2023 március 16. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a szovátai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Missziós sorozat a várad-újvárosi templomban

A váradújvárosi római katolikus templom fennállásának 300. évfordulója alkalmából a plébánia missziós sorozatot hirdetett, melynek harmadik alkalmát kedd este tartották. A hat órakor kezdődött szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor esperes, székesegyházi plébános volt, a missziós alkalom témája pedig: Misszió a lelkipásztorkodás útján – lelkipásztori sajátosságok a város szívében, a közvetlen előd még élő visszaemlékezése a lelkipásztorkodás eredményeire. Elmélkedésében a szónok azt emelte ki, hogy Isten kell legyen a terv, a kivitel és a betetőzés, hiszen, ha nyughatatlan szívünkkel először a mennyek országát keressük, akkor megadatik nekünk minden, amire a szükségünk van. A misszió azonban nemcsak prédikáció és templom, hanem annál sokkal több.

A várad-környéki és a tasnádi esperességek papjai a püspöki palotában

A tavalyi évhez hasonlóan az egyházmegye lelkipásztorai esperességi csoportokban a püspöki palotába látogatnak, hogy megosszák egymással az elmúlt év lelkipásztori tapasztalatait, illetve a keresztség szentségével kapcsolatos meglátásaikat. Ennek megfelelően ma délelőtt tíz órakor a várad-környéki és a tasnádi esperességek papjait látja vendégül Böcskei László megyéspüspök a palota második emeleti üléstermében.

Férfizarándoklat Máriapócsra

Szombaton a nagyváradi főpásztor vezetésével szervezik meg a második egyházmegyei férfizarándoklatot ezúttal Máriapócsra. A zarándoklat meghívott előadója Orosz István görögkatolikus pap, aki délelőtt tíz órakor tart előadást. A program keretében Böcskei László megyés püspök fél tizenkettőkor szentmisét mutat be, majd három órakor rózsafüzért imádkoznak a résztvevők a máriapócsi kegykép előtt.

Szent József-búcsúk a nagyváradi egyházmegyében

Március 19-én Szent Józsefet, Szűz Mária jegyesét, az egyház védőszentjét, a családok, a munkások és az üldözöttek patrónusát ünnepeljük. Szombaton, déli tizenkét órakor tartják a hegyköztótteleki plébániatemplom búcsúját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát. Március 20-án tartják a nagyváradi Szent József-templom búcsúját. A délután öt órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Oros Roland várad-olaszi segédlelkész. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti!

Sami Briss alkotásaiból nyílik kiállítás Nagyváradon

Sami Briss alkotásaiból nyílik képzőművészeti kiállítás a nagyváradi Körösvidéki Múzeum központi épületében. A festményekből, kisplasztikából és rajzokból álló kiállítást március 22-én, délután hat órától nyitják meg. A jászvásári származású, nemzetközileg elismert művész először állít ki romániai múzeumban, legutóbb 12 éve nyílt meg az első és egyben utolsó kiállítása az országhatáron belül.

Nagyböjti ifjúsági lelki nap Segesváron

Március 25-én délelőtt tíz és délután hat óra között nagyböjti ifjúsági lelki napot tartanak a segesvári Kolping Házban. Meghívott: Molnár Lehel piarista szerzetes, kolozsvári egyetemi lelkész. Jelentkezni március 20-ig lehet a 0742075092-es telefonszámon.

Afréka a szatmári egyházmegyébe látogat

Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, kilenc orvosi misszión vett részt Afrikában, a férjével együtt létrehozott Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány szervezésében. Ebben a hónapban a szatmári egyházmegye több helyszínére is ellátogat. Március 23-án Szatmárnémetiben a Megmaradás Házában tart előadást délután öt órai kezdettel. A helyek száma korlátozott, jelentkezni Gáspár Annamáriánál lehet a 0743097701-es telefonszámon. Belépő: 10 lej. Március 24-én este hét órakor a nagybányai Philia Oázis galériavendéglőben találkozik a közösséggel, míg másnap délelőtt tíz órától Máramarosszigeten tart előadást, délután öt órától pedig a kökényesdi kultúrotthonban. Március 26-án a Nagybányai Szentháromság templomban a fél tizenkettőkor kezdődő szentmise után találkozik a hívekkel. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogad az afrikai misszió javára.

Pedagógusok lelkinapja a püspöki palotában

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja április 1-én lelkinapot szervez pedagógusoknak a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsorában. Előadók: Farmati Anna és Gábor Csilla, szociális testvérek, egyetemi oktatók. Részvételi díj: 50 RON Jelentkezni március 25-ig lehet a varad.org oldalon.

Időjárás

Egy hidegfront hatására csapadékos, szeles idő érkezik. A nyugati országrészben havas eső, esetleg hószállingózás is előfordulhat. Napközben napsütésre is számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből elsősorban a déli országrészben kisebb zápor a keleti és középső tájakon, hózápor várható. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban -7, +2 fokot mértünk, délután 2-8 fokot mérhetünk.

HÍREK DÉLBEN

Családpasztorációs referensek találkozója Neamț megyében

Elkezdődött Traianban a családpasztorációban dolgozó referensek országos találkozója. A jelenlévők a ‘’Katekumenális felkészítés a házasságra’’ című dokumentumot ismerhetik meg, melyet Mons. Renzo Bonetti, a veronai egyházmegye papja mutat be. Jelen van többek között Pál József Csaba, a Romániai Püspöki Konferencia családokért felelős temesvári megyéspüspök, a nagyváradi egyházmegyét pedig Tóth Attila Levente családpasztorációért felelős margittai plébános képviseli.

Családpasztorációs szemléletformáló és gyakorlati alapképzés

A Családpasztorációs Központ szeretettel hívja a Gyulafehérvári Főegyházmegye házaspárjait egy szemléletformáló és gyakorlati alapképzésre, amely három fontos témát és sok-sok gyakorlati tudnivalót ölel fel. Annak ajánlják, aki már valamilyen családpasztorációs szolgálatot végez és szeretne újratöltődni, továbbképzésen részt venni; aki szívesen szolgálna a környezetében lévő házaspárok, családok felé valamilyen formában, csak még nem tudja, hogyan kezdhetné el; akit érdekel a családpasztoráció és az Egyház házasságról, családi életről szóló tanítása, útmutatása. A képzésen való részvétel ingyene.. A szállás és étkezési költségeket is részben tudják támogatni.A képzést elvégzettek egyházmegyei tanúsítványt kapnak.

Albumbemutató Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban ma délután öt órától bemutatják a Sárosi Csaba képzőművészeti munkáit és életét ismertető albumot. A könyvet bemutatja Deák Ferenc Lóránd műkritikus, az album szerzője.

Egyházi elöljárók tartanak tárlatvezetést a Pálosok kiállításán, Székelyudvarhelyen

A pálos rend történetét bemutató időszakos kiállításon kivételes alkalommal szombaton délután két órától Darvas-Kozma József pápai káplán, esperes-plébános, március 21-én, hat órától pedig Bátor Botond hargitafürdői plébános, pálos szerzetes tartanak tárlatvezetést. Az egyházi méltóságok kutatásaik révén saját szemszögükből ismertetik a kiállítást. A tárlatvezetésen a helyek száma korlátozott, legtöbb harminc fő lehet jelen. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a muzeumpedagogia@hrmuzeum.ro e-mail címen vagy a 0266218375-ös telefonszámon jelezhetnek az érdeklődők. Az eseményén való részvételt biztosító belépődíj 8 lej.

Főpásztori látogatás a román személyi plébánián

Vasárnap, Böcskei László megyéspüspök főpásztori látogatást tesz a nagyváradi román személyi plébánián, ahol délelőtt tíz órai kezdettel szentmisét mutat be Mârț Mihai plébános koncelebrálásával.

Tehetségtámogató ösztöndíjprogram

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány Fenomén elnevezésű tehetségtámogató ösztöndíjprogramjára olyan 0–12. osztályos tehetséges diákok pályázhatnak, akik valamilyen oktatási, tudományos vagy művészeti területen, sportban kiemelkedőek, de előrehaladásuk, további fejlődésük a családjukra nehezedő anyagi terhek miatt nem vagy csak nehézségek árán valósulhat meg. Határidő: március 31. Bővebb információ a www.juventutti.ro/fenomen oldalon kapható.

Passió Csíksomlyón

Idén virágvasárnap újra bemutatják a Csíksomlyói Passiójátékot a Kegytemplom előtti téren. Az előadásban a résztvevők szabad téren, táncjelenetek által viszik színre Krisztus szenvedéstörténetét Jeruzsálembe való bevonulástól a nagypénteki eseményeken keresztül egészen a feltámadásig. A Csíksomlyói Passió csoport hosszú múltra tekint vissza, hiszen először 27 évvel ezelőtt mutatták be az előadást ugyanezen a helyszínen. A fiatalokból álló közösség nagy szeretettel vár minden érdeklődőt a Passiójátékra április 2-án, délután öt órakor a Kegytemplom előtti térre.

Zarándoklat Medjugorjéba

Április 30 és május 6 között újabb medjugorjeai zarándoklatra hívjuk Önöket, Karácson Tibor atya vezetésével. A zarándokok minden nap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, valamint a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak. Részvételi díj 300 Euró, amely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Jelentkezni és a részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Margaritha Valapilla nővér és Manfred Huber atya lelkigyakorlata Kovásznán

Június 5–9. között a kovásznai Szent István plébánia ad otthont egy ötnapos Szentírásra alapozott, belső gyógyulást segítő, csendes lelkigyakorlatnak. A lelkigyakorlatot az Indiából származó, Németországban élő Margaritha Valappila nővér vezeti Manfred Huber atyával. A lelkigyakorlat résztvevői választ kaphatnak hitbeli kérdéseikre, segítséget a világban való eligazodásukhoz, és az Istennel való személyes kapcsolatuk, lelki békéjük megtalálásához. A részvételi díj teljes ellátással: 750 lej. Jelentkezni és részletes információkat kérni a margitnover@gmail.com e-mail címen keresztül lehet, illetve a 0760 312 723-as telefonszámon.

Időjárás

Egy hidegfront hatására csapadékos, szeles idő érkezik. A nyugati országrészben havas eső, esetleg hószállingózás is előfordulhat. Napközben napsütésre is számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből elsősorban a déli országrészben kisebb zápor a keleti és középső tájakon, hózápor várható. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északkeleti szél. Délután 2-8 fokot mérhetünk.

About the author

Ferencz Emese