2014. május 12. – Hírek és programajánló

HÍREK
Hivatások Hétvégéje
Május 9-11. között a gyulafehérvári teológia kispapjai a szatmári, nagyváradi, temesvári és a gyulafehérvári egyházmegyék különböző plébániáin tettek tanúságot hivatásukról. A Hivatások Hétvégéje címet viselő program azoknak a fiataloknak szól, akik a papi vagy a szerzetesi élet iránt érdeklődnek. A fenyédi egyházközségben Simon Imre ötödéves és Kovács Szabolcs harmadéves teológusok beszéltek hivatásukról. A Mária Rádiónak Simon Imre nyilatkozott.


Jó Pásztor-búcsú hivatások ünnepén
Vasárnap a székelyudvarhelyi Jó Pásztor Papok és Idősek Otthona kápolnája búcsúján együtt miséztek a város papjai és ferences szerzetesei a nyugalmazott lelkipásztorokkal. Homiliájában Pap Károly Leonard ferences atya életútján keresztül mutatta be, hogy a Jó Pásztor miként alakította hivatásának kiteljesedést. A jelenlevők együtt fohászkodtak, hogy az Úr támasszon papi és szerzetesi hivatásokat, akik odaadón és önfeláldozón gondoskodnak a rájuk bízottakról. Az ünnepen közreműködött a Musica Sacra kamarakórus Rózsa Imre kántor-karnagy vezényletével.


Újraáldották a szencsedi imádság házát
Pálpataka leányegyházközségének kápolnájátlakóházból alakították át 1950-ben. Tegnap délután szentmise keretében Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános áldást kért a felújított kápolnára, és a szépszámú együtt imádkozóval hálát adott azokért a jótevőkért, akik fizikai munkával vagy imádsággal hozzájárultak. Kérte: szeressék Istent és embertársaikat, jelenlétükkel, imádságukkal, énekükkel töltsék meg a későbbiekben is.


Varadinum 2014

Az idén huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Varadinum Kulturális Alapítvány, május 9. és 18. között, a Festum Varadinum rendezvénysorozatot, mely nemcsak a Partium, de az egész Kárpát-medencei magyarság kiemelkedő kulturális eseményévé vált az elmúlt két évtized folyamán.
Tegnap a református egyház kezdte meg a hetes rendezvénysorozatot. Május 18. a váradi egyházmegye zarándoklati napja, a székesegyházban 11 órakor kezdődik az ünnepi főpapi szentmise és hermás körmenet Szent László király tiszteletére, amelyet rádiónk élőben közvetít.


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai Hargita megyében
A körúton 29 orvos és egészségügyi szakember vesz részt. A fogászati buszban egész héten a csíkmenasági Gál Sándor Általános Iskola tanulóit vizsgálják, kezelik. A nőgyógyászati szűrőkamion hétfőtől péntek délután három óráig Csíkszentmártonban, a Korai Fejlesztő Központ területén várja szűrésre, kezelésekre, tanácsadásra a nőket. Hétfőtől csütörtökig szemészeti vizsgálatok zajlanak Csíkszentimrén az Arany János Iskola és a Mesevilág Napközi gyermekei számára. Kedden fél 3-tól gyermekgyógyászati szűrések lesznek a gyimesbükki plébánián a moldvai csángó gyerekek részére.
Május 16-án, pénteken 9 és 14 óra között a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán gyermekneurológiai és gyermekgyógyászati, valamint fül-orr-gégészeti vizsgálatokat végeznek az orvosok.


Folytatódik a bérmálás a gyulafehérvári főegyházmegyében
Ma délelőtt 10 órakor Sepsibükszádon bérmál Jakubinyi György érsek, délután látogatást tesz az egyházközség filiáiban.


PROGRAMAJÁNLÓ
Könyvbemutató Kézdialmáson
Szilágyi László: Te érted, amit olvasol? című könyvsorozata legújabb kötetének bemutatója ma este 7 órakor kezdődik a kézdialmási katolikus templomban. A könyv a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült.


Folytatódnak a Caritas nyílt estéi
Csíkszeredában ma délután 5 órakor az önkéntességgel ismerkedhetnek meg a sokszínű Caritas programsorozat keretében az érdeklődők. Meghívott Both Éva, a Caritas csíkszeredai önkénteskoordinátora.
Kedden Székelyudvarhelyen, szerdán Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön szintén 17.00 órakor várják az érdeklődőket.


Egy teljes hétvége a lelki beszélgetésről
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye világiak irodája a lelki beszélgetésbe, lelki kísérésbe tart bevezető hétvégét május 23-25 között Nagyszokondon, a Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házban. Jelentkezni a 0261-715011-es telefonszámon lehet.


A gyulafehérvári főegyházmegye örökös szentségimádása ma a brassó-bolonyai templomban folytatódik.


Május 16-án, 19.00 órától, a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában a szombatfalvi Mustármag közösség tagjai tartják a szentségimádást.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a szatmári és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. május 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment