2020. november 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szeretetszolgálat Erdélyben
A Verbum kiadó gondozásában megjelent a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.
A könyvet gyergyóremetei templomban ma délután 5 órakor mutatják be.
November 8-án, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után a gyergyószárhegyi plébánia templomban lesz a könyvbemutató.
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban szintén november 8-án, vasárnap az este 6 órakor kezdődő szentmise után mutatják be a könyvet.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
A vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában holnap ismét szentségimádást tartanak. Az ájtatosság délután 2 órakor kezdődik, elimádkozzák a négy rózsafüzér koszorút és az isteni irgalmasság rózsafűzérét. Délután 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban minden hónap első péntekén este 10 órától egész éjszakás virrasztást tartanak, melyet rádiónk élőben közvetít.

Online vezetett ima
A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesznek november. 17-én, kedden, illetve december 7-én, hétfőn Várják azon személyek jelentkezését, akik aki szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni.
Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. Minden alkalom este fél 7 órakor kezdődik és 8 óráig tart.
További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Világméretű szentségimádás
A 2021 szeptemberében tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Krisztus Király ünnepének előestéjén, november 21-én világméretű szentségimádást tartanak több országban, így Románia-szerte is. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői arra kérik a közösségeket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak, és dicsőítsék Jézus Krisztust.
Csatlakozni a corpusdomini.iec2020.hu oldalon lehet.

Időjárás: Ma is borús lesz az idő, gyenge eső kelet, északkelet kivételével több helyen is előfordulhat. Némi napsütés csak keleten, délkeleten várható. Sokfelé ködös, párás a reggeli levegő. A ködös tájakon ködszitálás okozhat nedves, csúszós utakat. Helyenként élénk, erős északnyugati szél fújhat. Délután 11-18 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a futásfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Imre napi búcsú
A gyulafehérvári főegyházmegyében a gelencei egyházközségnek két temploma van: a 13. század közepén épült Szent Imrének szentelt műemlék templom, és a rohamosan növekvő lélekszám miatt szükségessé vált nagyobb templom, amelyet 1853–1899 között építettek. A búcsút holnap tartják. A műemléktemplomban reggel fél 9 órakor kezdődik a szentmise. A nagytemplomban délelőtt 11 órakor az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök lesz.
Marosvásárhelyen, Márton Áron erdélyi püspök halálának 40. évfordulóján, a Szent Imre plébániatemplom felszentelésének 48. évében a templomot szentelő püspöknek egész alakos üvegablakkal állítanak emléket. Az üvegfestményt, holnap, az este 6 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében a főcelebráns, Oláh Dénes, marosvásárhelyi főesperes-plébános áldja meg.
Petrozsényban a Szent Imre-kápolna búcsúja holnap délután 4 órakor kezdődik.
Szotyorban Ilyefalva filiájában, a Szent Imre kápolnában vasárnap délután két órától tartják a búcsús szentmisét.

Lelkigondozók szakmai napja
2010-ben indult a KALOT-nál az első lelkigondozói képzés. A végzettek számára minden évben szerveznek egy szakmai napot, ami egyidejűleg a továbbképzés és találkozás lehetőségét nyújtja.
Idén ez november 7-én, szombaton lesz a Csíksomlyó, Jakab Antal Tanulmány Házban, a találkozó témája a család.
A programban közös ima, előadás, műhelymunkák, beszélgetések szerepelnek, valamint bemutatják Bács Béla János Ölelj át! című könyvét is a szerző jelenlétében.
Jelentkezni a kalot.ro oldalon található űrlap kitöltésével lehet november 5-ig.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban elsőszombaton, november 7-én délután 5 órától engesztelő imaórát tartanak, este 6 órától szentmisét mutatnak be. A liturgia után rózsafüzér-imádkozás van és gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.
Az ünnepélyes Mária-köszöntőn a jelenlegi járványügyi előírások értelmében csak azok vehetnek részt akik a településen laknak, más zarándokok nem. A ferences atyák ugyanakkor felhívják a kedves hívek figyelmét, hogy a kegytemplomban és a kegytemplom előtti parkban is kötelező a védőmaszk viselése, a szociális távolság betartása.
Mindazok, akik nem vehetnek részt a Mária-köszöntőn a csiksomlyo.ro oldalon vagy az Erdélyi Mária Rádió hullámhosszán kapcsolódhatnak be a szentmisébe.

Időjárás: Ma is borús lesz az idő, gyenge eső kelet, északkelet kivételével több helyen is előfordulhat. Némi napsütés csak keleten, délkeleten várható. Sokfelé ködös, párás a reggeli levegő. A ködös tájakon ködszitálás okozhat nedves, csúszós utakat. Helyenként élénk, erős északnyugati szél fújhat. Délután 11-18 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 04.

About the author

majoros gabriella