2023. május 24. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentágotai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és kérjük árassza ránk szent lelkének erejét, hogy tudjuk megújítani hitünket nap mint nap.

Tíz éves a kolozsvári stúdió

Az Erdélyi Mária Rádió kolozsvári stúdiójának életében jeles eseményt hozott az idei év: fennállásának tizedik évfordulóját ünnepeljük. Néhai Kovács Sándor főesperes szentelte fel és áldotta meg a stúdiót 2013-ban, Szűz Mária keresztények segítsége ünnepén. Szívből köszönjük, hogy az elmúlt tíz évben mellettünk álltak, sikerekben, szép pillanatokban, de éppen úgy a nehézségekben is. Az ünnep nem tíz év, az ünnep maga a szívünkbe bevésődött pillanat, a kapcsolatok és kapcsolódások varázsa. Isten nélkül lehetetlen lett volna idáig eljutni. Az ünnep apropóján ma két különkiadással is készülünk: a déli magazinunk keretében a kezdetektől jelen lévő Serbán Máriával beszélgetünk, majd délután negyed négytől megtárgyaljuk a fiatalokkal mindazt, ami hozzánk kötődik, ami a mindennapjainkat szebbé varázsolja. Ünnepeljenek velünk! Amit Ferenc pápa mindig kér tőlünk, mi is kérjük Önöktől: imádkozzanak értünk!

Szent Ritára emlékeztek Nagyváradon

A lehetetlen ügyekben, reménytelen helyzetekben segítő Casciai Szent Ritára emlékeztek emléknapján, május 22-én este a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A szentmise kezdetén Szabó Ervin plébános köszöntötte az ünneplőket, kiemelten a házigazda egyházközség Szent Rita Nőszövetségének és a váradvelencei Lisieux-i Kis Szent Teréz Nőszövetség tagjait. Kruzslitz Imre szőllősi és velencei plébános homíliájában arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent Ritától tanulhatunk kitartást, és ő példát mutatott nekünk abban, hogy Istent választotta, nem adta fel, és ezáltal beteljesült gyermekkori vágya. Az ünnepi eseményen a kántori szolgálatot Kiss Géza-Lóránd kántor-karnagy látta el. A szentmise végén Szabó Ervin plébános megáldotta a rózsákat, majd a Szent Rita Nőszövetség szeretettel várt mindenkit agapéra a közösségi házba.

Kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Az Erdélyi Művészeti Központban ma délután hat órától Salat Csaba és Oniga Erika kurátorok megnyitják Pittner Olivér (1911–1971) festőművész kiállítását. A tárlat megtekinthető július 8-ig keddtől péntekig kilenc és öt, szombaton tíztől négy óráig.

Tiberius vonósnégyes koncertje Kolozsváron

Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében kamaraestre kerül sor a Piarista templomban ma este hét órától. A marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes fog koncertezni, Beethoven-műsorral. Mindenkit szeretettel várnak!

Gyalogos zarándoklat

Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomtól holnap reggel hat órakor indulnak a gyalogos zarándokok a csíksomlyói búcsúra. Amennyiben valaki csatlakozni szeretne, megteheti. Kísérjük imádságainkkal őket!

Alzheimer kávézó

A sepsiszentgyörgyi vár­templom gyülekezeti termében pénteken délután hat órától az Alzheimer kávézó rendezvényének meghívottja Csurulya Gabriella családorvos. Téma: A demencia korai figyelmeztető jelei családorvosi szemszögből. Házigazdák: Vetró B. Enikő mentálhigiénés szakember, Tamás Katalin egészségügyi asszisztens, Váry O. Erika ápoló.

