milyen nagy szüksége van a világnak arra, hogy fény világítsa be a sötétséget. A napkeleten, a Közel-Keleten kétezer éve felragyogó csillag ma is a jászolhoz hív, oda, ahol Krisztus született. Odavonz bennünket, oda, ahol isten Lelke él és hat, keresztségünk valóságához és szívünk átformálódásához.” – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által megjelentetett imafüzetben. A kezdeményezéshez rádiónk is csatlakozik. Bíztatjuk és hívjuk hallgatóinkat, hogy imádkozzunk együtt az egységért január 16-23 között este 7 órakor, az Úrangyala imádság után.

Időjárás: Lassan visszatér a tél. A hajnali csapadék kelet felé elvonul, és egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet, helyenként ki süt a nap. Többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet már csak 3 és 8 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyulafehérvári szeminárium kápolnájában tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Elsőpénteki keresztút Holnap délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Szentségimádás a családokért A Temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a családokért. A januári szentségimádás 7-én, pénteken este 6 órától lesz megtartva.

Gyászfeldolgozó csoport fiataloknak A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián Nem vagy egyedül! címmel gyászfeldolgozó csoport indul fiatalok számára minden hétfőn 19 órától január 17. és március 21. között Hajlák Attila István imecsfalvi plébános vezetésével. Jelentkezni a 0744-146394-es telefonszámon vagy a gall.orsolya525@gmail.com e-mail címen lehet

Bibliakurzus a szalvatoriánus rendházban A Temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára, amelynek témáját Szent Pálnak a különböző keresztény közösségekhez intézett levelei képezik. A kurzusokat a 2022 évben a következő időpontokon tartják: január 15., február 19. és március 19., naponta 10–16 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail-címen, telefonon a 0040 723 523 369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Időjárás: Lassan visszatér a tél. Csütörtökre virradó éjszaka és reggel északnyugaton havas esőre, a hegyvidéken havazásra, délnyugaton, nyugatonn inkább esőre készülhetünk. A csapadék majd kelet felé elvonul, és egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet, helyenként ki süt a nap. Többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet már csak 3 és 8 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2022. január 6.

About the author

Tunde Vidican Lokodi