2023. május 23. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a hidegségi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

A nagybányai Szentháromság-templomban koncertezett László Attila

A kézdivásárhelyi származású László Attila, a nagybányai Szentháromság-templomban koncertezett május 21-én. Az énekes 2011-ben lett a Csillag születik tehetségkutató műsor győztese, azóta a Kárpát-medence több színpadán lépett fel. Nagybányán most először lépett fel, de koncertezett Európa városaiban és a tengerentúlon is. Az egykori tehetséges kiskamasz fejlesztette zenei tudását, érett fiatalember lett, aki magával ragadta nagybányai közönségét.

Vár a CSIT!

Újabb hétvégét szenteltek a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó szervezői a találkozásnak, a munkafolyamatok ellenőrzésének, a következő lépések meghatározásának, és nem utolsó sorban a csapattá kovácsolódásnak. A hétvégét a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség által működtetett Boldog Özséb Ifjúsági Házban tartották. A főegyházmegye legnagyobb katolikus ifjúsági rendezvényének háttérmunkálatai ismét megerősítették május utolsó előtti hétvégéjén a fiatalokban: fontos, amit tesznek, hisz az önkéntesség nemcsak megerősít a képviselt értékek mellett való elköteleződésben, hanem másokat is épít. A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra a 14-30 éves fiatalokat várják. A találkozó mottója: „Nem akarsz félszívű követőt – Lényem Tiéd!” – a mi Lisszabonunk! A programok közt a mindennapi tanítás a mottó jegyében és az arról való beszélgetés adja a találkozó szellemiekben-lelkiekben építő keretét, továbbá nagy csapatos játékok, ifjúsági szentmise, szentségimádás, szabadidős műhely- és sporttevékenységek. A találkozón kiscsoportokba szervezik a résztvevőket, akik kisközösségeket alkotva tudnak a találkozó során elmélyülni hitükben, mely augusztus 15–19. között zajlik. Aktuális információkat, híreket a találkozóról a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook-oldalon találhatnak.

Foglalkoztatócsoport időseknek

Az idős korosztálynak nagyon nehéz lépést tartania a modern technika vívmányaival, eligazodnia a számítógépek, laptopok, tabletek, okostelefonok, internet, online csevegőfelületek és szociális média útvesztőiben. A marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központ kezdő tanfolyama számukra nyújt segítséget, hogy nehézség nélkül elsajátíthassák a számítógép, laptop, tablet és okostelefon alapszintű kezelését, belekóstolhassanak az internethasználat fortélyaiba, és megtanulhassanak biztonságosan kapcsolatot teremteni szeretteikkel a különféle csevegőprogramok és a szociális média által. Érdeklődni és jelentkezni a 0265 213 509-es vagy a 0741 258 194-es telefonszámok egyikén lehet hétköznapokon reggel nyolc és délután négy óra között.

Zarándoklat Csíksomlyóra

A nagyváradi székesegyházi plébánia buszos zarándoklatot szervez a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Jelentkezni és érdeklődni a sekrestyében lehet.

Végzősök hangversenye

A 31. Festum Varadinum ünnepségsorozat utórendezvényeként ma délután hat órától a Végzősök hangversenyét tartják a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók termében. Fellépnek a művészeti líceum XII. E osztályának diákjai. Mindenkit szeretettel várnak!

Léleksmink – keresztény nők imalánca

A májusi hónap Léleksmink témája az anyaság, melyről beszélni sok esetben nagyon nehéz, hisz a szó kevés, eltörpül. Mégis megpróbálkoznak elmélyedni az anyaság sokszínű, több rétegből álló világában, hangot adva a gyermeki én anyaképének, a régi és új élet álmainak, de megpendítik az anyai szív mélyebb húrjait is, amit a kereszt, a veszteség szólaltat meg. Meghívottak: Ambrus Kinga óvoda pedagógiai asszisztens, Kristófi Krisztina családtervező, Mike Edith tanítónő, Miriam Ruggiero kilencgyermekes anya és Kertész Szerafina vincés nővér, óvónő. A találkozást az elcsendesedés, a közös ima és beszélgetés öleli át. Holnap délután hat órától tehát a Nagyváradi Egyházmegye Zarándokháza nyitva áll minden érdeklődő, formálódni vágyó hölgy előtt.

