2014. április 11. – Hírek és programajánló

 HÍREK

A pápa gyászolja Delly bíborost, a vallásközi párbeszéd előmozdítóját

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött III. Emmanuel Delly nyugalmazott káld pátriárka halála alkalmából. A főpásztor április 8-án hunyt el egy San Diegó-i kórházban, 87 éves korában.
Az iraki pátriárkának címzett táviratban a Szentatya megemlékezik Delly bíboros elkötelezett munkájáról, amelyet a különböző vallások követőinek tiszteletteljes, igazságos és békés kapcsolataiért folytatott. Nagy odaadással szolgálta továbbá a gondjára bízott híveket. A pápa apostoli áldását adja mindazokra, akik siratják Delly bíborost. A főpásztor lelki üdvéért a következő napokban szentmisét mutatnak be Bagdadban is, a Szent Józsefről nevezett káld székesegyházban. Temetési gyászszertartását tegnap San Diegóban tartották.


Lelki mentőautó – gyóntató autó járja Németországot

A Kirche in Not katolikus segélyszervezet a nagyböjti időszakban gyóntató autót indított útnak Németországban, hogy felhívja a figyelmet a bűnbocsánat szentségére. Hermann-Josef Hubka atya ül annak az autónak a kormányánál, mely Németország nagyobb városainak főterén áll meg, hogy gyónni hívjon a nagyböjtben. A Kirche in Not kezdeményezéséről Hubka atya elmondta: az emberek többségének világszerte problémát jelent a szentgyónás. Ha valami komoly bajom van, a diagnózistól való félelem tart vissza az orvos felkeresésétől. A gyónás esetében ugyanez az ember belső reakciója. Ez azonban szükségtelen, mert a gyónás mindig gyógyít. A gyóntató autó váratlan helyzetben, spontán hív meg. Gyakorta életük válságos szituációiban fogadják el ezt a lehetőséget az emberek. Nem egyszer működött lelki rohammentőként ez a szolgálat.


PROGRAMAJÁNLÓ

Viva Italia
    A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum turizmus szakos IX.B. osztálya szeretettel vár mindenkit a Viva Italia nyílt napi rendezvényre, amelyen betekintést nyerhetnek Olaszország jellegzetességeibe. Az eseményre április 11-én kerül sor, a líceum első emeleti 8-as tantermében.


Az Új Remény zenekar szeretettel vár mindenkit a virágvasárnapi 19:00 órás szentmise után a csíkszeredai Szent Ágoston templomba, ahol néhány dalt fognak énekelni az első megjelent lemezükről, amelyet a helyszínen meg is lehet majd vásárolni, 20 RON értékben.


Könyvbemutató és dedikálás

Április 11-én a csíkszeredai Corvina Könyvesház vendége Czakó Gábor, aki kötetlen beszélgetésre várja olvasóit este 6 órára a Kossuth utca 32 szám alatti könyvesboltba.


én/kolozsvár novellaíró pályázat
    Az én/kolozsvár csapata novellaíró pályázatot hirdet 30 év alatti írók számára. Olyan történeteket várnak, melyek Kolozsvárról, a kolozsvári életérzésről szólnak. A történetek lehetnek valósak vagy fiktívek, melyek a valós kolozsvári térben játszódnak. Egy negyvenöt perces filmről van szó, amely hét rövidfilmből áll majd össze, és a filmek mindegyike itteni fiatalok által írt történetekre alapoz. Az én/kolozsvár egy közösségi filmkészítő projekt 2014-2015 között. A projekt célja, hogy 2015-re elkészüljön egy Kolozsvárról szóló szkeccsfilm, mely Kolozsváron élő, tanuló fiatalok munkájának eredménye. A pályaműveket, ill. az ezekkel kapcsolatos kérdéseket az enperkolozsvar@gmail.com e-mail-címre várják, határidő április 23.


Időutazók verseny
    A kolozsvári Magyar Történeti Intézet és Magyarország kolozsvári főkonzulátusa „Időutazók” címmel kétfordulós, egyéni tanulmányi vetélkedőt szervez romániai magyar középiskolások részére. A verseny idei témája: A „boldog békeévek” és az első világháború kitörése. A verseny első fordulójára április 29-én kerül sor, amikor is a honlapon megadott kötelező olvasmány alapján a diákok egyénileg és online válaszolnak 50 kérdésre egy megadott időkeretben. A legtöbb pontot szerzett 20 diák jut a döntőbe, amelyet május 10-én Kolozsváron rendeznek meg. A verseny fődíja egy igen tetemes összeg. További részletek az www.idoutazok.ro honlapon.


Zarándoklat Medjugorjéba

2014. április 28. – május 3. között zarándoklat Medjugorjéba. Indulás hétfőn Csíkszentkirályról, csatlakozhatnak hozzánk útközben csíkszeredai, lövétei, szentegyházasfalvi, máréfalvi, székelyudvarhelyi, farkaslaki, korondi zarándokok. Lelkivezető Ft. Msgr. Csató Béla pápai káplán, csíkszentkirályi plébános. Jelentkezni lehet a plébános úrnál, Lázár Katalinnál a 0745-345056, illetve Ferencz Kornéliánál a 0726-102002-es telefonszámon.


Híreinket tudósítóinktól, valamint a transindex.ro, szekelyhon.ro, 3szek.ro, a Caritas és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról, a szatmári és nagyváradi püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. április 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment