2014. február 11. – Hírek és programajánló

HÍREK, PROGRAMOK

Ma van a Betegek Világnapja
Ferenc pápa vasárnapi Úrangyala-imádsága alkalmával emlékeztetett rá, hogy február 11-e, a Lourdes-i Szűzanya emléknapja egyben a betegek világnapja. Jó alkalom arra, hogy a közösségek középpontjába állítsuk a betegeket.
Imádkozzunk értük és velük, álljunk mellettük – mondta a pápa.
Mint ismeretes, Boldog II. János Pál pápa kezdeményezésére 1992 óta február 11-én különleges módon is próbálunk figyelni a betegekre. A Világnap alkalmából évről-évre mind többen zarándokolnak el ezen a napon a csíksomlyói kegytemplomba, ahol az ünnepi szentmise végén a betegek szentségét is kiszolgáltatják.
A ma délelőtt fél 11-től kezdődő és a Mária Rádió által is közvetített szentmisét Urbán Erik ferences templomigazgató celebrálja.
Csíkszeredában a Szent Kereszt Plébánián az esti 6 órás szentmisén szolgáltatják ki a betegek kenetét a járóbetegeknek és időseknek.
A nagyváradi székesegyházban a Betegek 22. Világnapján, ma du. 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében az egyházmegye hívei részesülhetnek a betegek kenetében.
A szentség felvételéhez szükséges, hogy a jelentkezők saját plébániájukon felkészítőn vegyenek részt és a plébánosuk által kiállított igazolással jöjjenek az ünnepi szentmisére. Marosvásárhelyen félnapos rendezvényre várja a Caritas és a Máltai Segélyszolgálat azokat a betegeket, akik el szeretnék hagyni otthonukat, hogy egy pár órát kellemesen töltsenek, gondjaikat megosszák. Az ünnepség 10 órakor  szentmisével és a betegek szentségének felvételével kezdődik a belvárosi római katolikus templomban, majd a Deus Providebit Házban folytatódik színes műsorral: lesz előadás az egészséges életmódról, a szervezők bemutatják szolgáltatásaikat, lesz szórakoztató kulturális előadás, szeretetlakoma. Lehetőség nyílik vérnyomásmérésre és személyes egészségügyi tanácsadásra is. A szállítható betegeket gépkocsival a helyszínre szállítják, illetve a műsor után haza, a szervezők kérik, az erre vonatkozó igényeket jelezzék a 0265-246804-es telefonszámon 9-11 óra között.


Templomszentelés Borszékon
Ma du. 4 órától szenteli fel Alsó-Borszékon a Lourdesi Szűzanya tiszteletére épített templomot dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A helyiek kilenceddel készültek a nagy ünnepre, amelyet teljes egészében közvetített a Mária Rádió, ugyanígy, a mai templomszentelési szentmisét is közvetítjük ma du. 4 órától.


Zajlik Erdély-szerte a Házasság Hete rendezvénysorozat.
Marosvásárhelyen ma 11 és 14 óra között „Adj öt percet a házasságodnak” mottóval Szénégető István meghív arra, hogy beszélgess 5 percet kettesben a pároddal. Helyszín: Ama Deus cukrászda, kávézó, Forradalom (Lenin) utca 8 sz.
Ugyancsak ma, 18 órától „Újra megtalálva – függőségből épülve” – címmel interaktív beszélgetés a szabadulásról, újrakezdésről a Deus Providebit Házban. Házigazda: Bakó Mária, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársa. Meghívottak: Adorján Éva szociális munkás, Bonus Pastor Alapítvány és a Kovácsi házaspár. Kapcsolatunk változik, a problémák meg (nem) oldása szembesít önmagunk gyengeségeivel, míg pótmegoldásokat keresünk. De van remény a felállásra, újrakezdésre, gyógyulásra, mely egy sokkal teljesebb életet hoz – vallják a szervezők.
Ma este 7 órára találkozóra hívják a házasokat a szászmedgyesi plébánián is.
A Házasság Hete alkalmából holnap Csíkszeredában, a Millénium-templomban 18.00 órára közös szentmisére, lelki töltekezésre és beszélgetésre hívják a házaspárokat a Szent Kereszt Plébánia, a Házas Hétvége Mozgalom, az Erdélyi Cursillo és a Csíki Apák, Anyák és Apróságok Krisztusi Közössége (CSAAAKK) tagjai. A család.ro honlapon megtalálhatják az érdeklődők a Brassóban, Csíkszentdomokoson, Csíkszeredában, Csíkszentléleken, Gyergyószentmiklóson, Kézdivá-sárhelyen, Márkosfalván, Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Medgyesen és Székelyudvar-helyen szervezett programok ismertetőit. A honlap címe még egyszer: www.csalad.ro


Ma este 6 órától Szatmárnémetiben HELYRE LEHET HOZNI EGY HÁZASSÁGOT NÉGY NAP ALATT? címmel folytatódik a Házasság Hetének rendezvénysorozata a Szent János apostol és evangélista avagy Hildegárda plébánián. Filmvetítésre és beszélgetésre kerül sor a Valaki más élete c. film kapcsán.


Folytatódik a Márton Áron-ünnepség Kolozsváron
Amint arról beszámoltunk, Márton Áron püspökké szentelésének 75. évfordulója tiszteletére vasárnap ünnepi rendezvénysorozat kezdődött a kolozsvári Szent Mihály-plébánia szervezésében. Az ünnepség-sorozat ma, 17.00 órakor a Nőszövetség kolozsvári dísztermében dr. Marton József nagyprépost, egyháztörténész professzor A 75 éve püspökké szentelt Márton Áron című előadásával folytatódik, fellép Bogdán Zsolt színművész.
Február 12-én szerdán 18.00 órától a Szent Mihály templomban ünnepi főpásztori szentmisét celebrál Jakubinyi György érsek. Ezt követően emléktáblát lepleznek le és áldanak meg, ugyanakkor megkoszorúzzák a templom mellett álló Márton Áron szobrot. Ezt a szentmisét Rádiónk élőben fogja közvetíteni.


A szerdai ünnepi szentmisére zarándokoljunk Kolozsvárra, ünnepeljünk együtt. 75 évvel ezelőtt is sok-sok székely zarándokolt Kolozsvárra örömmel és hálával a lelkükben, amiért a gondviselés ebből a népből emelte ki a főpásztort. Autóbusz indul Csíkszeredából reggel 8 órakor. A zarándoklathoz lehet csatlakozni az útvonal mentén levő helységekből. Jelentkezni lehet Székelyudvarhelyen Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon, vagy a csíksomlyói stúdiónál a 0266-313407-es telefonszámon. A részvételi díj: 50 lej.


Csíkszentdomokos is Márton Áronra emlékezik Február 16-án, vasárnap fél 5 órától. Bemutatják Az idők mérlegén című, Márton Áron püspökről szóló tanulmánykötetet, valamint a Székely Könyvtár sorozat részeként megjelent válogatott írásait és beszédeit tartalmazó könyvet. Utána Maksay Ágnes Márton Áron boldoggá avatási pere című filmjének vetítésére kerül sor.
Mindazokat, akik nem tudnak elmenni Kolozsvárra, szeretettel hívjuk Csíkszentdomokosra, nagy püspökünkre emlékezni.
Az autóbusz Csíkszentdomokosra Székelyudvar-helyről indul február 16-án vasárnap, 12.30 perckor. Részvételi díj 10 lej. Jelentkezni lehet Székelyudvarhelyen Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon, vagy a csíksomlyói stúdiónál a 0266-313407-es telefonszámon.


További programok:

Felnőttek katekézise Nagyváradon
Február 16. és 23-án a nagyváradi Szent László templomban az esti 5 órától kezdődő szentmiséket követően tartják a felnőtt katekézis első alkalmait, amelyek során a bérmálásra készülő felnőtteknek kívánnak felkészítést adni a szentség felvételére. A szervezők ugyanakkor szívesen várják a katekézisre mindazokat, akik már bérmálkoztak ugyan, de hitbeli ismereteiket szeretnék felfrissíteni vagy elmélyíteni.


Egy nap a Bibliával
Szabadító szeretet címmel február 22-én biblianapot tartanak Szatmárnémetiben a Szentlélek plébánia altemplomában. A Katolikus Magyar Bibliatársulat és a Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája által szervezett biblianap előadással, kreatív módszerek ismertetésével és a tapasztalatcserével segítenek megérteni, életünkre alkalmazni a Szentírásban leírtakat.
A program február 22-én reggel fél tízkor kezdődik és délután öt órakor szentmisével teljesedik ki. A részvételi szándékot február 18-ig kérik jelezni a 0261–715011-es valamint a 0757–050923-as telefonszámokon vagy a Szentlélek plébánián.


Február 21-23. között a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoportja Férjek, édesapák hétvégéjét szervezi Csíksomlyón a Jakab Antal Konferencia Központban, Hagyományteremtő élet – Életadó hagyomány címmel. A hétvége előadói: Papp László, Bányász József, Szakács Ferenc Sándor, Szénégető István. Jelentkezni a www.csalad.ro – Bejelentkezés menüpontban lehetséges február 16-ig. Bővebb információ a 0744-542008-as telefonszámon kapható.


„A csend hangjai” mottóval március 6-8 között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor a csíkszentdomokosi segítőnővéreknél. Hallgatásban és befelé figyelésben töltött három nap, amely a csend ajándékának felfedezését segíti, közös és egyéni imaidőkkel, személyes kísérettel. A programok kísérői: Bara Irén és Bereczki Silvia segítő nővérek. Jelentkezni február 28-ig a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mailcímen lehet.


Híreinket tudósítóinktól, valamint szekelyhon.ro,  csalad.ro és a szatmári és váradi püspökség sajtóirodája és gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE – Hírszolgálat, 2014. február 11.

 

 

About the author

maradmin

Leave a Comment