Bogdán Zsolt önálló estje

Szeretettel várnak minden érdeklődőt csütörtökön este nyolc órától Bogdán Zsolt önálló estjére a csíkszeredai Zengő Térbe. Bogdán Zsolt nemcsak elmondja Bartis Attila elbeszéléseit, hanem megérzékíti a tüneményes meséket, testet ad a mondatoknak, miközben látszólag belefeledkezik a történetmondásba.

Famíves-kiállítás

Május 26–29. között, a Helyi és hagyományos termékek pünkösdi kiállítása és vására részeként, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsának, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének, Csíkszereda Városházának a partnerségével famíves-kiállítást szervez Boldog Apor Vilmos tiszteletére. A kiállítás megtekinthető naponta délelőtt tíz és este kilenc óra között, a csíkszeredai Művészetek Háza előterében.

Időjárás

Ma napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, délután nyugat felől azonban megnövekszik a felhőzet. Záporok, zivatarok főként nyugaton alakulhatnak ki, de záporos csapadék helyenként délen is előfordulhat. Mérsékelt lesz a légmozgás, csak a zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Délután 21-28 fok között alakul a hőmérséklet. A napos időben kellemes hő- és komfortérzetre számíthatunk. Töltsünk több időt a szabadban, 11 és 16 óra között azonban az UV-sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős fokozatot, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

HÍREK DÉLBEN Lezárult a Mariathon

Az elmúlt hétvégén megszervezett Mariathon által összefogásra hívtuk mindannyiukat. Ez alkalommal a Felvidéki és Délvidéki Mária Rádiók fennmaradásáért, támogatásáért kértük az Önök segítségét. Hálás szívvel oszthatjuk meg Önökkel, hogy a ma reggeli összesítés szerint adakozóink 60.887 lejjel  támogatták rádiónkat. Köszönjük mindenkinek a hozzájárulását, legyen az ima, szolgálat vagy anyagi támogatás. Isten fizesse mindannyiuknak és adja bőséges áldását a Mária Rádió nagy családjának minden egyes tagjára.

Tanulni jó, szeretni jó

Fuss Neki! Csík néven idén másodszor szerveztek közösségi gyaloglást, futást, biciklizést adománygyűjtő céllal. Az adományozással egybekötött sporteseményt a The House Egyesület szervezte május 21-én. Az idei csíki kezdeményezésre többnyire szociális, oktatási vagy kulturális jellegű közösségi projektekkel jelentkeztek. A 19 projekt megvalósításához szükséges teljes összeg 310 ezer lej, megszerzésében 351 nagykövet segített, akik az általuk választott szervezetet képviselték. A csíkszeredai Szabadság téren délelőtt tíz órától bemutatták a civil szervezeteket, majd közösen bemelegítettek, tizenegy órakor elstartoltak a nagykövetek. A nézők, érdeklődők, szurkolók és támogatók egy finom kávét ihattak, a kisebbeknek gyermekprogramokat kínáltak, voltak civil szervezeti standok és termékvásár.

Szent Antal nagykilenced

A szárhegyi ferences templomban a Szent Antal nagykilenced ma délután folytatódik, a hat órás szentmise keretében. A Ferences Regula megerősítése és Szent Ferenc greccioi karácsonya 800 éves jubileuma évében a nagykilenced elmélkedéseit Gegő Juliánusz ferences testvér tartja. A hetedik kedd elmélkedési témája: Akit Szent Ferenc megtapasztalt a Megtestesült Istenben (Iz 9,5).

