2023. május 31. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a brassói Szent Péter és Pál-templomban templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Pünkösdi koncertet tartott a szentegyházi filharmónia

Sokan szeretik azt a csodát, amit úgy hívnak: gyermekfilharmónia. Haáz Sándor karnagy–tanár alapította és vezeti a 140 tagú együttest. Pünkösdvasárnap koncertet adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Ez a második pünkösdi koncertjük volt, pünkösdszombatján is teltházas koncertet tartottak. Mindkét koncert végén visszatapsolták a zene- és énekkart. Elhangzottak egyebek mellett pünkösdi énekek, Mária-ének, Este a székelyeknél (régi székely himnusz), a magyar és a 20. században keletkezett székely himnusz, lengyel, török népdalok, gyerekek szólóénekeivel. Több mint 120-an zenéltek és énekeltek együtt. Az udvarhelyi születésű Haáz Sándort a marosvásárhelyi tanárképző főiskola elvégzése után, 1978-ban Szentegyházára nevezték ki általános iskolai zenetanárnak. Nagyapja a festő és múzeumalapító etnográfus Haáz Ferenc Rezső, édesapja a tanár és néprajzkutató Haáz Sándor volt. Szentegyházán igazgatója megbízta egy iskolai rézfúvószenekar létrehozásával. Hamarosan vonósegyüttest is alakított. 1982-ben lépett fel első ízben együtt az iskola ének- és zenekara, az együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet.

Pszichószerda

A májusi Pszichószerda meghívottja Silló Erika-Erzsébet rendszerszemléletű pár- és családterapeuta, aki ma délután öt órától tart előadást A társas magány realitása napjainkban címmel, a csíkszeredai Rubiq Social Clubban. A beugró a szokásos 25 lejes adomány, aminek fejében egy finom kávét, teát is elfogyaszthatnak a résztvevők. A helyek száma korlátozott.

Alzheimer Café Kolozsváron

Szeretettel várnak mindenkit ma délután öt órára a Katolikus Nőszövetség termébe, az e havi Alzheimer Caféra. A májusi meghívott Cseh Katalin költő, aki bemutatja Öröknyár című kötetét. A könyv témája a szellemi leépülés, az egyéniség fokozatos szétesése. Szavakba öntve a kimondatlant, egymást meghallgatva, támogatva megerősödhetünk abban, hogy nem vagyunk egyedül – írják a szervezők.

Vendégelőadás Sepsiszentgyörgyön

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön ma este hét órától a Tamási Áron Színházban. Jegyek elővételben a központi jegyirodában kaphatóak. A jegy ára 25 lej, kedvezményesen diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.

Gyermeknap a cimboráknál

A Cimborák Bábszínház csütörtökön gyermeknap alkalmából tizenegy és tizenkettő óra, valamint egy és két óra között bábsimogató interaktív kiállításra várja az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokába. Délután öt órától a társulat stúdiótermében az 1×1 Királyfi című zenés mesejátékot játsszák, öt éven felülieknek. A kiállításra és az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrálni kell a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Könyvbemutató

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében ma délután hat órától bemutatják Köncei Elek (1809–1881) naplójának Köntzey Tamás által könyvbe szerkesztett, bevezetővel, a családfa ismertetésével és lábjegyzetekkel ellátott bővített változatát. A karatnai születésű székely nemes huszonhárom évet átölelő, dokumentumértékű feljegyzései betekintést nyújtanak az 1848–49-es szabadságharcot követő megtorlás, valamint a kiegyezés időszakának helyi történéseibe. A zenei betétekkel és szavalatokkal színesített est házigazdája Szonda Szabolcs könyvtár­igazgató, moderátora Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke.

Kurátori tárlatvezetés Székelyudvarhelyen

A Pálosok című kiállítás utolsó akkordjaként, vasárnap két időpontban, délelőtt tizenegy órától, illetve délután öt órától szakmai tárlatvezetést biztosítanak az érdeklődő közönség számára a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban. Ezen alkalmakkor Pető Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze-főmuzeológusa s egyben a kiállítás kurátora fogja kalauzolni a zárást megelőző utolsó látogatókat. A helyek száma korlátozott, előzetesen regisztrálni a muzeumpedagogia@hrmuzeum.ro e-mail-címen vagy a 0266–218 375-ös telefonszámon lehet. A belépődíj 8 lej.

Filmvetítés Gyergyószentmiklóson

Carola – A maga természete szerint és szabadon című, Szilvássy Carola életéről készült dokumentumfilmet nézhetik meg az érdeklődők június 5-én délután hat órától, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban. A filmvetítést követően közönségtalálkozót tartanak Szebeni Zsuzsa forgatókönyvíróval, rendezővel. Moderátor: Török Zoltán. A belépés ingyenes.

Családpasztorációs szakmai nap

A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szakmai napra hívja az érdeklődőket: házaspárokat és a házaspárok felé szolgáló paptestvéreket, szerzeteseket, június 10-én délelőtt kilenc és délután egy óra között, a remeteszegi Szent Család templomba és közösségi házba. Az alkalom témái: Teológiai, biblikus alap ahhoz, hogy a résztvevők tudjanak önállóan is gondolkodni házasságról, családról, hogy lássák miért olyan fontos a házasság, a család Isten tervében, és hogy miért főként ezt támadja a Gonosz napjainkban. Szentírási részek, a pasztorális teológia alapjai, az egyház tanítása házasságról, családról. Meg fognak ismerkedni néhány egyházi dokumentummal, köztük a 21. századi családpasztoráció elmélet kódexét jelentő két enciklikával: a Familiaris Consortio, illetve Amoris Letitia c. dokumentumokkal, melyek alapszövegek a jelenlegi munkájukban.

Időjárás

Ma a napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők és több helyen is kialakulhat zápor, zivatar, melyet helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. Sokfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. 21 és 29 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

About the author

Ferencz Emese