2014. március 27. – Hírek és programajánló

Életre kel Böjte Csaba gyümölcsöző Tündérkertje
A fa iránti tisztelet jeléül, Gyömülcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmával Böjte Csaba ferences szerzetes templomba hívja mindazokat, akik a fák szaporításával, gondozásával, annak értékesítésével, feldolgozásával foglalkoznak. Ez a hétvége teljes mértékben a fának lesz szentelve: facsemetékkel, gyümölcsfaoltványokkal lesz tele a csíksomlyói templom előtti tér, és bárki vásárolhat belőle, aki szívesen részt vállalna Csaba testvér Tündérkert-elképzelésének gyakorlatba ültetéséből.
„Paptársaimat is beavattam az elképzelésembe, felkértem őket is, hogy szervezzék meg a facsemete-árusítást azon a településen, ahol szolgálnak. Ugyanakkor jönnek vállalkozók is, akik gyümölcsfákat, haszonfákat termesztenek, és hoznak sok értékes csemetét. Mi pedig szeretnénk megáldani a csemetéket, hogy a jószándékú emberek így ültessék el azokat. Lehet ásni a gödröket az udvarokon. Eljött a fák ideje” – mondta Böjte Csaba.
A szerzetesek a fa tiszteletének ünnepét egész Erdélyre, sőt a Kárpát-medencére is kiterjesztenék: arra buzdítják az egyházi és világi elöljárókat, hogy a térség minden templomában rendezzenek faünnepet, és a családok, kisebb közösségek együtt ültessenek el egy-egy facsemetét vagy kisebb ligetnyi fát.


Márton Áron püspök – kiállítás és filmbemutató Veszprémben
Az Erdélyi Napok előrendezvényeként, a veszprémi Szaléziánumban, kiállítással és filmbemutatóval emlékeznek Márton Áron püspökre, március 27-én, csütörtökön.
A Márton Áron püspök, a "Népek igaza" című kiállítás megnyitója után, délután 5 órakor Ft. Vízi Zakariás kolozsvári plébános idézi fel a nagy püspök életét és példáját. Ezt követően Maksay Ágnes Márton Áron boldoggá avatási pere dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők.


Vallásos versek és énekek előadóinak versenye Nagyváradon
Az „Énekeljetek az Úrnak új éneket!” című vallásos versek és énekek előadóinak versenyét Nagyváradon szervezi meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 2014. március 27-én, csütörtökön. A verseny díjátadó ünnepségének a Püspöki Palota Díszterme ad otthont 19.00 órai kezdettel.


Lehet már jelentkezni az Elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjére
A családokkal foglalkozó főegyházmegyei munkacsoport a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 11–12-én rendezi meg az elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjét Isten számít rád! címmel, Ne félj, csak higgy! (Mk 5,36) mottóval. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet április 8-ig.


Március 28-án, pénteken, 19:00 órától az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában a székelyudvarhelyi Mária Iskola tagjai végzik a szentségimádást.


Nagyböjti lelkinapok
Ifjúsági lelkinap Nagyszebenben
A plébánia lelkiéletem otthona  címmel lelkinapot szerveznek a szeben-fogarasi főesperesi kerület fiataljainak nagyböjt harmadik hetén, március 29-én, szombaton.  A kerülethez tartozó gyermekeket, fiatalokat a Nagyszeben-belvárosi plébániára várják. A lelkinapon - a korosztályokhoz igazodva-  az Egyház hét szentsége körül tartják afoglalkozásokat, elmélkedéseket.  
Lelkinap Gyimesfelslőkon
Szintén március 29-én lelkinapra várják a VIII osztályosnál nagyobb diákokat a TKC terembe. A program reggel 9 órakor kezdődik. A nap folyamán a jelenlevők két előadáson fehetnek részt, amelyeket kiscsoportos beszélgetések követnek, de lesz közös szentmise, zenés ima és játék is. Szeretettel várják az érdeklődőket.
Bibliás lelkinap Kolozsváron
Március 29-én, szombaton 10.00 órától a kolozsvári katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében bibliás lelkinapot tartanak. A nap mottója: „...mert nagyon szeretett” (Lk 7,47) Kísérők Bereczki Szilvia
segítő nővér és Magos Gyöngyvér. Jelentkezni március 27-ig a www.kel.ro honlapon lehet.


Március 31.-én Nagyváradra látogat a Maros Művészegyüttes.
Idén két előadást hoznak hozzánk. 2014. március 31.-én, hétfőn 13:00 órától gyermekeknek játsszák majd, a Petőfi Sándor azonos című költeménye alapján készült János Vitéz című mesejátékot, melynek rendező koreográfusa Novák Ferenc („Tata”) Kossuth díjas koreográfus, rendező és etnográfus. Ugyanaznap este 19:00 órától pedig, felnőttek számára adják elő a Juhász Zsolt által rendezett és koreografált Fekete piros című táncelőadásukat melynek ihletője Kányádi Sándor 1972-ben, Kolozsváron íródott verse, mely, az ott cselédsorban élő Széki leányok táncának láttán született. A szimbólumokkal telített vers, azóta emblematikussá vált, Kányádi költészetének egyik igazi gyöngyszeme, mely egyszerre szól hagyományőrzésről és az Erdélyi magyarság sorskérdéseiről.


Triduum Székelyudvarhelyen
Április 3-5 között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban. A lelkigyakorlat csütörtökön és szombaton 18.00 órakor szentmisével kezdődik, pénteken este ½ 6-kor a keresztútjával, majd szentmisével folytatódik. A lelkigyakorlatot Kis Albert apát, nagyvárad-olaszi plébános vezeti


Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen
Az április 8-án induló felkészítő, nyolc hétig tart, segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra. A találkozók kedd esténként lesznek 19.00 és 21.00 óra között. Az interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából álló találkozásokra, azokat várják, akik az év folyamán szeretnének összeházasodni, de részt vehetnek olyan párok is, akik szeretnék megismerni önmagukat és kapcsolatukat.
Jelentkezni április 4-ig lehet Szénégető Istvánnál, a 0743-138784 vagy a Sófalvi házaspárnál a 0744-799055-ös telefonszámon.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 27.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment