2014. augusztus 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Zarándoknap a Mária Úton
A családokért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 16-án. A Mária Út teljes szakaszán hagyományteremtő céllal indított zarándoknap az 1Úton (Egy Úton) nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben és Magyarországon egyaránt. A mai Déli magazinban bővebben hallhatnak róla.

Nőszövetségek találkozója
Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XV. találkozóját szeptember 1–3 között Brassóban tartják, az Árpádházi Szent Margit Nőszövetség szervezésében. A fórum mottója: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog.” Szeretettel hívják az elnökasszonyokat és a lelkivezetőket, az új nőszövetségeket, nőegyleteket! A találkozóra augusztus 15-ig lehet jelentkezni Fábián Máriánál, a 0747-532492-es telefonszámon.

Választó káptalant tart a Ferences Világi Rend
Augusztus 7–9. között választó káptalant tart Csíksomlyón a Ferences Világi Rend Kelet-erdélyi Régiója. A káptalanra háromévente kerül sor. Igen lényeges esemény a nagy ferences család különböző rendjéhez, így a világi rendbe tartozók életében is, ugyanis nem csupán egy szokásos találkozóról van szó, hanem ünnepről.
Az „…akiket Isten lelke vezet, azok Isten fiai” mottó jegyében szervezett találkozót ma délután 4 órakor Bőjte Mihály A ferences világi rendi életforma című előadása nyitja meg, amelyet esti dicséret és ünnepélyes szentmise követ. A nap záró mozzanataként a rend Kelet-erdélyi Regionális Tanácsának választási előkészítő bizottsága tart értekezletet.

Közösséget formáló gyerektábor Ivóban
Alkotni vágyó 7-15 éves gyerekeket hívja táborozásra Ivóba a székelyudvarhelyi Pro Life Alapítvány augusztus 17–20. között. A találkozó megszervezésére Hargita Megye Tanácsa ifjúsági tevékenységeket támogató pályázatán nyert támogatást a szervezet. Az udvarhelyszékiek mellett Beszterce megyéből is várnak résztvevőket azzal a céllal, hogy a gyerekek ismerkedjenek, barátkozzanak egymással.
Az Összetartozunk elnevezésű közösségépítő program segíti a szórványban élő magyarsággal való együttműködést és együttgondolkodást. A táborban a gyerekek festeni és rajzolni tanulhatnak, valamint kirándulások, szabadtéri és társas játékok közben szerezhetnek maradandó élményeket. Az itt készült munkákból a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban nyílik kiállítás augusztus 20-án. A táborba a 0744-959642-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Hetedik alkalommal szerveznek családos tábort a Szatmári Egyházmegyében
Az egyházmegyei családos tábor augusztus 29 és 31 között jól meghatározott keretek között szolgál értékes impulzusokkal szülőknek és gyermekeiknek egyaránt. A színes és kreatív programok mellett a felnőttek Varga Péter Pius előadásain vehetnek részt, a Szentírás és a bibliodráma segítségével Istennel való kapcsolatuk mélységeibe tekinthetnek, miközben gyermekeik korcsoportokra felosztva külön foglalkozásokon vesznek részt. Lesznek ugyanakkor az egész családot egybegyűjtő programok is, közös kézműves műhely, játék, tábortűz, és esti mese. Az érdeklődők augusztus 10-ig jelentkezhetnek a 0740-115464-es vagy a 0743-411178-as telefonszámokon.

Mi történik a csendben?
Augusztus 17-23. között az erdődhegyi Helga Winter Házban csendmeditációs lelkigyakorlatot tartanak. A Jézus imába bevezető lelkigyakorlatot Solomayer Sándor, a Hildegárda egyházközség plébánosa tartja.
Az egyhetes program része a közös szentmise, napi egy közös megosztás és egyéni beszélgetés a lelkigyakorlat kísérőjével. A lelki programra olyan személyek jelentkezését várják, akik már betöltötték 23-ik életévüket; vágyat éreznek az imában történő találkozásra Istennel; a lelkigyakorlat teljes ideje alatt jelen tudnak lenni; a mindennapi élet, munka és kapcsolatokkal járó feszültségeket aránylag jól viselik. Jelentkezni a soli2@gmx.de e-mailcímen lehet.

Múzeumkerti koncert Sepsiszentgyörgyön
A Múzeumkerti koncertsorozat keretében ma este 7 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében fellép az Opra Balázs és barátai nevű formáció, amely a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaiból áll. A repertoáron Opra Balázs saját szerzeményei illetve jazz standardok fognak elhangzani. A koncert a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része.

Időjárás:
Sok helyen fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Országszerte még kitart a 30°C feletti meleg napközben, néhol akár 32°C csúcsértéket mérhetnek. Az északról fújó szél helyenként felerősödhet.

MRE - Hírszolgálat, 2014. augusztus 7.


H Í R E K   R E G G E L

Közeleg a CsIT
Augusztus 12. és 16. között a csíksomlyói Szent István kollégium épületében és udvarán zajlik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, amelyen közel ezer fiatal részvételére számítanak. Az idei CsIT mottója: "A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke." (ApCsel 4,32) A CsIT célja keresztény hitük erősítésében, elmélyítésében segíteni a már hívő fiatalokat, és az Istent keresőket is közösségbe hívni, bátorítani. A szervezők érdekes, léleképítő és egyben kikapcsolódást nyújtó programokkal készülnek, így hát naponta lesznek kiscsoportos beszélgetések, tanúságtételek, dicsőítések, kézműves foglalkozások, sporttevékenységek. Eddig 600-an jelentkeztek be, de kedden délután a helyszínen is lehet regisztrálni. Bővebb információk, valamint a részletes program a www.csitinfo.ro oldalon találhatók.

Istenélmény a hétköznapokban is
Tegnap Urunk színeváltozásának búcsújára gyűlt össze a szatmári egyházmegyéhez tartozó sándorhomoki közösség. A búcsú főcelebránsa Molnár Eduárd Gábor pusztadaróci lelkész szentbeszédében arra buzdította a híveket, hogy táplálkozzanak azokból a kegyelemteljes alkalmakból, amikor közel érzik magukat a Jóistenhez.
„A tanítványoknak a Táborhegyen istenélményben volt részük, valami jót és szépet tapasztaltak meg a Jóistenből. Péter apostol sok évvel később írta meg, buzdítva minden keresztényt, minket is arra, hogy őrizzük meg ezeket az élményeket, ne menjünk el mellettük, hanem térjünk hozzájuk mindig vissza, és merítsünk belőlük a hétköznapok küzdelmére. Ahogy a táborhegyi megdicsőülés után Jézus odament a tanítványokhoz, megérintette őket és azt mondta nekik, ne féljenek, ugyanúgy odalép hozzánk is. Vegyük észre és emlékezzünk rá mindig” - zárta prédikációját Molnár Eduárd Gábor pusztadaróci lelkész.

X. Családos tábor
Ezen a héten Gyimesfelsőlokon a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja szervezésében családos tábor zajlik.  Mottója: „A hívek sokaságának pedig egy volt a szíve-lelke.” A tábor témája: a szerető kommunikáció, lelki vezetője pedig Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes a Marosvásárhelyi Egyetemi Lelkészségről.

Választó káptalant tart a Ferences Világi Rend
Augusztus 7–9. között választó káptalant tart Csíksomlyón a Ferences Világi Rend Kelet-erdélyi Régiója. A káptalanra háromévente kerül sor. Igen lényeges esemény a nagy ferences család különböző rendjéhez, így a világi rendbe tartozók életében is, ugyanis nem csupán egy szokásos találkozóról van szó, hanem ünnepről.
Az „...akiket Isten lelke vezet, azok Isten fiai” mottó jegyében szervezett találkozót ma délután 4 órakor Bőjte Mihály A ferences világi rendi életforma című előadása nyitja meg, amelyet esti dicséret és ünnepélyes szentmise követ. A nap záró mozzanataként a rend Kelet-erdélyi Regionális Tanácsának választási előkészítő bizottsága tart értekezletet.

Ingyenes felkészítők az őszi pótérettségire Csíkszeredában
Augusztus 11-15. között, reggel 9-től 13 óráig, a Sapientia Csíkszeredai Karai a nyári időszakban is folytatják az ingyenes érettségi felkészítőket román nyelv és irodalomból, azon diákoknak, akik az őszi pótérettségire szeretnének felkészülni. Várják a diákokat a Sapientia Kis Aulájában.

Közösséget formáló gyerektábor Ivóban
Alkotni vágyó 7-15 éves gyerekeket hívja táborozásra Ivóba a székelyudvarhelyi Pro Life Alapítvány augusztus 17–20. között. A találkozó megszervezésére Hargita Megye Tanácsa ifjúsági tevékenységeket támogató pályázatán nyert támogatást a szervezet. Ez alkalommal az udvarhelyszékiek mellett Beszterce megyéből is várnak résztvevőket azzal a céllal, hogy a gyerekek ismerkedjenek, barátkozzanak egymással, illetve a közös tevékenység erősítse a szórványból érkezők magyarság tudatát. Az Összetartozunk elnevezésű közösségépítő program segíti a szórványban élő magyarsággal való együttműködést és együttgondolkodást. A táborban a gyerekek festői környezetben tanulhatnak festeni és rajzolni, valamint kirándulások, szabadtéri és társas játékok közben szerezhetnek maradandó élményeket. Az itt készült munkákból a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban nyílik kiállítás augusztus 20-án. A táborba a 0744-959642-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Múzeumkerti koncert Sepsiszentgyörgyön
A Múzeumkerti koncertsorozat keretében ma este 7 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében fellép az Opra Balázs és barátai nevű formáció, amely a Plugor Sádor Művészeti Líceum diákjaiból áll. A repertoáron Opra Balázs saját szerzeményei illetve jazz standardok fognak elhangzani. A koncert a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része.

Időjárás:
Sok helyen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, az északról fújó szél helyenként felerősödhet. Országszerte még kitart a meleg napközben, néhol 30-32°C közötti csúcsértékeket mérhetnek.

MRE - Hírszolgálat, 2014. augusztus 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment