2023 március 27. – Hírek és programajánló

HÍREK REGGEL

Örökös szentségimádási nap

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a kápolnásfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Elhunyt Macalik Ernő, a székelyföldi füvesember

Életének 79. évében elhunyt Macalik Ernő biológus, természettudományi író március 25-én szülővárosában, Kolozsváron. Élete nagy részét Csíkkarcfalván élte és ott tevékenykedett, sokan a székelyföldi füvesemberként, gyógynövényszakértőként ismerték. Macalik Ernő Kolozsváron végezte el az Ady-Șincai Líceumot, majd 1967-ben a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett biológia szakos tanári diplomát. Tanári kihelyezése után figyelt fel arra, milyen empirikus tapasztalattal rendelkezik a gyógynövényekről a falusi ember, és hogyan használja azokat. Ezt követően kezdett maga is behatóbban foglalkozni a gyógynövényekkel. A csíkkarcfalvi 1-es számú általános iskola tanára volt. Első írását az Igazság közölte 1967-ben. Szakmai írásai, fotói a Művelődés, A Hét, Falvak Dolgozó Népe, valamint az 1985-ös Hargita Kalendárium hasábjain láttak napvilágot. 1990-től nyugdíjazásáig a gyulafehérvári Római Katolikus Teológia kántorképző intézetében is tanított biológiát; a Romániai Magyar Szóban is közölt.

A gyulafehérvári szeminárium kápolnájának búcsúünnepe

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe a gyulafehérvári szeminárium kápolnájának búcsúünnepe. A búcsút megelőzően a szeminárium közössége az elmúlt héten lelkileg különösen is készült e jeles napra. Nap mint nap különböző imaalkalmakra került sor, amelyek a lelkiekben való felkészülésüket segítették elő a búcsú napjára: rózsafüzér-imádkozás, ifjúsági szentségimádás, közösségi évfolyamszintű imaalkalom, zsolozsmázás és gyertyás esti keresztút. Kovács Gergely érsek az ünnep alkalmából szentbeszédében rávilágított, hogy Izajás próféta jövendölése beteljesedett, miszerint „íme, a szűz fogan, fiút szül és Emmánuelnek nevezi el, ami annyit jelent: velünk az Isten!” A búcsú napján a kispapi közösséggel ünnepelt Kovács Gergely érsek, Jakubinyi György nyugalmazott érsek, a szeminárium elöljárói és tanárai, valamint a központi papság is. „Mindegy, hogy mi történik a világban s körülöttem – mint pandémia, háború –, mindegy, hol vagyok, épp mit teszek, hogy vidám vagyok, vagy szomorú, hogy mennyire vagyok gyarló vagy bűnös: velem van az Isten! Észreveszem, hogy velem van, hogy gondot visel rám? Látom, hallom, érzem, tudom Isten állandó jelenlétét?” — tette fel a kérdést a főpásztor.

Triduum Hidegségen

Hat napos lelkigyakorlat kezdődik ma a hidegségi egyházközségben, melyet Szabó Lajos nyugdíjas kanonok vezet. A szentmisék minden nap reggel kilenc órától a Szent Imre templomban, tizenegy órától a Bándpataki templomban, este hat órakor pedig a Szent István templomban lesznek. Minden nap, az esti szentmisék után személyes találkozásra van lehetőség, a lelkigyakorlatot vezető atyával a megadott sorrend szerint. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit!

Zenés előadás

Feke Pál, Kautzki Armand és Peller Károly A Nő szívét ki ismeri? című zenés-verses előadását nézhetik meg a csapat erdélyi turnéjának csíkszeredai megállóján holnap este nyolc órától, a Művészetek Házában. Az operettből, musicalből, táncdalból és versből álló előadásra a jegyek 50 lejbe kerülnek, melyek megvásárolhatók elővételben a Művészetek Háza jegypénztáránál.

Ifjúsági és családos keresztút

A Szatmári egyházmegye Világiak irodája, valamint az Ifjúsági iroda szervezésében, március 31-én este nyolc órától szervezik meg a városi szintű keresztutat a Szatmárnémeti Kálvária templom udvarán. Az idei alkalommal a zenei szolgálatot a Szentlélek templom ifjúsági zenekara látja el. Szeretettel várnak mindenkit, hogy közösen járják végig Uruk szenvedésének az útját.

Bibliai alapkurzust tartanak Marosvásárhelyen

A Katolikus Magyar Bibliatársulat bibliai alapkurzust tart Marosvásárhelyen a Deus Providebit Házban március 31–április 2. között. Az esemény pénteken délután hat órától vasárnap délután óráig tart. A bibliai alapkurzus sok más érdekes kérdés mellett a következőkre ad választ: Mi a Biblia? Hogyan keletkezett? Hogyan kapcsolódik az Újszövetség az Ószövetséghez? Mennyire igaz, amit a Biblia ír? Miért Isten szava? Miért van annyi ellentmondás benne? Hogyan olvassam? Miért ír a Biblia annyi kegyetlenségről, ha a fő üzenete a szeretetről szól? Előadók: Tuzson Attila lelkipásztor és a Katolikus Magyar Bibliatársulat munkatársai. Az eseményre március 28-ig lehet jelentkezni a csogildiko@gmail.com e-mail-címen vagy a 0747-577 794-es telefonszámon.

Húsvéti tojásírás Csíkszentdomokoson

Szeretettel várják a gyerekek, szülők és nagyszülőjük jelentkezését egy tartalmas húsvéti programra a Márton Áron Zarándokközpontba április 1-én, délelőtt tíz órától. A résztvevők, ha tehetik, vigyenek magukkal házi süteményt, amelyet közösen elfogyasztanak. Aki részt szeretne venni a foglalkozáson vigyen magával 2 db megtisztított, kifújt vagy megfőzött (fehérebb héjú) tojást, valamint kesicét, de a helyszínen is kapható lesz.

Kneipp-hétvége

Április 27–30. között Kneipp hétvége lesz Székelyudvarhelyen, a ferences nővéreknél. A program keretében főként a vizes-alkalmazások megtapasztalására, elsajátítására és elcsendesedésre lesz lehetőség, tíz fős csoportban. Jelentkezni a 0741694139-es telefonszámon, vagy a mimeldan@gmail.com e-mail címen lehet.

Időjárás

Egy erős hidegfront hatására, mely hazánk fölé érkezik, lehűl a levegő és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A legmagasabb hegycsúcsokon pedig átmenetileg akár havazhat is. Erős, viharos lesz az északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 8 és 16 fok között alakulhat. A szeles időben csökkenhet hő- és komfortérzetünk.

HÍREK DÉLBEN

Gyertyafényes, gyermekdalos Föld órája Szatmáron

Rendhagyó és igen hangulatos rendezvénnyel csatlakozott idén Szatmárnémeti a Föld órájához szombaton este — az új központban lekapcsolták a közvilágítást, és a sötétséget több mint száz gyermek csengő hangja és gyertyalángja űzte el. A Föld órája kezdeményezés, amelyhez tavaly már majdnem 200 ország csatlakozott, eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét A március utolsó szombatján megrendezett esemény során egy órára, helyi idők szerint fél kilenc és fél tíz között világszerte lekapcsolták az épületek, nevezetességek díszvilágítását, ugyanakkor nagyon sok vállalkozás és magánszemély is csatlakozott a Föld órájához, és húzta ki a konnektorból elektromos berendezéseit, nem létfontosságú világítótesteit. A világ legnagyobb önkéntes akciója a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Leheletfinom csipkézett tojások

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére Palotás Attila csipkézett tojásdíszeit mutatták be a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetségnél Kolozsváron. A Balogh Gizella nyugalmazott tanár és korábbi nőszövetségi elnök által szervezett ünnepség szép és méltó tisztelgés volt a Szűzanya előtt. Az ünnepi alkalom igazi jó hangulatú, baráti és lelkileg feltöltő közösségi találkozás volt sok zenével, irodalmi csemegével. Müller Tamás nyugalmazott hitoktató Pilátus feleségéről beszélt, arról az asszonyról, aki figyelmeztette férjét, hogy hatalmával ne az erőszak, hanem a megbékélés eszköze legyen. A Báthory István Elméleti Líceum IV. osztálya Szabó Éva tanító vezetésével húsvéti műsorral kedveskedett a közönségnek, akik közül mindenki mosollyal az ajkán távozott a jóhangú, felszabadultan játszó gyerekek láttán. Többen meg is jegyezték: ahol ilyen tehetséges gyermekek vannak, ott nyugodtak lehetünk, van jövő.

