2020. augusztus 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagyboldogasszony napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében a kolozsmonostori Kálvária templom búcsúját augusztus 14-én, pénteken délután 6 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka: Kalányos Ottó újmisés, csíkszentkirályi segédlelkész, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze. A szentdemeteri templom búcsúját Szűz Mária mennybevételének napján tartják. Az ünnep előestéjén, augusztus 14-én, este 8 órakor gyertyás körmenet lesz a templomkerti Lourdes-i Szűz Mária szobornál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Lőrincz Barnabás szovátai segédlelkész. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a búcsús szentmise amelynek szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, délután 1 órakor kezdődik. A vulkáni plébániatemplomban augusztus 14-én, pénteken délután 5 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelynek szónoka Ruşti Alexandru-Ioan lupényi plébános. A kolozsvári piarista templomban augusztus 15-én, szombaton délelőtt fél 10 órakor román, 11 és este 6 órakor pedig magyar nyelven mutatják be a búcsús szentmisét. Vajdahunyadon szombaton délelőtt 10 órakor román nyelven, 12 órakor pedig magyar nyelven mutatnak be szentmisét. Az ünnepi szónok Bara Zoltán teológiai tanár Gyulafehrévárról. Az erzsébetvárosi örmény katolikus templom Nagyboldogasszony-napi búcsúján szombaton délelőtt 11 órától a szentmisét Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános és Küsmödi Attila szamosújvári plébános celebrálják. Az oroszhegyi plébániatemplomban a búcsú ünnepnapján délelőtt 10 órakor is lesz szentmise. A délután fél 1 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Kerekes László kinevezett segédpüspök lesz. A kászonújfalvi temetőkápolnában a búcsú augusztus 15-én, déli 12 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Virág László aranymisés plébános, szónoka pedig Fölöp László miklósvári plébános lesz. Felsőboldogfalván augusztus 15-én, szombaton déli 12 órakor az ünnepi búcsús szentmisén Kovács Péter Pál nyárádtői plébános prédikál. Szintén szombaton déli 12 órakor tartják Zeteváralja leányegyházközségében, Sikaszó templomában a búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás Huba főegyházmegyei ministránslelkész, a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség kisegítő lelkésze lesz. A kézdisárfalvi-szászfalusi Nagyboldogasszony-templom búcsúünnepét is augusztus 15-én, szombaton déli 12 órától ünneplik. A szentmisén a szentbeszédet Kovács József a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze mondja. Karcfalván szombaton délután fél 1 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tankó Szilveszter László csíkszentmihályi plébános. Augusztus 15-én délután 6 órától ünneplik a dévai Nagyboldogasszony-templom búcsúját. Az ünnepi szónok Balla Imre, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze. Vajdahunyad filiájában, Királybányán a búcsús szentmise augusztus 16-án, vasárnap délután 3 órakor kezdődik.

Időjárás: Továbbra is meleg idő várható, de augusztus 15. után már sehol sem lesz kánikula az országban, csapadék szinte naponta kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 10. és augusztus 23. közötti időszakra érvényes előrejelzéséből. Augusztus 15. után kissé lehűl az idő, 28-29 fok lesz. Az éjszakák enyhék lesznek, a hőmérséklet nem csökken 15 Celsius-fok alá. A mai napon a napsütés mellett napközben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. A nyugati tájak kivételével, mindenhol záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani.A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. A legmagasabb hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul, de a zivatarokat követően átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében kotormányi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

KlausenMusik Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében elindult nyári hangverseny-sorozat augusztus 14-én este 7 órától folytatódik. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva. Ez alkalommal Sándor Csaba és Potyó István előadását hallgathatják meg.

Népmisszió Nagybányán A népmisszió a vallásosság fölélesztését és elmélyítését célzó prédikáció és ájtatosság sorozat, amely a keresztényeknek szól, szemben a külmisszióval, amely az evangélium hirdetése a nem keresztények között. A nagybányai Szentháromság templomban, 35 év után, augusztus 16-23 között ismét népmissziót tartanak. Témaként az Eucharisztikus testvériség mottót választották, az Apostolok Cselekedeteiből. Hiszen a misszió szíve és lelke az Oltáriszentségben köztünk maradt Üdvözítő. A szentmisékben elhangzó katekézisek mellett három napon keresztül tematikus műhelymunkák is lesznek, korcsoportok szerint, amelynek keretében lehetőség lesz a személyes találkozásra és a szentmise elmélkedésében elhangzó téma elmélyítésére. A misszió részletes programjáról a Szentháromság templom facebook oldalán olvashatnak.

Kántorvizsga Csíksomlyón A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz augusztus 31-én. Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740 898 667-es vagy a 0266-372223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Időjárás: Továbbra is meleg idő várható, de augusztus 15. után már sehol sem lesz kánikula az országban, csapadék szinte naponta kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 10. és augusztus 23. közötti időszakra érvényes előrejelzéséből. Augusztus 15. után kissé lehűl az idő, 28-29 fok lesz. Az éjszakák enyhék lesznek, a hőmérséklet nem csökken 15 Celsius-fok alá. A mai napon a napsütés mellett napközben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. A nyugati tájak kivételével, mindenhol záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. A legmagasabb hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul, de a zivatarokat követően átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 12.

About the author

Majoros Gabriella