2014. július 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ma még lehet kedvezményesen jelentkezni a CsIT-re
A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó várja a fiatalokat augusztus 12. és 16. között. Már több mint 500 fiatal jelentkezett be. Felhívjuk a fiatalok figyelmét, hogy aki augusztus 1-je előtt jelentkezik, ajándékba kap egy pólót is.
Az idei helyszín a csíksomlyói Szent István Kollégium épülete és udvara. A rendezvényre színes program készül, benne előadások, ifjúsági szentmisék, zenés produkciók, koncert és kiscsoportos tevékenységek. További részletek a csitinfo.ro oldalon találhatók. A CsIT-ről a mai Déli magazinban Tamás Barna fogarasi plébánossal, ifjúsági lelkésszel beszélgetünk.

Caritas képzés a váradi egyházmegyében
A nagyváradi Caritas Szervezet egy pályázat keretében, négy szakmában, tanfolyamok keretében ingyenes képzéseket szervez. A sikeres vizsgázás után a résztvevők Európai Uniós országokban elismert oklevelet kapnak. A képzések 2014 szeptemberében kezdődnek. További információkat munkanapokon 8 és15 óra között a 0259-411156 és a 0745-516101-es telefonszámokon kérhetnek az érdekeltek. A Caritas képzésről a mai Déli magazinban bővebb tájékoztatást hallhatnak.

Csíkszeredai városnapok
A városnapok keretében ma délután 6 órától a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában megnyitják a Siculicidium 250 című tárlatot. A kiállítás válogatás a madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett művekből. A tárlat augusztus 22-ig lesz látogatható hétköznaponként 12 és 18 óra között.
Különleges koncerttel készül az idei városnapokra a Csíki Kamarazenekar. A Városnapi Nyitóhangversenyt ma este 8 órától tartják a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban.
A Nagy István Művészeti Iskola egykori diákjaiból, jelenlegi tanáraiból, marosvásárhelyi, kolozsvári vendégművészekből összeálló zenekarból, az iskola vegyeskara és a sepsiszentgyörgyi Laudate Vegyeskórus közreműködésével Mendelssohn-Bartholdy: Szent Iván-éji álom-szvit és Rutter: Magnificat című művét hallhatja a közönség. A kórusokat Gergely Simon Ibolya és Löfi Gellért készítette fel.

Elsőszombat, Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
Augusztus 2-án, az ünnepélyes Mária-köszöntő este 7 órakor kezdődik. Az engesztelő imaórát délután 6 órától a csíksomlyói hívek tartják. Ők a rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. A szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk közvetíti.

Búcsúk a hétvégén
Augusztus 2-án, szombaton a Gyergyói-havasok legmagasabb pontján, a Pricske-tetőn déli 12 órakor kezdődik az Urunk színeváltozása napi búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Márton István gödemesterházi plébános lesz.
A kaplonyi Porciunkula búcsúra augusztus 2-án, szombaton kerül sor délelőtt 11 órától. A Szent Antal plébániatemplom udvarán, a kaplonyi születésű Tempfli Imre atya mutatja majd be a legszentebb áldozatot. A szentmisén közreműködnek a kaplonyi rézfúvósok és a plébánia Páter Szabó Dömjénről elnevezett vegyeskara is.

Resicabányán a Havas Boldogasszony plébániatemplom búcsúja augusztus 3-án, vasárnap fél 11-kor kezdődik. A szentmisén Páll Antal segesvári plébános magyar és román nyelven, Cădărean Ioan temesvári diakónus pedig német nyelven prédikál.

Augusztus 3-án, Resicabánya filiájában, Szörényordason 15 óra 45 perckor szentmise lesz. Utána Pál József Csaba főesperes megáldja a szabadtéren felépített keresztutat.

A temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomba augusztus 3-án, vasárnap a schönstatti nővérek zarándokszentélye érkezik. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
A nyikómalomfalvi templomnak Urunk színeváltozása a titulusa. A búcsús szentmise vasárnap fél 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka: Kovács Sándor kolozsvári főesperes - plébános.
A temesvári egyházmegyében a szentannai templomban az ünnepélyes, 146. búcsús szentmisére augusztus 3-án, vasárnap 10 órától kerül sor. A szentmisére Barják László szentannai plébános a helybeliek és környékbeliek mellett, mintegy 250 németországi vendéget is vár. Főcelebráns és ünnepi szónok Zillich Péter, Bánságból Németországba elszármazott plébános.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. Az ünnepi szentmisét 11 órakor dr. Reinhard Hauke erfurti segédpüspök és Excellenciás Roos Márton temesvári főpásztor celebrálja. A liturgiát követően a zarándokok keresztúti ájtatosságon vehetnek részt.

Időjárás:

Ma az ország nyugati részén sok lesz a felhő, míg másutt néha a nap is előbukkanhat a gomolyfelhők mögül. Még mindig többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Megerősődik a keleti szél viharos széllökésekre, felhőszakadásra is számítani kell. A hőmérséklet 26 és 33°C közt alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2014. július 31.