Gyerekpassió lesz pünkösdvasárnap

Az idén harmincéves Szent Gellért Alapítvány csapata két alkalommal játszotta a gyerekpassiót a közelmúltban a saját korosztályának. A következő alkalommal pünkösdvasárnap tekinthető meg a szabadtéri drámajáték a szentegyházasfalvi templomtéren este hét órától, amely egyben az évad utolsó előadása lesz. A szentegyházi székhelyű Szent Gellért Alapítvány csapatát a közelmúltban a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, illetve a szentegyházi Gábor Áron Iskolaközpont látta vendégül. Az előadások újabb lehetőséget adtak szereplőnek és nézőnek egyaránt, hogy a húsvét misztériumát újból átélhessük. A passió-előadás utolsó jelenete a Szentlélek eljövetele.

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy Főterét és az Erzsébet parkot. A délelőtt kilenc és este nyolc óra között zajló programsorozat bőven kínál választékot: a gyerekeket megcélzó vásár mellett lesznek koncertek, bábelőadások, modern tánc- és zumbabemutató, gyermektáncház, óriáskifestő, sőt gyereknapi nyereménysorsolás is. A Főtéren található kőszínpad délelőtt gyerekelőadásoktól, táncbemutatoktól lesz hangos. Az Erzsébet parkban délelőtt kilenc és este hét óra között a Dr. Kovács Sándor cserkészcsapat népi, ügyességi, valamint logikai játékokkal várja a gyerekeket. A Barabás Lovarda szervezésében a lovaglást is kipróbálhatják a gyerekek. A minden évben töretlen népszerűségnek örvendő futó-, roller- és kerékpárverseny idén sem hiányozhat a gyereknapi programkínálatból. Sepsiszentgyörgy Főterén a gyerekek szelektív hulladékgyűjtő bemutatásán vehetnek részt. Ugyanakkor az érdeklődők betekintést nyerhetnek az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is a Salvatore Egyesület jóvoltából.

Időjárás

Ma is napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, megnövekszik a felhőzet. Záporok, zivatarok több tájegységünkön előfordulhatnak, az intenzívebb gócokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Északnyugaton a nyugati, délnyugati szél délutántól zivataroktól függetlenül is feltámadhat. A csúcshőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, záporokat, zivatarokat követően viszont hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

HÍREK DÉLBEN

Ferenc pápa köszönőlevelet küldött Erdő Péter bíborosnak

Ferenc pápa Erdő Péter bíboros, prímásnak címzett levelében köszönetét fejezte ki magyarországi apostoli útjáért – tájékoztatta a Magyar Kurír szerkesztőségét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Titkársága. A Szentatya magyar nyelvű levelét Michael Wallace Banach apostoli nuncius május 23-án juttatta el Erdő Péternek. A levélben a következő áll: Apostoli utamról visszatérve meg szeretném köszönni Eminenciádnak azt a gondoskodást, amellyel látogatásomat előkészítette. Kívánom, hogy munkássága és mindennapi lelkipásztori szolgálata, bőséges termést hozzon. Hálás vagyok a fogadtatásért, amelyben az Ön Főegyházmegyéjében részesülhettem, az Ön kedvességéért és a családja szívélyes látogatásáért. Felépülő volt számomra a Budapest-Esztergomi részegyház vitalitását tapasztalnom. Hálával teli emléket őrzök a szívemben mindenért. Biztosítom Önt imáimról, és kérem, hogy tegye meg ugyanezt értem is. Az Úr Jézus áldja meg és a Boldogságos Szűz oltalmazza Önt.

Akadémiai zongoraverseny

A bukaresti Muze ART Egyesület és az Árkosi Kulturális Központ rendkívüli zongorakoncertet szervez Sepsiszentgyörgyön. Ma este hét órától az Olt utca 6. szám alatti Zeneházban fellép Miruna-Mihaela Măciucă, a George Enescu Nemzeti Zeneművészeti Főiskola diákja , aki 2022-ben első díjat nyert a 16. nemzetközi zongoraversenyen a portugáliai Caminhában. Jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén. Egy jegy ára 10 lej.