Kadesha és a Csíki Kamarazenekar

A 19. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat keretében tart hangversenyt a Csíki Kamarazenekar ma este hét órától a Csíki Moziban. A zenekar élén újra láthatjuk és hallhatjuk Jonian Ilias Kadesha görög származású hegedűművész-karmestert. A teljes árú jegy 20 lejbe, a kedvezményes jegy 15 lejbe kerül, amelyet a Csíki Mozi jegypénztárában lehet megvásárolni.

Csűrdöngölő Csíkszeredában

Az András Alapítvány a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel közösen megszervezi a 35. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozót csütörtökön délben tizenkét órától Csíkszeredában, a Szabadság téren. A csíki régióban működő gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok találkozója megannyi összeadott energiának az eredménye.

Jótékonysági koncert Gyimesbükkben

A Gyimesbükki Római Katolikus Plébánia javítási költségeinek fedezésére ad jótékonysági koncertet pünkösdvasárnap este hét órától az Ismerős Arcok együttes a gyimesbükki Biotour Vendégház udvarán. A jegyek árából befolyt összeggel a templom felújítását támogatják. A belépők 40 lej értékben megvásárolhatóak.

Kárpát-medencei közírók találkozója

Ismét megszervezik a már hagyományossá vált Kárpát-medencei közírók találkozóját május 30-án, jövő kedden délután öt órától Borospatakán, a Gyimesi Skanzenben. Bővebb információ az esemény Facebook-oldalán kaphatóak.

Rajzpályázat diákoknak

A Pro Cultura Pannoniae Alapítvány az Országos Mécs László Irodalmi Társasággal közösen tehetségkereső és tehetséggondozó rajzpályázatot hirdet 2–11. évfolyamos diákoknak, IX. Nagy históriás rajzpályázat címmel, melyre saját készítésű, egyéni látásmódot tükröző, kreatív alkotásokkal jelentkezhetnek. Témák: Petőfi és kora; Szent Gellért püspök; Az azincourt-i csata; Kolumbusz Kristóf. Beküldési határidő: május 31.

XX. Márton Áron zarándoklat

Június 1-4. között immár huszadik alkalommal szervezik meg a főegyházmegye hivatalos zarándoklatát, amelynek célja Isten szolgája Márton Áron püspök életútja fő állomáshelyeinek meglátogatása. A zarándoklatot vezeti: Obermájer Ervin viceposztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa. Jelentkezni és részletekről érdeklődni a 0726107002-es telefonszámon lehet. Minden kedves leendő zarándoktársat imádságos lélekkel és szeretettel várnak!

Különleges előadás a szecesszió világnapján

Ünnepelj egy napig, csodáld egy életen át! jelszóval zajlanak idén Nagyváradon a szecesszió világnapjának eseményei június 10-én. Nagyváradon minden évben egy sor egyedülálló rendezvénnyel tisztelegnek a város szecessziós öröksége előtt. Idén az Oradea Heritage – Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány drónshow-t szervez, Váradon először. A látványos előadást a legnagyobb képernyőre, az égboltra vetítik. Emellett a Fekete Sas-palotában egy sor kiállítás nyílik, ezeken a színek, a fények és az árnyékok fognak dominálni. A Szent László-téren felállított színpadon pedig egy színvonalas operakoncert lesz. A teljes programot hamarosan közölni fogják. A szecesszió világnapja 2013 óta minden év június 10-én tartott építészeti, kulturális világnap, ami Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának évfordulójához kapcsolódik. Nagyvárad egyébként az egyetlen romániai város, amely tagja a szecessziós városok nemzetközi hálózatának.

Időjárás

Ma napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, délután nyugat felől azonban megnövekszik a felhőzet. Záporok, zivatarok főként nyugaton alakulhatnak ki, de záporos csapadék helyenként délen is előfordulhat. Mérsékelt lesz a légmozgás, csak a zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Délután 21-28 fok között alakul a hőmérséklet. A napos időben kellemes hő- és komfortérzetre számíthatunk.

About the author

Ferencz Emese