H Í R E K   R E G G E L

Szűrővizsgálat a Pető Intézet és a Caritas közreműködésével
Szász Emese, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa –a székelyhon.ro portálnak elmondta – hogy, Csíkszékről hetvenen jelentkeztek a vizsgálatra. Az ingyenes szűrésre olyan gyermekeket fogadtak, fogadnak a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központban, akiknél születéskor mozgáskárosodás alakult ki. Jelentkezhettek olyan felnőttek is, akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk, vagy Parkinson-kórban, sklerosis multiplexben szenvednek. Csíkszeredában ma is tart a vizsgálat, déli 1 óráig a Pető Intézet munkatársai fogadják az érintetteket, és azokat is, akik esetleg nem tudtak korábban feliratkozni a szűrővizsgálatra. Érdeklődni lehet a 0735-735162 vagy 0736-102688-as telefonszámokon.

Ma még lehet kedvezményesen jelentkezni a CsIT-re
A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó várja a fiatalokat augusztus 12. és 16. között. Már több mint 500 fiatal jelentkezett be. Felhívjuk a fiatalok figyelmét, hogy aki augusztus 1-je előtt jelentkezik, ajándékba kap egy pólót is.
Az idei helyszín a csíksomlyói Szent István Kollégium épülete és udvara. A rendezvényre színes program készül, benne előadások, ifjúsági szentmisék, zenés produkciók, koncert és kiscsoportos tevékenységek. További részletek a csitinfo.ro oldalon találhatók.

Csíkszeredai városnapok
A városnapok keretében ma délután 6 órától a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában megnyitják a Siculicidium 250 című tárlatot A kiállítás válogatás a madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett művekből. A tárlat augusztus 22-ig lesz látogatható hétköznaponként 12 és 18 óra között.

Különleges koncerttel készül az idei városnapokra a Csíki Kamarazenekar. A Városnapi Nyitóhangversenyt ma este 8 órától tartják a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban.
A Nagy István Művészeti Iskola egykori diákjaiból, jelenlegi tanáraiból, marosvásárhelyi, kolozsvári vendégművészekből összeálló zenekarból, az iskola vegyeskara és a sepsiszentgyörgyi Laudate Vegyeskórus közreműködésével Mendelssohn-Bartholdy: Szent Iván-éji álom-szvit és Rutter: Magnificat című művét hallhatja a közönség. A kórusokat Gergely Simon Ibolya és Löfi Gellért készítette fel.

Keresztút a Székely Kálvárián
Holnap délután 5 órától, mint minden elsőpénteken, hívják és várják a Székely Kálváriára keresztutat imádkozni a székelyudvarhelyieket és környékbelieket népünkért, családjainkért.

FerBiT hetedszer
Augusztus 28. és szeptember 2. között kerül sor a VII. Ferences Biciklis Zarándoklatra, amelynek mottója: „Áldott légy, Uram, és minden alkotásod!”
Az idei biciklis zarándoklat útvonala: Gyergyószentmiklós – Gyilkos-tó – Háromkút – Gyimesek – Káronta – Csobányos – Egerszék – Csíksomlyó. A résztvevők – akik hegyi kalandtúrára és túróspuliszka-főzőversenyre is számíthatnak – két napot tölthetnek a Gyimes völgyében, és így alkalmuk lesz megismerniük Erdély egyik legszebb táját, a Gyimesi-havasokat.
Jelentkezni augusztus 20-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon. Bővebb információk a ferbit.ro honlapon olvashatók.

Fiú csapat tábor a keresztény öntudatért
Az erdélyi ferences szerzetesek ebben az évben is fiúcsapat tábort szerveznek 16-35 év közötti fiúknak, fiatalembereknek szeptember 11–14. között a székelyudvarhelyi ferences kolostorban. A tábor célja, hogy a résztvevők Assisi Szent Ferenc evangéliumi egyszerűségéből kiindulva a közös tevékenységek során megérezzék és tudatosítsák, miben áll a hiteles keresztény férfi öntudat. A ferences testvérekkel együtt arra is megoldást keresnek, hogy a táborban szerzett lelki tapasztalatokat miként tudják továbbfejleszteni magukban, miután visszatérnek otthonaikba. Jelentkezni szeptember 4-ig lehet a 0746-774701-es telefonszámon.

Zarándoknap a Mária Úton
A csaldokért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 16-án. Az 1Úton zarándoknap közel tízezer ember számára fog zarándokélményt nyújtani, a mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Kiszakítani a hétköznapok hajszájából, ezáltal kerülni közelebb Istenhez, önmagunkhoz és egymáshoz, de céljuk továbbá, hogy az útközeli közösségek megismerjék és magukénak tekintsék a zarándokutat. Az eseményre várnak mindenkit egyénileg vagy közösségben, végig a Mária Út erdélyi szakasza mentén Nagykárolytól, Csíksomlyóig, de várják az önkéntes szervezők jelentkezését is, az 1uton.mariaut.hu honlapon is megtalálható erdélyi szervezőknél.

Időjárás:
Még mindig kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, viszont a lehűléstől nem kell tartanunk, marad a meleg, nyárias időjárás, 28 és 33°C közötti csúcshőmérséklettel.

MRE - Hírszolgálat, 2014. július 31.

About the author

maradmin

Leave a Comment