2023 március 22. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a vágáai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és kérjük árassza ránk szent lelkének erejét, hogy tudjuk megújítani hitünket nap mint nap.

Elindult a pápalátogatás hivatalos honlapja

Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra április 28–30. között. A Szentatya apostoli útjával kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külön honlapot indított. A www.ferenc2023.hu elnevezésű honlap kezdőoldalán először a részletes programmal találkozhat az érdeklődő. Az Információk menüpont alatt a látogatás helyszínei alá rendezve található meg mindaz, ami az apostoli látogatással kapcsolatban fontos lehet. A Hírek menüpont alatt a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos egyéb fontos információkat lehet megtalálni. A Letöltések menüpont alatt az apostoli út hivatalos logója és a Ferenc pápa látogatására való felkészülés jegyében megfogalmazott imádság is elérhető. A honlapra – magyar és angol nyelven – folyamatosan töltik fel azokat az anyagokat, híreket, információkat, melyek a Szentatya apostoli útjával kapcsolatosak.

Elindult Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárása

A Batthyányak évszázados otthona és nyughelye, Güssing (Németújvár) volt a Kismartoni és Szombathelyi Egyházmegye közös ünnepének színhelye március 19-én. A németújvári bazilikában püspöki szentmisében emlékeztek meg Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulójáról, illetve jelentették be felesége, Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítását. A szentmisében németül és magyarul hangzottak el az olvasmányok, és két tanítást hallhattak a jelenlévők. Székely János püspök homíliájában azt hangsúlyozta, hogy Batthyány-Strattmann László igazi önmagára találását feleségének köszönhette, így válhatott a test és lélek gyógyítójává. Coreth Mária Teréziát férje gyakran „aranyszívű feleségnek” nevezte – emelte ki a püspök. A papság Batthyány-kriptában mondott imájával zárult a szertartás. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2022. szeptember 7–9. közötti Esztergomban megtartott őszi rendes ülésén döntött, hogy támogatja Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítását.

Rangos állami magyar kitüntetést ítéltek meg Tompa Gábornak

Franciaország kulturális minisztere, Tompa Gábor rendezőnek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának, az Európai Színházi Unió elnökének a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát adományozza – hozta nyilvánosságra keddi közleményében a teátrum. Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését március 28-án Laurence Auer nagykövet adja át a bukaresti francia nagykövetségen – tették hozzá. A miniszter a cím odaítélése kapcsán megfogalmazott üzenetében többek között azt írta, hogy gratulál a kitüntetéshez, amely elismeri a francia nyelvű kultúra terjesztése iránti elkötelezettségét szakmai tevékenysége során. A kultúrához való hozzáférés érdekében rendezőként és igazgatóként végzett kitartó munkájával olyan színházi nyelvet támogatott, amely figyelemmel kíséri az aktuális francia, európai és nemzetközi trendeket. A Művészeti és Irodalmi Érdemrendend lovagi fokozatát olyan személyiségek számára adományozzák, akik a kultúra területén kiemelkedő művészi alkotásokat hoztak létre vagy a művészethez és az irodalomhoz való fontos hozzájárulásukkal tűntek ki.

Családpasztorációs szemléletformáló és gyakorlati alapképzés

A Családpasztorációs Központ szeretettel hívja a Gyulafehérvári Főegyházmegye házaspárjait egy szemléletformáló és gyakorlati alapképzésre, amely három fontos témát és sok-sok gyakorlati tudnivalót ölel fel. Annak ajánlják, aki már valamilyen családpasztorációs szolgálatot végez és szeretne újratöltődni, továbbképzésen részt venni; aki szívesen szolgálna a környezetében lévő házaspárok, családok felé valamilyen formában, csak még nem tudja, hogyan kezdhetné el; akit érdekel a családpasztoráció és az Egyház házasságról, családi életről szóló tanítása, útmutatása. A képzésen való részvétel ingyenes. A szállás és étkezési költségeket is részben tudják támogatni. A képzést elvégzettek egyházmegyei tanúsítványt kapnak. További részleteket a déli magazinunk keretében hallhatnak.

Tirduum Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia három napos nagyböjti lelkigyakorlattal készül Húsvét ünnepére, melyet ma, holnap és pénteken tartanak. A délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Becze Lóránt kósteleki plébános fogja vezetni. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Zöld séta a Providentia Idősek Központjával

A Providentia Idősek Központja, a Senior zöld séta programjának keretében kirándulást szervez csütörtökön a Fitód – csíksomlyói borvízforrás útvonalon. A megközelítőleg kétórás barangolás délelőtt tíz órakor kezdődik, gyülekező Fitód bejáratánál. Minden mozgásra vágyó, 65 évet betöltött személyt szeretettel várnak a szervezők. További információ a 0753–200701-es telefonszámon kapható.

Üveghang Akadémia Baróton

A baróti Üveghang Akadémia második elő­adására holnap délután hat órakor kerül sor a városi művelődési házban. Ezúttal a közönség megismerheti a régizene sajátosságait. Meghívott előadó a Kájoni Consort régizene-együttes.

Időjárás

Napközben többórás napsütésre készülhetünk, melyet fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg. Keleten és délen elszórtan zápor, helyenként zivatar is előfordulhat. Helyenként megélénkülhet a déli szél. A reggel többnyire fagymentes volt, napközben pedig 12-18 fokig emelkedik a hőmérséklet.

HÍREK DÉLBEN

Egyensúly a Belső iránytűben

Három nő érkezett vendégként Gyergyószentmiklósra, a március 17-i Belső iránytűs előadásra. Egy vállalkozói tréner Marosvásárhelyről, egy márkafelelős és egy rádióműsor-szerkesztő Székelyudvarhelyről. Jánossi Imre lelkipásztor műsorvezetőként biztatta a hölgyeket, Ridikül-hangulatot teremtve, Coco Chaneltől idézve: „Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek!”Czirják Kati vállalkozói tréner, négygyerekes családanya abban hisz, akkor változik Erdély, amikor a nők szociális státusza megváltozik. Ha a nő jól van, akkor a környezete is jól van. Dávid Gyöngyi rádióműsor-szerkesztő két felnőtt lány édesanyja, volt közalkalmazott és szépségszalon-tulajdonos. Eddigi élete során az vált be számára, hogy mindenre alszik egyet, így kevés konfliktust okozott, kevés haragosa volt. Tankó Ágnes márkafelelős két gyerekkel és két unokával büszkélkedhet, átlagon felüli szociális érzékkel megáldva. Az egyensúlyt benne az tartja meg, ha időnként elmegy egyedül, például Szent Ignác-i lelkigyakorlatra. „Akkor van szükségem kapaszkodóra, amikor elengedem az én igazi vezetőmet” – vallja, hozzátéve: annyi szabadidőre van szüksége, amíg Isten irgalmas tekintetével tud ránézni önmagára.

Ülésezett az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia

Március 16–17-én tartotta 58. plenáris ülését az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia a Lemberg melletti Brjuhovicsban, az érsekség Szent József Szemináriumában. A találkozó, amelyen az ukrajnai apostoli nuncius is részt vett, az Isteni Irgalmasság rózsafüzére és a Szent II. János Pál-litánia elimádkozásával kezdődött. A főpásztorok megvitatták az ukrajnai egyház aktuális kérdéseit és kihívásait, különös tekintettel a háborús helyzetre; kiemelten tárgyaltak a püspöki konferencia által 2023-ra meghirdetett Isteni Irgalmasság évének lehetséges kezdeményezéseiről. Az imádságokat és a szentmiséket Ukrajnáért ajánlották fel, az ország védelmezőiért, a háborúban elhunytakért, mindazokért, akiket a háború valamilyen formában érint, és Isten irgalmát kérték az ukrán népre. Az ülés elfogadta az élet védelmének napja alkalmából megfogalmazott felhívás szövegét, amelyet március 25-én ünnepelnek.

Könyvbemutató

A MERT Egyesület szervezésében a Kneipp-terápiával kapcsolatosan tartanak könyvbemutatót ma délután öt órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Vendégük lesz a Szentegyházáról elszármazott, több mint 30 éve Németországban élő Máté Enikő és a Székelyudvarhelyen élő Péter Mária Imelda ferences nővér. Bemutatják Ines Wurm-Fenkl, Az igazi Kneipp című könyvének magyar kiadását Máté Enikő fordításában, majd a Kneipp-alkalmazásokról beszél Imelda nővér, aki szintén Németországban végzett Kneipp hidroterápiás szakképzést.

Fotókör Kézdivásárhelyen

Holnap délután öt órától a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjébe várják mindazokat, akik szeretnék bővíteni fotózási ismereteiket. A fotókört Nagy Lajos nemzetközileg is elismert fotóművész vezeti. Téma: Március 15-i felvételek, ünnepi megjelenítések a fotográfiában. Jelentkezni folyamatosan lehet a helyszínen, a foglalkozás ingyenes.

Egy éves a kolozsvári Alzheimer Café

Egy éve annak, hogy a Romániai Máltai Szeretetszolgálat szervezésében Kolozsváron is elindult az Alzheimer Café. A hiánypótló programot Berszán Lídia, a Szociológia és Szociális Munka Karának tanára mutatja be. A rendezvényre holnap délután fél hétkor kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Szeretettel várnak mindenkit!

Online előadás

A budapesti Madách Színház és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet újabb online előadásra hívja az érdeklődőket. Ezúttal a Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei film-szín-játékot lehet megnézni előzetes regisztráció alapján. Március 24-ig az mkk@mkk.ro e-mail-címen kell regisztrálni. A bejelentkezett személyek megkapják az egyedi megtekintési linket, amellyel március 27-én este hét órától egy 48 órás időablakban megtekinthetik az előadást.

Magyar filmnapokat tartanak Brassóban

Friss magyar filmeket tekinthet meg a brassói közönség március 24. és 26. között – közölte a szervező Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest. A Brassói Magyar Filmnapok programjában szerepel az Erőss Zsolt hegymászóról és feleségéről szóló játékfilm, egy 70 éve letűnt téli olimpiai álom nyomában járó dokumentumfilm, egy életrajzi film a Brassóban született és világhírű fotográfusról, egy történelmi kémdráma és persze a kicsiknek is ajánlanak filmes élményt. A filmeket román felirattal vetítik és a vetítésekre a belépés ingyenes.

Afréka Nagybányán

Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, kilenc orvosi misszión vett részt Afrikában, a férjével együtt létrehozott Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány szervezésében. Pénteken este hét órakor a Philia Oázis galériavendéglőben találkozik a nagybányai közösséggel, míg vasárnap, a fél tizenkettőkor kezdődő szentmise után találkozik a hívekkel. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogad az afrikai misszió javára.

Időjárás

Napközben többórás napsütésre készülhetünk, melyet fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg. Keleten és délen elszórtan zápor, helyenként zivatar is előfordulhat. Helyenként megélénkülhet a déli szél. Napközben 12-18 fokig emelkedik a hőmérséklet.

About the author

Ferencz Emese