2020. november 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szeretetszolgálat Erdélyben
A Verbum kiadó gondozásában megjelent a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.
A könyvet gyergyóremetei templomban holnap délután 5 órakor mutatják be.
November 8-án, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után a gyergyószárhegyi plébánia templomban lesz a könyvbemutató.
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban szintén november 8-án, vasárnap az este 6 órakor kezdődő szentmise után mutatják be a könyvet.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában holnap egész éjszakás virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják fel.

Fotótanfolyam a KALOT-nál
A KALOT Egyesület Digitális fényképezőgépen át a világ címmel újabb fotótanfolyamot szervez. A résztvevők az alapvető technikai és műszaki ismereteken kívül betekintést nyerhetnek a természet-, épület-, tárgy- és portréfotózás művészetébe. Ugyanakkor a digitális képfeldolgozás alapjait is elsajátíthatják.
Érdeklődni, és a tanfolyamra jelentkezni lehet a 0758-840279-es telefonszámon reggel 8 és déli 12 óra között, vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen november 6-ig.

Szent Lénárd napi búcsú
A gyergyóremetei plébániatemplomban a búcsús szentmisét november 6-án, pénteken délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

Világméretű szentségimádás
A 2021 szeptemberében tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Krisztus Király ünnepének előestéjén, november 21-én világméretű szentségimádást tartanak több országban, így Románia-szerte is. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői arra kérik a közösségeket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak, és dicsőítsék Jézus Krisztust.
Csatlakozni a corpusdomini.iec2020.hu oldalon lehet.

Időjárás: Ma reggelre több helyen alakult ki pára, köd, ami néhol csak nehezen oszlik fel, valamint alacsony szintű rétegfelhőzetté alakulhat át. A legtöbb
helyen azonban néhány órára kisüthet a nap. A szürkébb keleti tájakon 8-12 míg a naposabb nyugati részen 15-19 fok várható. A légmozgás nem lesz jelentős.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsócsernátoni templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Egész novemberben teljes búcsú nyerhető
Október 22-én, Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapján tette közzé az Apostoli Penitenciária azt a rövid dekrétumot, mely a világjárvány jelenlegi rendkívüli körülményeire alkalmazza a Mindenszentek és Halottak napja ünnepeihez kapcsolódó teljes búcsú elnyerésének a feltételeit. Az érvényes és kötelező lelki feltételek betartásával az elhunyt lelkek javára teljes búcsút lehet szerezni egész novemberben, a testi épséget biztosító járványügyi normák figyelembe vételével.
Ferenc pápa különleges rendelkezése révén elrendeli az idei évre a teljes búcsút azoknak, akik az elhunyt lelkekre emlékezés kapcsán vallásos lelkülettel temetőt, templomot vagy kápolnát látogatnak, elimádkozzák a Miatyánkot és a Hiszekegyet november hónap végéig.
Az idősek, a betegek és bárki, aki súlyos oknál fogva nem hagyhatja el a lakását, teljes búcsút nyerhetnek, ha lelkileg a többi hívővel egyesültek, ha teljesen szakítottak a bűnnel és szándékuk szerint készek a három szokásos feltételt betölteni, melyek a szentgyónás, a szentáldozás és a Szentatya szándékára végzett imádság, amit Jézus vagy Szűz Mária szentképe előtt végeznek az elhunytakért fohászkodva, felajánlva Nekik életük fájdalmait és nehézségeit is.

Megemlékezés Móriczföldön
A gátaljai plébániához tartozó Móriczföld település a Tours-i Szent Márton tiszteletére felszentelt templomban holnap déli 12 órakor Pál József Csaba temesvári megyés püspök szentmisét mutat be a település szülötte, Pacha Ágoston püspök születésének 150. és halálának 66. évfordulója alkalmából.

Online konferencia
Tavaly májusban Kolozsvár adott otthont a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék gazdasági és menedzselési ügyeivel foglalkozó első konferenciának. A tervek szerint az idei konferenciát Temesváron szervezték volna, ám a járványhelyzet miatt a tanácskozásra az internet segítségével kerül sor. Holnap délelőtt 11 órától az egyházi épületek állami és kormányzati forrásokból, valamint uniós forrásokból történő felújításának lehetőségeiről tartanak megbeszélést.

Időjárás:Ma reggelre több helyen alakulhat ki pára, köd, ami néhol csak nehezen oszlik fel, valamint alacsony szintű rétegfelhőzetté alakulhat át. A legtöbb
helyen azonban néhány órára kisüthet a nap. A szürkébb keleti tájakon 8-12 míg a naposabb nyugati részen 15-19 fok várható. A légmozgás nem lesz jelentős.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 03.

About the author

majoros gabriella