2014. május 22. – Hírek és programajánló

HÍREK, PROGRAMAJÁNLÓ
Kápolnaszentelés a hét plébániáján
Gyergyóremetén, ma délután 4 órakor szenteli fel Jakubinyi György érsek a Szent Rita tiszteletére épített alszegi kápolnát. Az erdélyi Mária Rádió a kápolnaszentelési szentmisét élőben közvetíti ma 16 órakor.


Bibliás könyvbemutatók – befejeződik a körút
Szilágyi László: Te érted, amit olvasol? című könyvsorozata legújabb kötetét ma (2014. május 22.) délután 4 órakor Marosludason, az Andrássy Házban, valamint este 8 órakor a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében is bemutatják. A könyv a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült.


Keresztény filmklub indul
Ma (2014. május 22.) este 7 órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánia nagytermében tartják az első keresztény filmklub estéjét. Ezután havonta egy alkalommal közösen egyházi vonatkozású filmet nézhetnek meg az érdeklődők. Elsőként a Filip dosszié – Pálfi Géza megfigyelt élete című dokumentumfilmet vetítik.


Plébánia éve Szombatfalván
Ma (2014. május 22.) délután 6 órakor a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Közösségi Házban a plébánia éve-sorozat keretében Jakabos Barnabás jezsuita Istenáldotta kapcsolatépítés címmel tart előadást.


Márton Áron filmbemutató Bukarestben
Márton Áron 1944 májusában a kolozsvári Szent Mihály templomban elmondott szentbeszédében, majd a május 22-én a magyar hatóságokhoz intézett levelében szót emelt a zsidónak nyilvánított személyek gettóba gyűjtése és koncentrációs táborokba való szállítása ellen.
A 70 esztendeje történtekre és a nagynevű főpásztor püspökké szentelésének 75. évfordulójára emlékeznek ma (2014. május 22.) este 7 órától a Bukaresti Balassi Intézetben. Levetítésre kerül Márton Áron boldoggá avatási pere című háromrészes dokumentumfilm. Az eseményt Zákonyi Botond nagykövet nyitja meg, jelen lesz a film rendezője, Maksay Ágnes, valamint a filmben szakértőként közreműködő Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu történészek, illetve a fordítást végző Marius Tabacu. Az esemény vendége Kovács Sándor kolozsvári főesperes.


Dr. Bagdy Emőke előadása Csíksomlyón
A kegytemplomban május 22-én, csütörtökön az esti szentmise után, fél 8-kor előadást tart Dr. Bagdy Emőke Boldogságkeresés: utak, tévutak, lehetőségek címmel. Az előadás mindenki számára fontos tanácsokat fogalmaz meg arról, mit tegyünk annak érdekében, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben.


Felnőttképzés Kolozsváron
Holnap (2014. május 23.) délután 5 órakor folytatódik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által indított három éves ingyenes felnőttképzés azok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni hitünket, illetve tevékenyen be szeretnének kapcsolódni egyházközségük életébe, plébániai munkatársként. A találkozások színhelye: Kolozsvár, Szentegyház utca 5. szám, a Teológia épülete. Olvassuk együtt a Teremtés könyvét címmel Dr. Zamfir Korinna tart előadást. Bővebb információt a kolozsvári Római Katolikus Teológiai Kar honlapján találnak.


Emmausz Ifjúsági Találkozó Gyergyó-szentmiklóson
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség és a Renewal Ministris ifjúsági találkozót szervez Gyergyószentmiklóson május 24-én, 10 órakor a Salamon Ernő Elméleti Líceum dísztermében. Mottója: „Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek.” (Jn 1,12)
A találkozó kulcsszavai: vicces kis jelenetek, műhelyfoglalkozások, interaktív előadások, beszélgetések, lehetőség az imára fiatalosan. A szervezők várnak téged is, ott a helyed!


Élő Rózsafüzér – a családok védelméért imádkoznak
Csíkszeredában május 24-én, szombaton negyedik alkalommal Élő Rózsafüzér zarándoklat lesz, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a csíkszeredai plébániák közös szervezésében. A zarándoklat ez alkalommal Zsögödből indul reggel 9 órakor. A zarándokok a Szent Ágoston templomhoz mennek, onnan 11-kor a Csíksomlyói ferences templomhoz indulnak tovább. Du. 2-kor a csobotfalvi Szent Péter és Pál templomtól Taplocára, onnan fél 4-kor a Szent Kereszt templomhoz mennek, ahová du. 5 órakor érkeznek a tervek szerint. Innen fél 6-kor indulnak a Zsögödbe, ahol este 7 órakor szentmisével zárul a népünkért végzett zarándoklatot. A szentmisét Tamás József püspök mutatja be.


Háló találkozó Sepsiszentgyörgyön
Május 24-én, szombaton 9 órától Háló találkozó lesz a Krisztus Király plébánián. A találkozó mottója: „Legyenek mindnyájan egyek!” (Jn 17, 21a). A Katolikus Közösségek Hálózatát Gaga Zsuzsa, budapesti hálós mutatja be. 10 óra 15 perctől Jakabos Barnabás jezsuita a közösségépítésről fog előadást tartani. Délután fél 3-kor mutatják be a Háló Antológia című könyvet, amely a Háló több évtizedes történetét öleli át. A kiscsoportos beszélgetések és műhelymunkák után, 18:00 órától szentmisével zárul a találkozó.


Komolyzenei koncert a váradi székesegyházban
Május 24-én, szombaton 20.00 órakor komolyzenei koncert lesz a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Közreműködik a Nagyváradról Németországba elszármazott László József klarinéton és Wolfgang Kraus, regensburgi művész orgonán. A koncert programjában Wolfgang Amadeus Mozart, Bartók Béla, Simon Mayr és mások művei szerepelnek. A belépés díjtalan.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a gyulafehérvári érsekség és a nagyváradi püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE – Hírszolgálat, 2014. május 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment