2014. május 5. – Hírek és programajánló

HÍREK
Bérmálás Székelyudvarhelyen
Szombaton a Szent Miklós-hegyi illetve a Kis Szent Teréz egyházközségben, vasárnap pedig a Szent György templomban Jakubinyi György érseknek a kézfeltétele által száznyolcvanhatan részesültek a bérmálás szentségében. Az egyházmegye főpásztora bevezető gondolatában kiemelte: a bérmálás a pünkösd megismétlődése saját életünkben, ugyanaz történik, mint az első pünkösdkor. A Lélek által megerősített apostolok bátran kiálltak hitük mellett, és megszületett az Anyaszentegyház.


A Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülése Nagyváradon
Május 5-7. között az ország római- és görög katolikus püspökeinek részvételével Nagyváradon kerül megszervezésre a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülése. A jelenlévő főpásztorok kedden reggel 8.00 órától közös szentmisén vesznek részt a nagyváradi görög katolikus székesegyházban, majd a romániai egyházmegyék pasztorális és adminisztratív kérdéseiről folytatnak tárgyalásokat.


Kolozsváron találkoznak a nőszövetségek tagjai
Amint korábban hírt adtunk az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete fennállásának 15. évfordulóját a tavaszi lelkigyakorlatos napok keretében ünnepli május 5–7. között Kolozsváron. Az ünnepség ma este 6 órakor szentmisével kezdődik, a Szent Mihály templomban, amelyen szentbeszédet mond Kádár István kolozsvár-monostori plébános. A szentmisén megáldják az egyesület új zászlaját is.


PROGRAMAJÁNLÓ
Folytatódnak a Caritas nyílt estéi
Csíkszeredában ma délután 5 órakor, a Sokszínű Caritas meghívottja Borota Gábor, pszichológus, a KI-ÚT konzultációs program munkatársa. A résztvevők megtudhatják, hogy mit jelent a függőség, ki a függő, hogyan érinti a családot a függőség, milyen egészségügyi következményei vannak a függőségnek, és milyen kezelési módok léteznek. Kedden Székelyudvarhelyen, szerdán Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön szintén 17.00 órakor várják az érdeklődőket.


Hivatástisztázó hétvége Kolozsváron

Május 9–11. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervező kolozsvári ferencesek, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.


Ifjúsági Találkozó nem csak marosiaknak
„A Szűzanya bátorít, hogy hozzuk vissza az örömet a keresztény élet perifériájáról a szívébe” mottóval május 17-én Szőkefalván tartják a Maros Kerületi Ifjúsági Lelkinapot. Marosvásárhelyről autóbusz indul. Érdeklődni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.


A sokarcú Mária és mi - lelkigyakorlat a segítőnővérekkel
Május 16-18. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Házban máriás lelkigyakorlatot tartanak. A szervezők szerint ez egy hétvége képekkel, zenével, irodalommal, változatos módszerekkel, a Boldogasszonnyal és a saját életünkkel. A program vezetői: Bara Irén és Bereczki Silvia segítőnővérek. Jelentkezni május 11-éig, lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mail-címen.


Jönnek az önkéntes orvosok
Május 11-én ismét Udvarhelyen lesznek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes szakorvosai. Az Eszterlánc Napköziotthonban tartandó vizsgálatokra gyerekeket és 18 év alatti fiatalokat várnak. Május 7-ig lehet bejelentkezni a 0744-135083-as telefonszámon.


Lelkigondozói képzés
A KALOT Egyesület 500 órából álló Lelkigondozói képzést hirdet 2014 szeptemberétől. A posztgraduális képzés a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara képzéseként működik Csíksomlyón. A lelkigondozói szakképesítést ajánlják: lelkészek, szerzetesek, pedagógusok, orvosok, szociális munkások, lelkipásztori asszisztensek, a civil szférában, egészségügyben dolgozók részére. További információk a www.kalot.ro honlapon találhatók.


A gyulafehérvári főegyházmegye örökös szentségimádása ma a csíkverebesi templomban folytatódik. Május 9-én, 19.00 órától, a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában a mallersdorfi ferences nővérek tartják a szentségimádást.


Híreinket tudósítóinktól, a kalot, a szekelyhon.ro, Caritas és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. május 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment