2023 március 17. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a parajdi, holnap a kadicsfalvi, míg vasárnap a csikcsomortáni templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A Nagyváradi Egyházmegyében vasárnap Tenkén és Újsásteleken, míg a Szatmárnémeti Egyházmegyében Csanáloson lesz szentségimádási nap. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron

Március 15. alkalmából Novák Katalin magyar köztársasági elnök magyar állami kitüntetéseket adományozott több erdélyi személyiségnek a köz érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért. A kitüntetéseket a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Varga Mihály pénzügyminiszter adta át. Az ünnepségen Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Potyó István karnagy, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia kántora. Arany érdemrendkereszttel tüntették ki Geréd Vilmos székesegyházi karnagyot. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben, amely a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések egyike, részesült Gábor Csilla irodalomtörténész, egyetemi tanár, szociális testvér, valamint Oláh Zoltán kanonok, a gyulafehérvári székeskáptalan kanonokja, címzetes egyetemi előadó, intézetigazgató is.

Lelkinap Szatmárnémetiben

Holnap délelőtt fél tizenegy és délután egy óra között lelkinapot tartanak a Szentlélek templomban. A programban szerepel szentségimádás, elmélkedés, és szentmise. Az elmélkedést Pantea Tibor ferences testvér tartja, a szentmisét pedig Károly testvér mutatja be. A szentségimádás kezdetétől gyónási lehetőség lesz. Mindenkit szeretettel várnak.

Ünnep a Piarista Nővéreknél

Szeretettel hívnak és várnak a Piarista Nővérek mindenkit szentmisére, alapítójuk Boldog Celestina Donati mennyei születésnapján, holnap déli tizenkét órakor a nagykárolyi Kalazanci Szent József Plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa Nm. és Ft. Schönberger Jenő szatmári püspök, szónoka pedig Ft. Molnár Lehel piarista szerzetes lesz.

Mária áhítat Kovásznán

Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a holnap délután öt órakor kezdődő szentségimádásra, majd hat órától szentmisére a helyi plébániatemplomba. A szentmise szónoka Bartos Károly gyergyócsomafalvi plébános lesz. A zenei szolgálatot a Kikapcsolsz katolikus ifjúsági együttes látja el. A Mária áhítatot rádiónk élőben közvetíti.

Újból Bach-maratonnal ünneplik J. S. Bach születésnapját Kolozsváron

Március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján rendezik meg Kolozsváron a második Bach-maratont, amelyen több mint 60 művész lép fel az evangélikus Pietati templomban. A 12 órán át tartó, maratoni jellegű komolyzenei hangverseny idei, változatos és színes programjában neves meghívottak, gyönyörű Bach-művek szerepelnek. A rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők azonban adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona felújítására. A kürpödi Johannes Hahn-orgona Pietati templomban talál majd új otthonra, amennyiben sikerül előteremteni a restauráláshoz szükséges anyagi forrásokat. További információk, valamint részletes program a Bach-maraton Facebook oldalon böngészhető.

Magyar filmnapokat tartanak Brassóban

Friss magyar filmeket tekinthet meg a brassói közönség március 24. és 26. között – közölte a szervező Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest. A Brassói Magyar Filmnapok programjában szerepel az Erőss Zsolt hegymászóról és feleségéről szóló játékfilm, egy 70 éve letűnt téli olimpiai álom nyomában járó dokumentumfilm, egy életrajzi film a Brassóban született és világhírű fotográfusról, egy történelmi kémdráma és persze a kicsiknek is ajánlanak filmes élményt. A filmeket román felirattal vetítik és a vetítésekre a belépés ingyenes.

Pápalátogatás Budapestre

Szatmárnémetiből is indítanak zarándoklatot, Ferenc pápa látogatása alkalmából. A busz április 30-án, hajnali négy órakor indul a Székesegyház előtti parkolóból. A zarándokok részt vesznek a fél tízkor kezdődő szentmisén a Kossuth Lajos téren, a Szentatya homíliáján. A szentmisét követően a zarándoklatot a máriapócsi kegykép előtti imával, s ízletes estebéddel zárják. Részvételi díj: 50,- EUR/fő. Az ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, lelkivezetést és egy estebédet. Jelentkezni április 14-ig lehet, személyigazolvány másolattal, illetve a díj kifizetésével.

Zarándoklat Medjugorjéba

Április 30 és május 6 között újabb medjugorjeai zarándoklatra hívjuk Önöket, Karácson Tibor atya vezetésével. A zarándokok minden nap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, valamint a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak. Részvételi díj 300 Euró, amely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Jelentkezni és a részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Ma sok napsütés, száraz idő várható, délután nyugaton és északkeleten vastagodhat meg a fátyolfelhőzet. Helyenként élénk, erős déli-délkeleti szél fog fújni. Fagyos lesz a reggel, napközben 4-11 fokra készülhetünk. Holnap is a napsütésé lesz a főszerep, csak kisebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. A délkeleti szél lesz élénk, északnyugaton néhol erős. A fagyos reggel után, délután 10-15 fok valószínű.

HÍREK DÉLBEN

Belső iránytű

A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia keretében működő Belső iránytű előadássorozata ma este hét órakor folytatódik, Egyensúly témában. Meghívottak: Czirják Kati vállalkozói tréner, Dávid Gyöngyi rádióműsor szerkesztő, valamint Tankó Ágnes márka-felelős. Vendégeikkel arról beszélgetnek majd, hogy miként nő a nő a családban, munkahelyen, otthon, egyházközségben, hitében és önmagával. Mindhárom meghívott formálja a jelent: törekvéseik és jelenlétük által erős mozgatói a közösségi jónak. Mindenkit szeretettel várnak!

Nagyböjti lelkinap Marosvásárhelyen

Holnap délelőtt fél tíz és délután két óra között Te hogy állsz meg Isten előtt? címmel nagyböjti lelkinapot tartanak a marosvásárhelyi Remeteszegi Plébánián. Mindenkit szeretettel várnak.

Szent József búcsú

A sepsiszentgyörgyi Szent József egyházközség templomának búcsújára készül, melyet vasárnap a délután hat órától kezdődő szentmisével ünnepel. A búcsúra három napos triduummal készülnek, melyre ma és holnap is lehetőség van bekapcsolódni. A triduumon Csont Ede tusnádi plébános, teremtésvédelmi referens prédikál. A búcsús szentmise ünnepi szónoka Timár Sándor P. Asztrik OFM kegytemplomigazgató lesz. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit!

Keresztút Csíksomlyón

A nagyböjtben minden szombaton déli tizenkét órától Keresztutat végeznek a csíksomlyói Jézus Kálvárián. A következő keresztút járás holnap lesz, melyet a Gyökér adja fáját közösség fog vezetni. Imaszándékaikba foglalják a kárpátaljai magyarokat, a szíriai és törökországi földrengés áldozatait. A keresztutat a pálos szerzetesek vállalták fel, Botond testvér vezetésével. Aki nem tud részt venni, az otthonról is betud kapcsolódni az imaszándékba.

Kersztúti ájtatosság Lugoson

A lugosi katolikus temetőben holnap délután öt órakor nagyböjti keresztúti ájtatosságot tartanak, amelyekre különleges imákkal és elmélkedésekkel készülnek a szervezők.

Születésnapi lemezbemutató koncert

Nagy Norbert, az elismert szatmári tenor holnap este hat órától a szatmárnémeti Iparos otthonba egy különleges koncerttel kedveskedik szülővárosa zenekedvelőinek. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.

 Vendégelőadás a Csíki Játékszínben

Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című darabját nézhetik meg a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház vendégelőadásában március 21-én délelőtt tíz órától a Csipike bérlettel, illetve délben fél egytől a Babszem Jankó bérlettel. Információ és helyfoglalás a 0748–168506-os telefonszámon leehtséges.

 Afréka a szatmári egyházmegyébe látogat

Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, kilenc orvosi misszión vett részt Afrikában, a férjével együtt létrehozott Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány szervezésében. Ebben a hónapban a szatmári egyházmegye több helyszínére is ellátogat. Március 23-án Szatmárnémetiben a Megmaradás Házában tart előadást délután öt órai kezdettel. A helyek száma korlátozott, jelentkezni Gáspár Annamáriánál lehet a 0743097701-es telefonszámon. Belépő: 10 lej. Március 24-én este hét órakor a nagybányai Philia Oázis galériavendéglőben találkozik a közösséggel, míg másnap délelőtt tíz órától Máramarosszigeten tart előadást, délután öt órától pedig a kökényesdi kultúrotthonban. Március 26-án a Nagybányai Szentháromság templomban a fél tizenkettőkor kezdődő szentmise után találkozik a hívekkel. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogad az afrikai misszió javára.

Jótékonysági koncert Kolozsváron

Március 28-án este fél héttől a Báthory István Elméleti Líceum jótékonysági koncertet szervez a Báthory-Apor Szemminárium bejáratának restaurálása céljából a főtéri Szent Mihály templomban. Fellépnek az iskola diákjai. Meghívott: Erich Türch orgonaművész. Mindenkit szeretettel várnak.

Zarándoklat Toszkánába

A kolozsmonostori egyházközség július 17-27. között zarándoklatot szervez Toszkánába, a költők, festők, szentek és a bor hazájába. Részvételi díj: 950 euró/fő. Az ár tartalmazza a kilenc éjszakai szállást félpanziós ellátással, szállítást, idegenvezetést, helyi idegenvezetést Sienában. Az ár nem tartalmazza a belépődíjakat, valamint az egészségügyi biztosítást. Elszállásolás kétágyas szállodai szobákban. A zarándoklat lelkivezetője Székely Dénes plébános lesz. Érdeklődni és jelentkezni a 0266-310.965-ös telefonszámon vagy a www.westtraveltours.ro oldalon lehet.

Időjárás

Ma sok napsütés, száraz idő várható, délután nyugaton és északkeleten vastagodhat meg a fátyolfelhőzet. Helyenként élénk, erős déli-délkeleti szél fog fújni. Fagyos lesz a reggel, napközben 4-11 fokra készülhetünk. Holnap is a napsütésé lesz a főszerep, csak kisebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. A délkeleti szél lesz élénk, északnyugaton néhol erős. A fagyos reggel után, délután 10-15 fok valószínű.

About the author

Ferencz Emese