Kiállítás nyílik a csíkszeredai Millenniumi templomban

Kiállításon mutatják be a pártállami rendszer idején folytatott egyházi intézmények és vallási közösségek evangelizációs tevékenységét. A tárlat segédletet nyújt a hitoktatók és történelem tanárok számára is. Bemutatásra kerül a Küzdelem a lelkekért – Az egyházi, ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a „hosszú hatvanasa években” című kiállítás holnap, a megnyitó délután négy órakor kezdődik a csíkszeredai Millenniumi templomban. A Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának kutatói által összeállított színes kiállítás 16 tablón keresztül mutatja be azt a küzdelmet, ahogyan a „templomajtók mögé” szorított egyházi intézmények és vallási közösségek tovább folytatták evangelizációs küldetésüket a pártállami rendszerben. A kiállítást bemutatja Soós Viktor Attila történész, köszöntőt mond Darvas-Kozma József címzetes esperes és Nagy Mihály Zoltán történész, a Bihar megyei állami levéltár főlevéltáros.

Csókay András Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen Holnap délután öt órától, Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Csókay András idegsebész tart előadást, Ellenségszeretet Jézus-imával, rózsafüzérrel címen. Ezt követően, este fél nyolctól a Kanta-i Szentháromság templomban folyatódik az előadássorozat, mely a megbocsátás témakörét érinti. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

Tudományos előadás

Ferencz Orsolya villamosmérnök, űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos Burokban született emberiség címmel tart előadást Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Hotel konferenciatermében holnap délután hat órától a Mathias Corvinus Collegium Egyesület szervezésében. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A csíksomlyói búcsú ünnepi programja

Az idei pünkösdi búcsú mottója Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél! – a jelmondatot Assisi Szent Ferenc egyik imájából választották a 800 éves ferences rend alkalmából. Pénteken, a délután hat órai nyitó szentmisét megelőzően délután négy órától gyóntatást tartanak a kegytemplom előtti téren, öt órától pedig imaórát kegytemplomban, ahol szombatra virradóan virrasztásra is lesz lehetőség. Szombaton reggel a kegytemplom előtti téren hat órától gyónási alkalom lesz, fél nyolctól szentmise kezdődik, a kordon pedig fél tizenegykor indul a nyeregbe a kegytemplomtól. Az ünnepi szentmise fél egykor kezdődik, amelynek főcelebránsa Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, szónoka P. Urbán Erik ferences tartományfőnök lesz. Ugyancsak szombaton délután öt órától csángó szentmisét tartanak a Szent Péter és Pál plébániatemplomban, a kegytemplomban pedig pünkösdi vigília szentmisét hat órától. Vasárnapra virradóan virrasztást tartanak a kegytemplomban. Vasárnap reggel hat órától gyóntatásra nyílik alkalom, a kegytemplomban pedig reggel hét és nyolc órától, majd fél tizenegytől és délután hat órától is szentmiséket tartanak, melyeket rádiónk élőben közvetít.

Könyvbemutató Kolozsváron

Pénteken délelőtt tizenegy órakor, a Főtér 16. szám alatt található Szent Mihály plébánia hittantermében Msg. Miguel maury Buendía apostoli nuncius jelenlétében mutatják be Az ösztöneit követve című könyvét. A szerzővel dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek beszélget, melyet Schuller Hajnal iskolaigazgató moderál. Közreműködik az Intono Quartet. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Vendégelőadás Sepsiszentgyörgyön

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön május 31-én, este hét órától a Tamási Áron Színházban. Jegyek elővételben a központi jegyirodában kaphatóak. A jegy ára 25 lej, kedvezményesen diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.

Időjárás

Ma is napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, megnövekszik a felhőzet. Záporok, zivatarok több tájegységünkön előfordulhatnak, az intenzívebb gócokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Északnyugaton a nyugati, délnyugati szél délutántól zivataroktól függetlenül is feltámadhat. A csúcshőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, záporokat, zivatarokat követően viszont hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

About the author

Ferencz Emese