2023 március 23. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a zetelaki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és kérjük árassza ránk szent lelkének erejét, hogy tudjuk megújítani hitünket nap mint nap.

17 éves az Erdélyi Mária Rádió

Holnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, rádiónk 17. évét tölti, hiszen 2006. március 25-én, ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a nagyváradi stúdiót. Hívjuk és várjuk Önöket, kapcsolódjanak be a közös hálaadásba és ünneplésbe. Délután negyed négytől a nagyváradi stúdió kápolnájának búcsús szentmiséjét közvetítjük, melyet Pék Sándor plébános mutat be, az ünnepi szónok pedig Lépes Lóránd, a felvidéki Mária Rádió műsorigazgatója lesz. Az ünnepségünket megtiszteli jelenlétével az igazgatótanács, valamint a délvidéki Mária Rádió elnök asszonya, Bálint Ágota. Hálás köszönet mindenkinek az elmúlt 17 évnyi szolgálatért, támogatásért, szeretetért. Imádkozzanak továbbra is velünk és értünk!

Kápolna búcsút ünnepeltek Nagyváradon

Böcskei László megyéspüspök Rajna József igazgatóval és a Caritas Catolica munkatársaival közösen ünnepelte az intézmény nagyváradi székhelyén a Szent József tiszteletére szentelt kápolna búcsúját kedden, délelőtt tizenegy órai kezdettel. Szentbeszédében a főpásztor arra buzdította a segélyszervezet munkatársait és önkénteseit, hogy váljanak Szent Józsefhez hasonló "kapocsemberekké", akik a múlt és a jövő határmezsgyéjén szolgálva mernek Isten szeretetének jelévé válni ebben a társadalomban.

Száz év elteltével ismét jezsuita szerzetes elmélkedett Váradújvároson

A nagyvárad-újvárosi templom fennállásának 300. évfordulója alkalmából a Szent László plébánia missziós sorozatot hirdetett, melynek negyedik alkalmát kedden tartották. A délután hat órakor kezdődött szentmise főcelebránsa és szónoka Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes volt. A megjelenteket Kovács Zsolt plébános üdvözölte. Arra hívta fel a figyelmet: Jakabos Barnabás szerzetes Marosvásárhelyről érkezett, és ahhoz a jezsuita rendhez tartozik, amelyhez Ferenc pápa is. Az apropóját a meghívásának pedig az adta, hogy 100 évvel ezelőtt, 1923-ban, a templom 200 éves ünnepén szintén egy jezsuita atya, Pénzes István tartott missziós sorozatot, „és nagyon örülünk annak, hogy ebben az évben, templomunk 300 éves évfordulóján is, missziós sorozatunk keretében ugyancsak egy jezsuita atyát köszönthetünk a körünkben”. Elmélkedésében a szónok viccesen azt kívánta: legyen akkor abból hagyomány, hogy százévente egy-egy jezsuita szerzetes prédikál Váradújvároson, s majd 2123-ban a most jelenlevők közül valaki mesélje el azt, hogy mit is hallott 2023. március 21-én este a Szent László plébániatemplomban.

Nagyböjti beszélgetés felnőtteknek

A Nagyböjt folyamán szeretettel hívnak minden csíkszentdomokosi felnőttet péntekenként este fél héttől a Márton Áron Zarándokközpontba, ahol Forró Csaba Roland segédlelkész vezetésével elcsendesedhetnek, hiteles eligazítást kaphatnak a hit dolgaiban, és őszinte beszélgetésben lehet részük. A holnapi alkalom témája a megváltott ember lesz, melynek lényege, hogy a jelenlévők megértsék emberségüket, Isten szeretetét, valamint Húsvét csodálatos eseményét.

Máriás lelkiségek egyházmegyei találkozója Nagyváradon

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, azaz szombaton Nagyváradon tartják a máriás lelkiségek egyházmegyei találkozóját. A találkozó meghívott előadója Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke. A program délelőtt tíz órakor szentségimádással és rózsafüzérrel kezdődik, melyet előadás követ. Fél egykor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a székesegyházban. A programot, teljes terjedelmében, rádiónk élőben közvetíti. További részleteket a déli magazinunk keretében hallhatnak.

Menet az életért

Szombaton szervezik Nagyváradon a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást a család és a magzat védelmében. A program fél egykor kezdődik a Szent László téren. A menet majd a sétálóutcán halad végig és a Körös áruház előtti téren ér véget.

Kaganovskiy Zenei Esték

A Kaganovskiy Zenei Esték sorozata március 29-én, este hét órakor folytatódik a nagyváradi római katolikus püspöki palotában. Jegyek 30, illetve 50 lejes áron kaphatók a püspöki palota recepcióján. Jegyfoglalás a 0771-612-714-es telefonszámon lehetséges. A lefoglalt jegyek legkésőbb a koncert napján, tizenkét óráig vehetők át.

Márton Áron püspök nyomdokain

Április 17-20 közt Márton Áron emléktúrát, zarándok kirándulást hirdet Simon Attila idegenvezető Négyfalu-Brassó – Csíkszentdomokos – Csíksomlyó, Kolozsvár, Máramarossziget, Nagybánya, Koltó – Gyulafehérvár – Fogaras, Brassó útvonalon. A kirándulás ára: 1000 lej/ fő, ez tartalmazza az autóbusz költségét, három éjszakai szállást félpanzióval, belépőkkel és a magyar nyelvű idegenvezetést. Az út során Márton Áron életéről és munkásságáról tart előadást, ismertetést Simon Attila idegenvezető. Jelentkezni március 31-ig lehet, az előleg 200 lej/fő. A többit helyszínen, a buszon induláskor kell fizetni. Érdeklődni a 0726092467-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Napközben többórás napsütésre készülhetünk, melyet fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg. Keleten és délen elszórtan zápor, helyenként zivatar is előfordulhat. Helyenként megélénkülhet a déli szél. A reggel többnyire fagymentes volt, napközben pedig 12-18 fokig emelkedik a hőmérséklet.

About the author

Ferencz Emese