2023 március 24. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyvarsági, holnap a szentkeresztbányai, míg vasárnap a szentegyházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A Szatmári Egyházmegyében szombaton Túrterebesen, vasárnap pedig Máramarosszigeten lesz örökös szentségimádási nap. A Nagyváradi Egyházmegyében vasárnap Bélfenyéren és Gálospetriben tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

17 éves az Erdélyi Mária Rádió

Holnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, rádiónk 17. évét tölti, hiszen 2006. március 25-én, ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a nagyváradi stúdiót. Hívjuk és várjuk Önöket, kapcsolódjanak be a közös hálaadásba és ünneplésbe. Délután negyed négytől a nagyváradi stúdió kápolnájának búcsús szentmiséjét közvetítjük, melyet Pék Sándor plébános mutat be, az ünnepi szónok pedig Lépes Lóránd, a felvidéki Mária Rádió műsorigazgatója lesz. Az ünnepségünket megtiszteli jelenlétével az igazgatótanács, valamint a délvidéki Mária Rádió elnök asszonya, Bálint Ágota. Hálás köszönet mindenkinek az elmúlt 17 évnyi szolgálatért, támogatásért, szeretetért. Imádkozzanak továbbra is velünk és értünk!

Fotókiállítás Gyergyószentmiklóson

Radisics Milán, Lábnyomunk. Az ember hatása a környezetünkre című fotókiállítását nézhetik meg ma délután hat órától Gyergyószentmiklóson, a Tarisznyás Márton Múzeumban. A kiállítást megnyitja: Simon László főigazgató. Jelen lesz Csergő Tibor András polgármester, közreműködik a Bel Canto Kamarakórus. Az eseményen Radisics Milán fotóművész tárlatvezetését hallhatják.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen

Ugye mi erdélyi magyarok vagyunk?! Ugye mi értékelünk mindent, ami jó, ami a miénk?! Botházi Mária Fűnyíró a Tündérkertben című kötetét mutatják be ma este hat órától. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Afréka Nagybányán

Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, kilenc orvosi misszión vett részt Afrikában, a férjével együtt létrehozott Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány szervezésében. A járvány idején márciusban Nigériába utazott két hétre, ám csak hat hónap után sikerült hazajönnie. Derűs lélekkel, hatalmas energiával vetette bele magát az adományok gyűjtésébe, az éhezők megsegítésébe. Ma este hét órakor a Philia Oázis galériavendéglőben találkozik a nagybányai közösséggel, míg vasárnap a fél tizenkettőkor kezdődő szentmise után találkozik a hívekkel. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogad az afrikai misszió javára.

Keresztút Csíksomlyón

A nagyböjtben minden szombaton déli tizenkét órától Keresztutat végeznek a csíksomlyói Jézus Kálvárián. A következő keresztútjárás holnap lesz, melyre mindenkit szeretettel hívnak. Imaszándékaikba foglalják a kárpátaljai magyarokat, a szíriai és törökországi földrengés áldozatait. A keresztutat a pálos szerzetesek vállalták fel, Botond testvér vezetésével. Aki nem tud részt venni, az otthonról is be tud kapcsolódni az imaszándékba.

Bach Mindenkinek Fesztivál

A temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban szombaton este hét órától a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében orgona és trombita koncertre kerül sor. Fellép: Dóbisz Áron (orgona) és Samodai Bence János (trombita). A belépés díjtalan.

Feketevasárnapi ünnepi koncert

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében ünnepi koncertre várják az érdeklődőket vasárnap délelőtt 11 órától a csíkszeredai Szent Ágoston-templomba, melyet a nagymise után láthat a közönség.

Jótékonysági koncert Kolozsváron

Március 28-án este fél héttől a Báthory István Elméleti Líceum jótékonysági koncertet szervez a Báthory-Apor Szemminárium bejáratának restaurálása céljából a főtéri Szent Mihály templomban. Fellépnek az iskola diákjai. Meghívott: Erich Türch orgonaművész. Mindenkit szeretettel várnak.

Muzsikál az erdő

Április 21-22-én között Nagykárolyban és Mezőfényen, első alkalommal kerül lebonyolításra, a „Muzsikál az erdő” elnevezésű egyedülálló kezdeményezés. A rendezvénnyel kapcsolatban, a szervezők tegnap találkoztak, mely során ismertették, hogy április 21-én, pénteken a kastélyban és a nagykárolyi dendrológiai parkban is zajlanak majd a programok, amelyeket április 22-én, szombaton a mezőfényi nagyerdőben, a homokdűnéknél szervezett kulturális programok követnek. A „Muzsikál az erdő” egy innovatív jellegű kulturális rendezvény, amely séták, koncertek és színházi előadások szervezését foglalja magába, mégpedig úgy, hogy a különleges helyszínválasztás mellett lehetőséget ad a fiatal generációk nevelésére is a környezetvédelem fontosságának tudósítása révén.

Időjárás

Ma ismét napos-fátyolfelhős idő várható, de egy hidegfront hatására késő délutántól helyenként záporok alakulhatnak ki, néhol az ég is megdörrenhet. Este és az éjszaka folyamán többfelé alakulhat ki eső, zápor. Napközben élénk, erős lesz a délnyugati szél. Az enyhe hajnalt követően, délután 16-22 fokot mérhetünk. Holnap, az erősen felhős időben már a hajnali óráktól kezdve több helyen alakulhat ki eső, zápor. Délután helyenként zivatarokra is előfordulhatnak. A nyugatias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Enyhe lesz a reggel, délután pedig 12-20 fok valószínű.

HÍREK DÉLBEN

Kapnak egy esélyt, hogy megtanuljanak írni és olvasni

Véget ér idén a Második esély elnevezésű program Kovászna és Hargita megyében. A programnak köszönhetően iskolázatlan fiatalok és idősek kapnak újabb lehetőséget arra, hogy elvégezzék az elemi vagy általános iskolai tanulmányaikat, és ezáltal nagyobb eséllyel találjanak maguknak munkahelyet. „Mindenképp pozitív az, ami az elmúlt két évben ezen a téren történt, hiszen elmondhatjuk, hogy több mint háromszáz ember Kovászna megyében már nem írástudatlan” – értékelte Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő az eddigi eredményeket. Sokan ennek köszönhetően tanultak meg írni, olvasni és számolni, illetve, akik már tudtak, tovább tudták folytatni tanulmányaikat, mert egyaránt beszélünk elemi és általános iskolai oktatásról. Adott esetben szakmát is tanultak a diákok, tehát szakképesítéssel is járt. Sok felnőtt azért szánta rá magát, mert tudatosult benne, hogy iskola nélkül nehezen boldogulnak, főleg, ami a munkahelykeresést illeti. Nyilván az anyagi támogatás is motiváló, de fontos volt a belső indíttatásuk is.” Kovászna megyében jelenleg 324 kedvezményezettje van a Második esélynek, de a program folytatódik, áprilisban újabb csoportok indulnak. A modulok mindegyike 24 hétig tart, és hetente 16–20 órát tanulnak.

Nagyböjti triduum Kolozsváron

Ma háromnapos nagyböjti lelkigyakorlat kezdődik a Szent Mihály-templomban. Délután hat órától a Szent Cecília Kórus Kolozsvár előadásában felcsendül Liszt Ferenc Via Crucis című műve, a meghívott szónok, Mazai Tihamér gyimesbükki segédlelkész elmélkedéseivel. Holnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, délután hat órától szentmise és lelkigyakorlatos szentbeszéd lesz. Vasárnap délelőtt tizenegy órától a triduum záró szentmiséjére várnak mindenkit.

Nagyböjti beszélgetés felnőtteknek

A Nagyböjt folyamán szeretettel hívnak minden csíkszentdomokosi felnőttet péntekenként este fél héttől a Márton Áron Zarándokközpontba, ahol Forró Csaba Roland segédlelkész vezetésével elcsendesedhetnek, hiteles eligazítást kaphatnak a hit dolgaiban, és őszinte beszélgetésben lehet részük. A mai alkalom témája a megváltott ember lesz, melynek lényege, hogy a jelenlévők megértsék emberségüket, Isten szeretetét, valamint Húsvét csodálatos eseményét.

Máriás lelkiségek egyházmegyei találkozója Nagyváradon

Holnap tartják Nagyváradon a máriás lelkiségek egyházmegyei találkozóját. A találkozó meghívott előadója Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke. A program délelőtt tíz órakor szentségimádással és rózsafüzérrel kezdődik, melyet előadás követ. Fél egykor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a székesegyházban. A programot, teljes terjedelmében, rádiónk élőben közvetíti.

Gyümölcsoltó Boldogasszony a temesvár-belvárosi templomban

Holnap, a temesvár-belvárosi Szent Katalin templomban, a délután öt órakor kezdődő szentmise zenei szolgálatát Hadar Ildikó (szoprán), Mugurel Chirilă (basszus) és Denis Moldovan (orgona) látja el. Az ünnep szellemében olyan egyházzenei művek hangzanak el, amelyek által a Szűzanya alakját idézik meg a zeneszerzők.

Ifjúsági és családos keresztút

A Szatmári egyházmegye Világiak irodája, valamint az Ifjúsági iroda szervezésében, március 31-én este nyolc órától szervezik meg a városi szintű keresztutat a Szatmárnémeti Kálvária templom udvarán. A idei alkalommal a zenei szolgálatot a Szentlélek templom ifjúsági zenekara látja el. Szeretettel várnak mindenkit, hogy közösen járják végig Uruk szenvedésének az útját.

Passió Csíksomlyón

Idén virágvasárnap újra bemutatják a Csíksomlyói Passiójátékot a Kegytemplom előtti téren. Az előadásban a résztvevők szabad téren, táncjelenetek által viszik színre Krisztus szenvedéstörténetét Jeruzsálembe való bevonulástól a nagypénteki eseményeken keresztül egészen a feltámadásig. A Csíksomlyói Passió csoport hosszú múltra tekint vissza, hiszen először 27 évvel ezelőtt mutatták be az előadást ugyanezen a helyszínen. A fiatalokból álló közösség nagy szeretettel vár minden érdeklődőt a Passiójátékra április 2-án, délután öt órakor a Kegytemplom előtti térre.

Pápalátogatás Budapestre

Szatmárnémetiből is indítanak zarándoklatot, Ferenc pápa látogatása alkalmából. A busz április 30-án, hajnali négy órakor indul a Székesegyház előtti parkolóból. A zarándokok részt vesznek a fél tízkor kezdődő szentmisén a Kossuth Lajos téren, a Szentatya homíliáján. A szentmisét követően a zarándoklatot a máriapócsi kegykép előtti imával, s ízletes estebéddel zárják. Részvételi díj: 50,- EUR/fő. Az ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, lelkivezetést és egy estebédet. Jelentkezni április 14-ig lehet, személyigazolvány másolattal, illetve a díj kifizetésével.

Időjárás

Ma ismét napos-fátyolfelhős idő várható, de egy hidegfront hatására késő délutántól helyenként záporok alakulhatnak ki, néhol az ég is megdörrenhet. Este és az éjszaka folyamán többfelé alakulhat ki eső, zápor. Napközben élénk, erős lesz a délnyugati szél. Délután 16-22 fokot mérhetünk. Holnap, az erősen felhős időben már a hajnali óráktól kezdve több helyen alakulhat ki eső, zápor. Délután helyenként zivatarokra is előfordulhatnak. A nyugatias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Enyhe lesz a reggel, délután pedig 12-20 fok valószínű.

About the author

Ferencz Emese