2014. március 3. – Hírek és programajánló

 Pénteken este zárult A Szív főszerkesztőjének erdélyi körútja
A Szív magyarországi lelkiségi és kulturális folyóirat főszerkesztője, Horváth Árpád jezsuita, közönségtalálkozókat tartott: Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron. Előadásában a jezsuiták által szerkesztett és 100. évfolyamához érkezett lap történetéről mesélt. A jelenlevők megtudhatták, hogy az I. világháború kellős közepén elindított újság egyik célja a jó szívek mozgalmával a béke elérése volt. A történelem többször közbeszólt, a negyvenes években a 200.000-es példányszámot is elért kiadvány a kommunisták célpontja lett. Szerkesztői sorra kerültek börtönbe. Kanadából a kilencvenes évek elején „költözött haza”.
Horváth Árpád főszerkesztő a nyomtatott sajtó jövőjét firtató kérdésre válaszolva annak létjogosultságát hasonlattal húzta alá kifejtve: „hogy feltalálták a repülőt, de mi szeretünk sétálni.” Szerinte a mai ember nyitott a spiritualitásra, de sokszor nem érti az egyházi nyelvezetet. A Szív célja a ma útkereső emberéhez szólni.


 A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Nyílt Napot szervez
A Nyílt Nap lehetőséget kínál minden érdeklődő gyereknek és szüleiknek, hogy megismerkedhessenek az iskola szellemiségével, a tanárokkal és nevelőkkel, megszemléljék a családias bentlakást, az oktatás korszerű helyszíneit. Szeretettel várják az érdeklődőket ma délután 5 órától a Gimnázium dísztermében!


Önkéntes találkozó Marosvásárhelyen
Az erdélyi Mária Rádió önkéntesei és hallgatói részére találkozó lesz ma délután 3 órától a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Erzsébet termében. A rádió munkatársai, önkéntesei szeretettel várnak mindenkit!


 Örökös szentségimádás az udvarhelyi kerületben
A gyulafehérvári főegyházmegye egész éves imalánca a székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházközségeiben folytatódik. Ma az etédi egyházközségben az Örökös szentségimádási nap 11 órakor kezdődik és 18.00 órakor szentmisével fejeződik be.
Holnap a farkaslaki plébániatemplomban az Örökös szentségimádási nap ½ 10 órakor szentmisével kezdődik. A zárószentmise 17.00 órakor lesz, a szentbeszédet Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes tartja.


 Zajlanak a Márton Áron film előkészületei
A Mustármag közösség Márton Áron püspök életét bemutató játékfilmet készít. A forgatás során több mint húsz erdélyi helyszínt keresnek fel, mintegy 140 település lakóit vonva be a tömegjelenetek felvételébe. Jelenleg a stáb és a színészek kiválasztása zajlik, tavasztól a statiszták keresése is elkezdődik. Fő szempont, hogy elsősorban erdélyi szereplőket, színészeket, szakembereket kérnek fel a forgatáshoz. Aki ennek megvalósításában szeretne közreműködni vagy bármilyen segítséget tud nyújtani, az a mustarmag2000@yahoo.com e-mail címen jelentkezhet.


Nagyböjti program férfiaknak Szatmáron
Március 14-16 között a szatmárnémeti „Szent József a munkás” Katolikus Férfiszövetség Önátadás. Boldogan! címmel nagyböjti, lelki, megerősítő hétvégét szervez férfiaknak, férjeknek, apáknak a Szent Alajos Konviktusban. Jelentkezni március 5-ig, a 0722-354067 telefonszámon lehet.


A gyónás nem bűnhődés. Ünnep!
Ezzel a címmel tart lelkigyakorlatot a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban március 14-16. között Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes. Érdeklődni lehet a 0755-489743-as telefonszámon március 10-ig.


 Háló klub Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián március 6-án, csütörtökön este 19 órától Háló-klub lesz. A meghívott Kasza László, Brassó-belvárosi segédlelkész, aki „A péteri primátus a Vatikán-dombi archeológiai ásatásának fényében” címmel tart előadást. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.


 Segítők VIII. Konferenciája
Március 21–22-én, a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban, a Segítők Baráti Köre és a Gyulafehérvári Caritas együttműködésével kerül megrendezésre a Segítők VIII. Konferenciája. A konferencia előadásai, műhelymunkái támpontot nyújthatnak abban, hogy segítő szakemberként megtaláljuk a helyünket abban a világban, melyet egyaránt jellemez a „mítosztalanítás”, a korszerűsítés és az eredeti értékekhez való visszatérés igénye. Jelentkezni március 7-ig lehet, a 0747-688207-es telefonszámon.


Lelkigyakorlatot szenvedélybetegeknek
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT Konzultációs programja, valamint a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat március 13-16. között idén először szervez szabadító lelkigyakorlatot szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Csíksomlyón, a Szent István Gyermekvédelmi Központban. A jelentkezés feltétele: valamilyen függőségben való érintettség, valamint a vágy a változásra. Érdeklődni március 6.-ig lehet a 0737-300980-as telefonszámon.


 Adj munkát egy tettre kész csapatnak!
A gyulafehérvári Caritas 2014. július 7-13. közötti hétre várja azon közösségek jelentkezését, akik szívesen fogadnának be és adnának munkát önkénteseknek. Pályázhatnak falvak/ községek/ kisvárosok önkormányzatai, civil és egyházi szervezetek/ intézmények/ közösségek, közintézmények.
A táborban 70-100, többségében fiatal önkéntes vesz részt. Olyan feladatok elvégzését vállalják, melyek a közjót szolgálják, így köz- és tanintézmények, közterek, egyházi területek javítását, és a közösség tagjainak szóló programok szervezését. Céljuk, hogy jelenlétükkel, munkájukkal értéket teremtsenek a pályázó közösség javára, a résztvevő önkéntesek pedig új tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagodjanak. Jelentkezni lehet március 16-ig 0735-735165-ös telefonszámon.


Március 7-én, pénteken, 19:00 órától az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában a mallersdorfi ferences nővérek végzik a szentségimádást.


MRE – Hírszolgálat, 2014. március 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment