2014. április 7. – Hírek és programajánló

Zsebméretű evangéliumot ajándékozott a pápa
A vasárnap déli Mária-imádságok és más programok alkalmával Ferenc pápa többször is buzdította a híveket, hogy mindig hordjanak magukkal egy kis evangéliumot. Ezúttal több tízezer zsebméretű evangéliumos könyvet ajándékozott a Szent Péter teret megtöltő híveknek- írja a Vatikáni Rádió. Ferenc pápa kérte, hogy vegyük gyakran kézbe az evangéliumot, olvassuk újra és újra, elmélkedjünk el Jézus szavain és cselekedetein, különös tekintettel a napi evangéliumi szakaszokra.
Ma az evangéliumot olyan sok technológiai eszközzel is lehet olvasni. Egy mobiltelefonon, egy táblagépen az egész Bibliát magunkkal vihetjük. A fontos az, hogy olvassuk Isten Szavát, bármilyen eszközzel, de olvassuk Isten Szavát: Jézus szól hozzánk! - mondta Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala elimádkozása után.


Bálint Lajos érsekre emlékezett az Alma Mater
Halálának negyedik évfordulóján egykori iskolatársai kezdeményezésére állítottak emléktáblát pénteken a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium kápolnatermében Bálint Lajosnak, a gyulafehérvári főegyházmegye első érsekének. „Az ezeréves erdélyi püspökség első érseke az iskola volt tanítványa 1940–1948 között” – olvasható az emléktáblán, melyet Tamás József püspök áldott meg. Az ünnepségen közreműködött a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kórusa.


Akolitus- és lektoravatás volt tegnap Gyulafehérváron
Feketevasárnap Jakubinyi György érsek hét akolitust és nyolc lektort avatott. Akolitusok lettek a jelenlegi negyedévesek, név szerint: Albert István Csaba (Kézdivásárhely), Bojtor Attila (Csíkszereda) Budai Győző (Déva), Griz László (Szinérváralja), Jánossi Imre (Csikszentsimon), Linzenbold Szabolcs (ejtsd: Lincenbold) (Kálmánd) és Váncsa Csaba Tibor (Arad).
Lektori szolgálatban részesültek, a jelenlegi harmadévesek: Antal Zoltán (Csíkszépvíz), Fülöp Zsombor (Galócás), Juon István Csaba (Székelyudvarhely), Kovács József (Borzont), Kovács Szabolcs (Ditró), Pasca ejtsd: Pászka Szilárd (Kézdivásárhely), Popesc Mihăiţă Cristian (Petrozsény) és Turtureanu Róbert (Nagybánya).


PROGRAMAJÁNLÓ
Folytatódnak a Caritas nyílt estéi
Csíkszeredában ma délután 5 órakor, a Sokszínű Caritas témája a fogyatékkal élők. Előadók: Demeter Zsuzsa és Váta Emese. Kedden Székelyudvarhelyen, szerdán Sepsiszentgyörgyön szintén 17.00 órától várják az érdeklődőket. Felhívjuk hallgatóink figyelmét arra, hogy ezen a héten Gyergyószentmiklóson nem lesz előadás.


Ökumenikus kiállítás a váradi Püspöki Palotában
A Nagyhét címmel nyílik kiállítás ma 18.00 órakor a Püspöki Palotában. A Püspökség kezdeményezésére szervezett kiállítás célja, hogy bemutassa a nagyhéthez, illetve a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kultikus örökségeket, melyek Nagyvárad római katolikus, ortodox és görög katolikus püspökségeinek, valamint a Körösvidéki Múzeum tulajdonát képezi.


Lelkigyakorlat a váradi Szent László Líceumban
A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum vezetősége, lelki vezetői, tantestülete és tanulói április 7-én és 9-én, hétfőn és szerdán nagyböjti lelki napot tartanak. Az esemény célja, hogy tanárok és diákok lelkileg is felkészüljenek a kereszténység legnagyobb ünnepére, a Húsvétra.


Asszonytalálkozó Szentegyházán
A helybéli Szent Rita Imacsoport asszonytalálkozót tart április 7-én, hétfőn 16.00 órakor a Gábor Áron Művelődési Házban. A Hit és hagyomány témájú együttlét vendége: Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa és Tamás Attila, a szekelyhon.ro szerkesztője.


Triduum Gyergyószentmiklóson
Április 7-9. között triduumot tartanak a Szent István plébániatemplomban. A lelkigyakorlat ma 18.00 órakor szentmisével kezdődik, vezetője Márton István gödemesterházi plébános.


Fogadalomújítás Palotán
Április 8-án, holnap, délután 3 órától tartják Palotán a Mária Légió nyugati szárnya részére az Aciesnek nevezett a fogadalomújítási ünnepséget, amelyre szeretettel várják a légió tagjait.


A szenvedés és a jó Isten

A marosvásárhelyi Ama Deus kávézóban, április 10-12. között, esténkét fél 7-től, Bereczki Silvia segítőnővér, kreatív módszerekkel tarkított beszélgetést vezet, William Paul Young: Viskó című könyve kapcsán. A sorozaton való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, amelyre április 9-én estig van lehetőség a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mail-címen.


A gyulafehérvári főegyházmegye örökös szentségimádása ma a sepsibükszádi templomban folyatódik. Április 11-én, pénteken, 19:00 órától az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában, a Kis Szent Teréz plébániához tartozó Forrás közösség tagjai végzik a szentségimádást.


KULTURÁLIS HÍREK
Nőileg: bemutatják az erdélyi nők világát
Megjelent az erdélyi nők magazinja, Nőileg néven. Az önerőből, elszántságból és szenvedélyből megalkotott lap tartalma olyan űrt tölt be, amelyet a magyarországi női magazinok variációi még nem tudtak érinteni, ugyanis a Nőileget erdélyi nők írják az erdélyi nőknek – így mutatta be Székelyudvarhelyen, a szerkesztőség az első évfolyam első számát. A szerkesztőség tagjai egyenlő arányban képviselik Erdély régióit az ezentúl minden hónap első hétfőjén megjelenő hatvanoldalas magazinban.


Lajkó Félix zenéjére táncol a Horda Székelyudvarhelyen
Április 10-én, csütörtökön, Székelyudvarhelyen érdekfeszítő táncelőadást nézhet meg a közönség, a 25 éves Közép-Európa Táncszínház lép fel. A Horda című előadást Kun Attila koreográfus, Lajkó Félix hegedűművész szerzeményei alapján rakta össze. Ha szereted Lajkó Félix hegedűművész zenei világát, és a táncot is kedveled, akkor el kell menned erre az előadásra. (uh.ro)


Költészet-napi szavalóverseny Csíkszeredában
Az Agora Alapítvány szervezésében a versenyt április 11-én 12.00 órától tartják a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában. Nevezni az alábbi magyar költők műveiből egy szabadon választott verssel lehet: Ady Endre, Balassi Bálint, Farkas Árpád, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Lászlóffy Aladár, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Tompa László, Weöres Sándor. A vetélkedőt három kategóriában hirdetik meg: 5-8., 9-12. osztályos diákok, valamint 19 év fölöttiek számára.
Jelentkezni a koltoknapja@gmail.com e-mailcímen lehet árpilis 7-ig: név, telefonszám, életkor, diákok esetében az iskola nevének és az osztálynak a megjelölésével. A benevezéssel együtt a jelentkezők vállalják, hogy amennyiben helyezést érnek el, fellépnek a Role zenekar verses-zenés gálaműsorán 17.00 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, az erdely.ma, a kronika, a Magyar Kurír, uh.ro, a gyulafehérvári érsekség és nagyváradi püspökség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. április 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment