2023 március 21. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a máréfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Családpasztorációs szemléletformáló és gyakorlati alapképzés

A Családpasztorációs Központ szeretettel hívja a Gyulafehérvári Főegyházmegye házaspárjait egy szemléletformáló és gyakorlati alapképzésre, amely három fontos témát és sok-sok gyakorlati tudnivalót ölel fel. Annak ajánlják, aki már valamilyen családpasztorációs szolgálatot végez és szeretne újratöltődni, továbbképzésen részt venni; aki szívesen szolgálna a környezetében lévő házaspárok, családok felé valamilyen formában, csak még nem tudja, hogyan kezdhetné el; akit érdekel a családpasztoráció és az Egyház házasságról, családi életről szóló tanítása, útmutatása. A képzésen való részvétel ingyene. A szállás és étkezési költségeket is részben tudják támogatni. A képzést elvégzettek egyházmegyei tanúsítványt kapnak. További részleteket holnap, a déli magazinunk keretében hallhatnak.

A margittai, a szilágysomlyói, a székelyhídi és a tenkei esperességek papjai a püspöki palotában

A tavalyi évhez hasonlóan az egyházmegye lelkipásztorai esperességi csoportokban a püspöki palotába látogatnak, hogy megosszák egymással az elmúlt év lelkipásztori tapasztalatait, illetve a keresztség szentségével kapcsolatos meglátásaikat. Ennek megfelelően ma délelőtt tíz órakor a margittai és a szilágysomlyói esperességek papjait, holnap, szintén tíz órakor a székelyhídi és a tenkei esperességek papjait látja vendégül Böcskei László megyéspüspök a palota második emeleti üléstermében.

Nyílt nap a Szent Ágoston-központban

A Gyulafehérvári Caritas munkaközössége és a csíkszeredai Szent Ágoston nappali foglalkoztató központ fiataljai szeretettel hívnak mindenkit a központba ma délelőtt tizenegy órától, a Down-szindróma világnap alkalmából rendezett nyílt napra. A rendezvényen néptáncoktatással, bábszínházzal, kézműveskedéssel és arcfestéssel várják az érdeklődőket.

Missziós sorozat a várad-újvárosi templomban

A várad-újvárosi plébániatemplom fenállásának 300. évfordulója alkalmából a Szent László plébánia missziós sorozatot hirdetett, melynek negyedik alkalmát ma tartják. A délután hat órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Jakabos Barnabás SJ jezsuita szerzetes lesz. A missziós alkalom témája: Misszió a lelkiélet útján - missziós terület lehetőségei egy nagyváros főterén. A sorozat utolsó alkalma március 28-án lesz.

Sami Briss alkotásaiból nyílik kiállítás Nagyváradon

Sami Briss alkotásaiból nyílik képzőművészeti kiállítás a nagyváradi Körösvidéki Múzeum központi épületében. A festményekből, kisplasztikából és rajzokból álló kiállítást holnap délután hat órától nyitják meg. A jászvásári származású, nemzetközileg elismert művész először állít ki romániai múzeumban, legutóbb 12 éve nyílt meg az első és egyben utolsó kiállítása az országhatáron belül.

Pedagógusok lelkinapja a püspöki palotában

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja április 1-én lelkinapot szervez pedagógusoknak a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsorában. Előadók: Farmati Anna és Gábor Csilla, szociális testvérek, egyetemi oktatók. Részvételi díj: 50 RON Jelentkezni március 25-ig lehet a varad.org oldalon.

Passió Csíksomlyón

Idén virágvasárnap újra bemutatják a Csíksomlyói Passiójátékot a Kegytemplom előtti téren. Az előadásban a résztvevők szabad téren, táncjelenetek által viszik színre Krisztus szenvedéstörténetét Jeruzsálembe való bevonulástól a nagypénteki eseményeken keresztül egészen a feltámadásig. A Csíksomlyói Passió csoport hosszú múltra tekint vissza, hiszen először 27 évvel ezelőtt mutatták be az előadást ugyanezen a helyszínen. A fiatalokból álló közösség nagy szeretettel vár minden érdeklődőt a Passiójátékra április 2-án, délután öt órakor a Kegytemplom előtti térre.

Márton Áron püspök nyomdokain

Április 17-20 közt Márton Áron emléktúrát, zarándok kirándulást hirdet Simon Attila idegenvezető Négyfalu-Brassó – Csíkszentdomokos – Csíksomlyó, Kolozsvár, Máramarossziget, Nagybánya, Koltó – Gyulafehérvár – Fogaras, Brassó útvonalon. A kirándulás ára: 1000 lej/ fő, ez tartalmazza az autóbusz költségét, három éjszakai szállást félpanzióval, belépőkkel és a magyar nyelvű idegenvezetést. Az út során Márton Áron életéről és munkásságáról tart előadást, ismertetést Simon Attila idegenvezető. Jelentkezni március 31-ig lehet, az előleg 200 lej/fő. A többit helyszínen, a buszon induláskor kell fizetni. Érdeklődni Simon a 0726 092 467-es telefonszámon lehet.

Zarándoklat Medjugorjéba

Április 30 és május 6 között újabb medjugorjeai zarándoklatra hívjuk Önöket, Karácson Tibor atya vezetésével. A zarándokok minden nap szentmisén, szentségimádáson és rózsafüzéren vehetnek részt. Ellátogatnak a Cenacolo közösséghez, végigjárják a Krizevac és a Podbrdo hegyeket is, valamint a Medjugorje közelében levő vízeséshez is elzarándokolnak. Részvételi díj 300 Euró, amely tartalmazza az útiköltséget, félpanziós ellátást és a szállást (2-3 ágyas szobákban). Jelentkezni és a részletekről érdeklődni Tibor atyánál a 0771-084735-ös vagy Mitra Liviánál a 0743-782461-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Ma országszerte borongós időre számíthatunk, de többfelé szűrt napsütés várható. Többfelé eső, zápor kialakulására is készülni kell. Az északnyugati szél helyenként megélénkülhet. Napközben 12-20 fokot mérhetünk.

HÍREK DÉLBEN

Közeleg a tavaszi óraátállítás

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, vagyis 2023-ban március 25-ről 26-ra virradó éjszaka hajnali három órakor kell átállítani az órákat négy órára. A nyári időszámítás célja egyébként, hogy az emberek minél tovább használják a természetes fényt, ezzel pedig villamosenergiát takaríthatnak meg. Egyébként a tegnap volt a tavaszi nap-éj egyenlőség, vagyis a csillagászati tavasz kezdete, amikor a nappal és az éjszaka szinte egyenlő hosszúságú. Mostantól kezdve a nappalok egyre hosszabbak lesznek, az éjszakák pedig rövidülnek, egészen június 21-ig, amikor a csillagászati tavasz véget ér a nyári napfordulóval.

Szépül a Szent Mihály-hegyi templom

Ez év novemberében be kell fejeznie a kivitelezőnek a Szent Mihály-hegyi műemlék templom restaurálását. Kézdiszék legszebb és legértékesebb barokk temploma eredeti pompáját nyeri vissza. „A falfestményeket a templomhajóban gyönyörűen helyreállították, dolgoznak a szentélyben, az oltár fölötti boltozaton. A templom kívülről elkészült, az esőcsatornák össze vannak kötve és a víz el van vezetve az épület környékéről. Vannak érdekességek is: amikor az Almás felőli, vagyis keleti részen ásták a vízelvezető árkot, egy ötször öt méteres területen csonttárat találtak, ötven-hatvan csontvázra becsülték a maradványok számát a szakemberek. Ezeket a korábban fellelt emberi maradványok mellé hantolták el, egy helyen nyugszanak. Találtak úgy is csontvázakat – kettőt egymás mellett – hogy egy részük a szentély falai alatt, másik részük meg az udvaron volt. Vagy temető volt korábban, vagy a templom területére temetkeztek” – részletezte a községmenedzser.

Tehetségtámogató ösztöndíjprogram

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány Fenomén elnevezésű tehetségtámogató ösztöndíjprogramjára olyan 0–12. osztályos tehetséges diákok pályázhatnak, akik valamilyen oktatási, tudományos vagy művészeti területen, sportban kiemelkedőek, de előrehaladásuk, további fejlődésük a családjukra nehezedő anyagi terhek miatt nem vagy csak nehézségek árán valósulhat meg. Határidő: március 31. Bővebb információ a www.juventutti.ro/fenomen oldalon kapható.

Újból Bach-maratonnal ünneplik J. S. Bach születésnapját Kolozsváron

Ma, Johann Sebastian Bach születésnapján rendezik meg Kolozsváron a második Bach-maratont, amelyen több mint 60 művész lép fel az evangélikus Pietati templomban. A 12 órán át tartó, maratoni jellegű komolyzenei hangverseny idei, változatos és színes programjában neves meghívottak, gyönyörű Bach-művek szerepelnek. A rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők azonban adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona felújítására. A kürpödi Johannes Hahn-orgona Pietati templomban talál majd új otthonra, amennyiben sikerül előteremteni a restauráláshoz szükséges anyagi forrásokat. További információk, valamint részletes program a Bach-maraton Facebook oldalon böngészhető.

A Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség előadása

A Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség Hitélet teljes oktávon címmel előadás-sorozatot indított egyetemisták és felnőttek számára szentségi katekézis jelleggel, a hét szentség témájában. Bár a témát a lelkiélet megvilágításában közelítik meg, tanfolyamszerű jellege miatt egyfajta képzésnek is vehető, amiről a résztvevők kérésére igazolást állítanak ki, amennyiben annak valaki a hitoktatásban, a lelkigondozásban, esetleg akolitus- vagy lektorképzésben hasznát venné. A következő előadás holnap este hét órától lesz a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében.

Máriás lelkiségek egyházmegyei találkozója Nagyváradon

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, azaz szombaton Nagyváradon tartják a máriás lelkiségek egyházmegyei találkozóját. A találkozó meghívott előadója Excellenciás Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke. A program délelőtt tíz órakor szentségimádással és rózsafüzérrel kezdődik, melyet előadás követ. Fél egykor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a székesegyházban. A programot, teljes terjedelmében, rádiónk élőben közvetíti.

Menet az életért

Szombaton szervezik Nagyváradon a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást a család és a magzat védelmében. A program fél egykor kezdődik a Szent László téren. A menet majd a sétálóutcán halad végig és a Körös áruház előtti téren ér véget.

Bach Mindenkinek Fesztivál

A temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban szombaton este hét órától a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében orgona és trombita koncertre kerül sor. Fellép: Dóbisz Áron (orgona) és Samodai Bence János (trombita). A belépés díjtalan.

Zarándoklat Ferenc pápa látogatása alkalmából

A pálos szerzetesek zarándoklatot indítanak Ferenc pápa látogatása alkalmából Budapestre. Április 28-án, pénteken kora reggel négy órakor indul a busz Csíkszeredából. A szállás Budapest és Szentendre közelében, Leányfalun a Szent Gellért lelkigyakorlatos házban lesz, egy és kétágyas szobákban. Április 30-án indulnak vissza, a pápai szentmise után közvetlenül. Április 29-én megtekintik a pálosok emlékeit a Pilisben, ellátogatnak Márianosztrára, a pálosok csodaszép Mária kegyhelyére. Az útiköltség 600 lej, amely magába foglalja az utazást, szállást, két vacsora és két reggeli árát. Jelentkezni Sándor Ágnesnél a 0744 598 351-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Ma országszerte borongós időre számíthatunk, de többfelé szűrt napsütés várható. Többfelé eső, zápor kialakulására is készülni kell. Az északnyugati szél helyenként megélénkülhet. Napközben 12-20 fokot mérhetünk.

About the author

Ferencz Emese