2023. május 25. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a szárhegyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és kérjük árassza ránk szent lelkének erejét, hogy tudjuk megújítani hitünket nap mint nap.

Házaspárok pasztorációs kísérése

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program ötödik rendezvényére került sor május 22-23-án a csíksomlyói Jakab Antal Házban, közel 30 lelkipásztor részvételével, akik a házaspárok folyamatszerű kísérésének pasztorációs lehetőségei iránt érdeklődtek. A Familiaris consortio után megjelent szentszéki dokumentumok, különösen Ferenc pápa tekintélyével és az ő pasztorális víziójával, két új szempontot is hozzáadtak a családpasztoráció jelenkori szemléletéhez és gyakorlatához. Az első a kerügmatikus jelleg. Vagyis a családpasztoráció felelősei, szervezői az ősegyház első, központi igehirdetését kell közvetítsék. A másik szempont a katekumenális szemlélet. A családpasztorációs munkának folyamatszerűnek kell lennie, olyan lépések szerint, mint ahogyan az első századokban a katekumenátus vezette be a keresztény életbe és kísérte a „hittanulókat“. A képzést Fleisz Kinga pszihológus, Lepedus István tréner, a Szatmári Egyházmegye családpasztorációs referense vezették, illetve mindezt Szénégető István foglalta keretbe.

Nagy sikerű László Attila koncert volt Margittán

A szervezők által vártnál is sokkal nagyobb sikere volt Margittán annak a László Attila koncertnek, amelynek az Árpád-házi Szent Margit római katolikus templom adott otthont. A jelenleg Szigetszentmiklóson élő, kézdivásárhelyi születésű énekes 2011-ben, a Csillag születik vetélkedő megnyerésével „robbant be” a zene világába és azóta is aktív előadó maradt. Számára a hit: kapaszkodó. „Az élet sokszor olyan, mint egy fal, egy egyenes fal: az ember próbál mászni, de nem sikerül. A hit egy szikla, amiben meg tudok kapaszkodni, hogy előrébb juthassak” – vallotta az énekes. Az előadott számait közvetlenséggel, időnként humorosan vezette fel, az ismertebb slágereknél pedig arra kérte a közönséget énekeljenek együtt vele. Ennek a közönség örömmel eleget tett.

Csókay András Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen

Ma délután öt órától, Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Csókay András idegsebész tart előadást, Ellenségszeretet Jézus-imával, rózsafüzérrel címen. Ezt követően, este fél nyolctól a Kanta-i Szentháromság templomban folyatódik az előadássorozat, mely a megbocsátás témakörét érinti. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

Fába vésett szentek

Az elmúlt huszonöt évben készült egyedi példányokból válogat az a kiállítás, mely Fába vésett szentek címmel május 25. és 29. között tekinthető meg Csíksomlyón, a volt községháza épületében. A csíksomlyói pünkösdi búcsú programjába illeszkedő tárlaton több mint félszáz, stációkat ábrázoló domborművet, valamint Mária, az apostolok, illetve Árpádházi szentek faragott szobrait tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.

Megemlékező szentmise Tempfli József megyéspüspök halálának évfordulóján

Ma délután hat órakor Böcskei László megyéspüspök megemlékező szentmisét mutat be a székesegyházban Tempfli József egykori főpásztor halálának hetedik évfordulója alkalmából.

Könyvbemutató Kolozsváron

Holnap délelőtt tizenegy órakor, a Főtér 16. szám alatt található Szent Mihály plébánia hittantermében Msg. Miguel maury Buendía apostoli nuncius jelenlétében mutatják be Az ösztöneit követve című könyvét. A szerzővel dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek beszélget, melyet Schuller Hajnal iskolaigazgató moderál. Közreműködik az Intono Quartet. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

 Zarándoklat Máriaradnára

Szombaton Máriaradnára zarándokolnak a nagybecskereki egyházmegye papjai és hívei. A Boldog Bogdánffy Szilárd szülőföldjéről érkezett zarándokok délelőtt tizenegy órakor a helyi kegytemplomban szentmisén vesznek részt, amelynek főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök lesz.

Pünkösdi jótékonysági koncert

A pünkösdhöz kapcsolódó rendezvények kiemelkedő momentuma a pünkösdi jótékonysági koncert Csíkszeredában, melyet 18. alkalommal szervez meg az Agora Alapítvány szombaton este fél héttől, a Művészetek Házában. A Role zenekar inspirációs forrásai ezúttal a közel négyszáz éves csíksomlyói Kájoni Kódex, a csángó néphagyományok, valamint a magyar költészet remekei. Az eseményen számos meglepetésvendégre is számíthat a nagyérdemű. A koncert folyamán begyűlt adományokat Todor Gyopárka kezelésére ajánlják. A belépés ingyenes. Bővebb információ az esemény Facebook-oldalán.

Orgonahangverseny

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház és Székelyföldi Filharmónia Fiatal Tehetségek sorozatának legújabb meghívottja Pap Attila, akinek orgonahangversenyét május 30-án, jövő kedden este hat órától hallhatja a közönség a székelyudvarhelyi ferences templomban.

Időjárás

Ma a napos-gomolyfelhős idő mellett leginkább a nyugati országrészben fordulhatnak elő záporok, helyenként zivatarok. Az északi-északnyugati szél többfelé élénk, néhol erős lesz, zivatarokat viharos széllökések kísérhetnek. Marad a nyárias meleg, napközben 21 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás helyenként nagyon erős fokozatot érhet el, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

HÍREK DÉLBEN

Végzősök hangversenyét tartották

A 31. Festum Varadinum ünnepségsorozat utórendezvényeként kedden délután hat órától a végzősök hangversenyét tartották a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Az érdeklődőket Nagy Gabriella, a Nagyváradi Művészeti Líceum igazgatóhelyettese köszöntötte. Az est főszereplőinek pedig azt kívánta, hogy legyenek továbbra is kitartóak, sikeresek, hogy minél több emberhez eljusson a zene szeretete. Tudják mindig közelebb hozni az emberekhez a szépet és a jót, hogy minél gyakrabban lehessen látni egy-egy koncert után az arcokon, hogy derűsek, jól érzik magukat. Felléptek a XII. E osztály zeneszakos diákjai.

Elindult István népe Csíksomlyóra

A gyergyóalfalvi keresztalja útja mindig különleges figyelmet kap, hiszen István pap vezetésével az alfalviak voltak az elsők, akik 1567-ben elzarándokoltak Csíksomlyóra. Idén rekordszámú résztvevő indult el Alfaluból a búcsúba, a reggel hét órakor kezdődő szentmisét követően, a Mária út résztvevőivel együtt. Útközben hozzájuk csatlakoztak a csomafalvi és újfalvi keresztalják is. Délelőtt tíz órakor a Gyergyószentmiklós mellett található, Ferenc pápa látogatásának emléket állító „pápaparknál” szálltak nyeregbe azok, akik lóháton teszik meg a közel 60 kilométeres utat. Több mint ötvenen indultak el innen. Hagyománya van már annak is, hogy vasárnap reggel Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós-templom mellett szabadtéri szentmisét tartanak. A mise főcelebránsa Felföldi László pécsi megyéspüspök lesz, aki a zarándokvonat egyik lelki vezetője is. Az eseményen Pitti Katalin operaénekes által előadott művek is hallhatók lesznek. A pünkösdi ünnepkör Gyergyószéken kedden zárul. A hazaérő zarándokok a búcsús kegyelmekért a szárhegyi ferences templomban adnak hálát a délelőtt tizenegy órakor kezdődő „kis Somlyó” szentmisén.

Ünnepséggel fogadják a zarándokvonatokat Kolozsváron

A hagyományhoz híven, a szervezők idén is népzenével és néptánccal fogadják a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokokat. A Boldogasszony Zarándokvonat ma délután fél háromkor érkezik a kolozsvári vasútállomásra. A zarándokokat a Tokos zenekar és Vigh Ibolya, valamint a Vajdakamarási Hagyományőrző Néptánccsoport és a Felszeg Gyöngye Néptánccsoport tagjai köszöntik. A Csíksomlyó Expressz–Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat holnap délután két órakor érkezik a kolozsvári állomásra, ahol a zarándokokat a Kallós Népzene Iskola diákjai, Vigh Ibolya, illetve a Vajdakamarási Hagyományőrző Néptánccsoport és a Felszeg Gyöngye Néptánccsoport tagjai várják muzsikával és néptánccal.

Pünkösdi programok a gyimesbükki ezeréves határnál

Tizenöt évvel ezelőtt, 2008-ban volt az első pünkösdi zarándoklat a gyimesi volt országhatárhoz és templomhoz, azt akkor még a Duna Tv is élőben közvetítette. Azóta minden évben zarándokok ezrei érkeznek Székelyföld keleti végére. Idén is gazdag programok várják a zarándokokat Gyimesbükkben. Holnap délután két órától ünnepi szentmise lesz a kontumáci Nagyboldogasszony templomnál, majd négy órakor elindul a gyimesbükki keresztalja gyalogosan Csíksomlyóra. Szombaton a gyimesiek hagyomány szerint részt vesznek a csíksomlyói búcsún. Pünkösdvasárnap délelőtt háromnegyed tizenegykor érkezik meg a Tamási Áron fényképével feldíszített mozdony által vontatott zarándokvonat a gyimesi volt határállomásra. A kontumáci templom melletti szabadtéri oltárnál a vasárnap déli ünnepi szentmise fél egykor kezdődik, ennek szónoka Mazai Tihamér Gyimesbükk fiatal lelkésze lesz. Pünkösd vasárnapján este hét órától a gyimesbükki Biotour Vendégház udvarán jótékonysági koncertet tart az Ismerős Arcok együttes. A plébániatemplom tetőszerkezete renoválásra szorul, a koncertre megvásárolt jegyek árából befolyt összeggel a templom felújítását lehet támogatni. A Csíksomlyói búcsúról gyalog hazaérkező gyimesbükki keresztalját hétfőn délelőtt tizenegy órától fogadják – hálaadó szentmise keretében.

Pünkösd a csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplomban

Szombaton délután öt órától a Moldvából érkezett csángóknak mutatnak be szentmisét, melynek főcelebránsa és szónoka: Măriuț Felix forrófalvi plébános, a jászvásári püspökség által megbízott magyar nyelvű szentmise felelőse lesz. Este tíz órakor, a hajnali öt órától kezdődő szentmiséig bezárólag, éjaszakai virrasztást tartanak a templomban. Pünkösdvasárnap délelőtt fél tíztől a csíkcsomortáni, míg tizenegy órától a plébániatemplomban lesz ünnepi szentmise. A csángó szentmisét, valamint az éjszakai virrasztást rádiónk élőben közvetíti.

Bérmálás a nagyváradi székesegyházban

Vasárnap, a délelőtt tizenegy órától kezdődő szentmise keretében Böcskei László megyéspüspök 21 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a nagyváradi székesegyházban. A fiatalok felkészítését Pék Sándor plébános végezte.

Koncert és előadás a Millenniumi templomban

A temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban vasárnap délután kiállítással és előadással egybekötött koncertre kerül sor. A program délután négy órakor nevelő jellegű koncerttel kezdődik, hat órakor előadásra kerül sor, amelynek témája a család, hét órai kezdettel pedig F.J. Haydn: A Teremtés című oratóriuma csendül fel román nyelven az Oratorium Proiect énekkara és a New Hope zenekar előadásában.

Időjárás

Ma a napos-gomolyfelhős idő mellett leginkább a nyugati országrészben fordulhatnak elő záporok, helyenként zivatarok. Az északi-északnyugati szél többfelé élénk, néhol erős lesz, zivatarokat viharos széllökések kísérhetnek. Marad a nyárias meleg, napközben 21 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás helyenként nagyon erős fokozatot érhet el, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

About the author

Ferencz Emese