Nagyböjti lelkigyakorlatok

Március 27–29. között Betlehenfalván délután öt órától, Kadicsfalván és Csíktaplocán délután hat órától tartják a triduumot. A betlehenfalvi és kadicsfalvi lelkigyakorlatokat Balázs Imre kisegítő lelkész, míg a csíktaplocai Mindenszentek plébánia templomban a triduumot Potyó Ferenc pápai prelátus, nyugalmazott plébános vezeti. Gyergyóalfaluban március 29-31. között lesz triduum, melynek meghívottja Sebestyén Péter csíkszenttamási plébános. A kolozsvári Kálvária templomban március 30. – április 1. között lesznek nagyböjti lelkinapok, Mátyás Károly kovásznai plébános vezetésével.

Aradi vendégjáték Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában a színházi világnap alkalmából ma este hét órától az Aradi Kamaraszínház bemutatja Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című darabját. Rendezte: Tapasztó Ernő. Jegyár: 20 lej.

Alzheimer Café Kolozsváron

Szeretettel várnak mindenkit szerda délután öt órától a Katolikus Nőszövetség termébe, hogy megosszák tapasztalataikat, meghallgassák egymás ötleteit, megoldásait azokra a nehéz helyzetekre, amikkel szembekerülnek ápolóként, hozzátartozóként. Ebben lesz segítségre Berszán Lídia, a Szociális Munka tanszékének tanára, aki szakterületén, az idősgondozás témájában nyújt hasznos tanácsokat, ötleteket. Téma: A mi mindennapi türelmünket add meg nekünk ma.

Medjugorjei imaest Csikszeredában

Csütörtökön délután öt órakor Medjugorje Imaestre hívnak és várnak mindenkit, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermébe. A programban szerepel rózsafüzér, szentmise és szentségimádás. Mindenkit szeretettel várnak!

Hegedűkoncert a temesvár-újkissodai templomban

Szombaton este hét órai kezdettel a temesvár-újkissodai templomban Agigheoleanu Antonio Leonard mesterszakos egyetemi hallgató hegedű szóló koncertjére kerül sor. Műsoron J.S. Bach, Eugène Ysaÿe és John Corigliano művei szerepelnek. A koncert egyik célja adománygyűjtés egy hegedű megvásárlásához. Agigheoleanu Antonio Leonard mesterszakos egyetemi hallgató minden adományt hálás köszönettel fogad.

Márton Áron püspök nyomdokain

Április 17-20 közt Márton Áron emléktúrát, zarándok kirándulást hirdet Simon Attila idegenvezető Négyfalu-Brassó – Csíkszentdomokos – Csíksomlyó, Kolozsvár, Máramarossziget, Nagybánya, Koltó – Gyulafehérvár – Fogaras, Brassó útvonalon. A kirándulás ára: 1000 lej/ fő, ez tartalmazza az autóbusz költségét, három éjszakai szállást félpanzióval, belépőkkel és a magyar nyelvű idegenvezetést. Az út során Márton Áron életéről és munkásságáról tart előadást, ismertetést Simon Attila idegenvezető. Jelentkezni március 31-ig lehet, az előleg 200 lej/fő. A többit helyszínen, a buszon induláskor kell fizetni. Érdeklődni a 0726092467-es telefonszámon lehet.

Időjárás

Egy erős hidegfront hatására, mely hazánk fölé érkezik, lehűl a levegő és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A legmagasabb hegycsúcsokon pedig átmenetileg akár havazhat is. Erős, viharos lesz az északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 8 és 16 fok között alakulhat. A szeles időben csökkenhet hő- és komfortérzetünk.

About the author

Ferencz Emese