2023 március 20. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a küküllőkeményfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a megállásra, az elcsendesedésre, a legméltóságosabb Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztussal való bensőséges találkozásra.

Legyünk együtt Isten családja

A pasztorális bizottság Gyulafehérváron tartotta ülését március 17-én. A megbeszélésen részt vett dr. Kovács Gergely érsek, dr. Kerekes László segédpüspök, valamint hivatali és kinevezett bizottsági tagok. A munkamegbeszelésen sok jó ötlet, hozzászólás elhangzott, ami a főegyházmegye jövője számára meghatározó lehet. Pasztorális jó gyakorlatokat, ötleket gyűjtöttek össze a közkinccsé tétel szándékával a bizottság tagjai. Elkezdődött egy lehetséges főegyházmegyei pasztorális terv előkészítése. Mottója, struktúrája, tartalma, módszerei valamiképpen a közösség és család kulcsszavakra épülhet majd fel. Cél a nagy kiterjedésű egyházmegyében elérhetővé tenni azt, ami egy helyen bevált, megszólítva és segítve ezzel újabb embereket, csoportokat. A cél az egyházmegyei közösségiség erősítése. A pasztorális terv kialakítása addig is legyen fontos imaszándék minden hívő számára, kérik a bizottság tagjai, hogy együtt Isten családja legyünk.

Kalazanci Szent József nyomdokain

Visszatértek a piaristák Kolozsvárra, 2022. augusztus végén mutatkoztak be a kincses városban, és amellett, hogy az egyetemi lelkészség munkáját irányítják, egykori templomuk, sőt, az egykor általuk vezetett iskola falai között is jelen vannak. Március 17-én délben a Báthory Líceum kápolnájának búcsúját ünnepelték a diákok és tanárok a vezetésükkel. Sárközi Sándor piarista volt a főcelebráns és szónok, közvetlen stílusban beszélt a diákoknak a Szent Józsefet tisztelő, nevét viselő Kalazanci Szent József életének három mozzanatáról, amely például szolgálhat a mai fiataloknak is az Istennek felajánlott szolgálatról. A nagyon bensőséges hangulatú szentmisét követően a szülői szövetség jóvoltából kis búcsús agapé következett.

Hogyan osztályoznánk saját boldogságunkat?

Egytől tízig hányast adnánk a saját boldogságunkra? – tette fel a kérdést Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébános és Kalot elnök a csíksomlyói nappali foglalkoztató termében összegyűlt szépkorúak számára. Egy felmérés szerint a székelyföldi emberek boldogságindexe egy gyenge hetes, azonban most tanúja lehettem annak, hogy gyász, betegségek és egyéb lelki fájdalmak ellenére az idősek a boldogságukat egy átlag nyolcasra képesek osztályozni. „Sohasem az határozza meg az életemet, ami éppen történik, hanem az, hogy én milyen választ adok azokra a történésékre. Mindig megvan a szabadságom. Elmerülök az önsajnálatban, vagy pedig eldöntöm, hogy igenis én tovább akarok lépni?” – erősítette meg mindenkiben a gondolatot a plébános, hogy a boldogság döntés kérdése. A nappali foglalkoztató központ a védett lakóotthon épületében kapott helyet. Idén januártól nemcsak az otthonban bentfekvő, demenciával élő személyek számára nyitottak a szolgáltatások, hanem 65 év fölötti, mozgásproblémákkal rendelkező nyugdíjasok is részt vehetnek a foglalkozásokon, hetente két alkalommal. Ha szívesen tartozna egy csoporthoz, ahol a kézműves foglalkozások mellett, a test, lélek és elme átmozgatása is hangsúlyt kap tárcsázza a 0728289398-as telefonszámot.

Újból Bach-maratonnal ünneplik J. S. Bach születésnapját Kolozsváron

Március 21-én, azaz holnap, Johann Sebastian Bach születésnapján rendezik meg Kolozsváron a második Bach-maratont, amelyen több mint 60 művész lép fel az evangélikus Pietati templomban. A 12 órán át tartó, maratoni jellegű komolyzenei hangverseny idei, változatos és színes programjában neves meghívottak, gyönyörű Bach-művek szerepelnek. A rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők azonban adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona felújítására. A kürpödi Johannes Hahn-orgona Pietati templomban talál majd új otthonra, amennyiben sikerül előteremteni a restauráláshoz szükséges anyagi forrásokat. További információk, valamint részletes program a Bach-maraton Facebook oldalon böngészhető.

Nagyböjti ifjúsági lelki nap Segesváron

Március 25-én délelőtt tíz és délután hat óra között nagyböjti ifjúsági lelki napot tartanak a segesvári Kolping Házban. Meghívott: Molnár Lehel piarista szerzetes, kolozsvári egyetemi lelkész. Jelentkezni ma estig lehet a 0742075092-es telefonszámon.

Az Élet Menete

A temesvári Mária Béke Királynője görögkatolikus templom szomszédságában található Carmen Sylva parkból indul az idei Élet Menete szombaton déli tizenkét órakor. A menet a magzatkorú gyermekek életének védelmére hívja fel a figyelmet.

Zarándoklat Medjugorjéba

Április 30 és május 6 között újabb medjugorjeai zarándoklatra hívjuk Önöket, Karácson Tibor atya vezetésével. A zarándokok minden nap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, valamint a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak. Részvételi díj 300 Euró, amely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Jelentkezni és a részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Időjárás

A mai napon többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, inkább csak szűrt napos időszakokra számíthatunk. Kisebb eső, zápor a déli országrész kivételével mindenhol előfordulhat. Megélénkül az északnyugatira forduló szél. Délután 13-18 közé melegedhet a levegő, de a déli országrészben, akár 19-20 fok is lehet.

About the author

Ferencz Emese